用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖大vs蘇淅
go

聖大vs蘇淅 [複製鏈接]

本身讀緊蘇淅N,等緊K1結果,同聖大點揀好?當價錢冇concern!

1    0    0    0

devilbody 發表於 17-12-20 20:23
本身讀緊蘇淅N,等緊K1結果,同聖大點揀好?當價錢冇concern!

聖大。老師好關愛每一個小朋友,學校上到下都以愛小朋友出發。蘇淅大班,嬸嬸超惡。

ctammy 發表於 17-12-20 21:13
聖大。老師好關愛每一個小朋友,學校上到下都以愛小朋友出發。蘇淅大班,嬸嬸超惡。
...

多謝意見,升小又邊間好升到好啲?

常常遇到背蘇浙書包既9成都係講普通話。。
而且小朋友都幾naughty

Ccart 發表於 17-12-21 00:40

小朋友講國語同英文好係佢特色,naughty我捻因為有1/3本地班係外國小朋友,性格有可能比較活潑,如果你要坐定定可能唔啱你,不過聽講D神校中學都幾鍾意佢哋啲學生,因為語文根底強

回覆樓主:

聖大

蘇浙語境就係國語同英文賣點,就算係本地同外國小朋友係佢學生都係流利國語溝通。除非係佢國際部就全英傾通。so far,我哋班啲小朋友都好乖.可能只有小部分naughty.

回覆 Ccart 的帖子

我個女係蘇浙讀緊K2, 班上小朋友算是乖巧,上課時秩序好好。大約1/3 是外籍/混血兒,1/5是講普通話的,我覺得D小朋友最多只是算是比較活潑開朗,不是naughty!我個女讀左一年幾在英文及普通話上的進步,我很滿意!學校的outing, 親子遊,聖誕表演,我都有出席,接觸到的小朋友及家長都是很好的,而且好多小朋友在兩文三語上真係強!我覺得好多非用家對蘇浙有點誤解。

Soo2011 發表於 17-12-21 09:56
回覆 Ccart 的帖子

我個女係蘇浙讀緊K2, 班上小朋友算是乖巧,上課時秩序好好。大約1/3 是外籍/混血兒,1 ...

我知裏面有好多國內大機構高層在港子女都係裏面讀,唔知同國家有冇乜嘢資助關係?不過就一定好有中國特色嘅學校

pat1668pat 發表於 17-12-21 10:43
我知裏面有好多國內大機構高層在港子女都係裏面讀,唔知同國家有冇乜嘢資助關係?不過就一定好有中國特色 ...
嚴格黎講佢地係台灣(國民黨)背景,因為佢地全國語所以大陸人會種意,其實佢地創校時間係國民黨去台灣個時,好多人由大陸黎香港所以創立蘇浙俾個啲去唔到台灣既國民黨小朋友讀,不過97後好似完全搵唔到呢啲資料

講多句校訓整齊嚴肅其係台灣軍紀黎

islychiang 發表於 17-12-21 10:58
講多句校訓整齊嚴肅其係台灣軍紀黎

明白晒

聖大better, 細班D,老師有愛心

ctammy 發表於 17-12-20 21:13
...

超大班,每班起碼41人。每日排隊去廁所都花好多時間。

dreamdream081 發表於 17-12-21 12:06
超大班,每班起碼41人。每日排隊去廁所都花好多時間。

而家N班小班已經29人,又冇乜問題,佢上常重知道有群眾既存在,等佢唔好自我中心。國語我同老公都唔識又知道好重要所以希望學校教到,但對比聖大,年年排第一位,學術就唔太清楚,我老公的親戚全部係度畢業入晒跑馬地st.paul 政府學校,所以老公好想我個女去,但蘇浙又唔差又半龍,唔知值唔值得轉

islychiang 發表於 17-12-21 10:56
嚴格黎講佢地係台灣(國民黨)背景,因為佢地全國語所以大陸人會種意,其實佢地創校時間係國民黨去台灣個時 ...

原來係咁,唔怪之我細個讀沙田嗰間,請啲老師都係台灣人

devilbody 發表於 17-12-21 13:29
而家N班小班已經29人,又冇乜問題,佢上常重知道有群眾既存在,等佢唔好自我中心。國語我同老公都唔識又知 ...

聖大係多人入跑馬地st paul, 但好多都係家姐在讀/有宗教分/住12網,要睇下你自己中邊樣喇

bbccbbcc 發表於 17-12-21 18:08
聖大係多人入跑馬地st paul, 但好多都係家姐在讀/有宗教分/住12網,要睇下你自己中邊樣喇
...

嗰間st.paul 好似普通Jei wor,我11校網,又想預備好D如果派得唔好既小學,考私小直資都可以考到唔錯既小學,就係唔知聖大依方面會唔會好過蘇浙,

devilbody 發表於 17-12-21 19:44
嗰間st.paul 好似普通Jei wor,我11校網,又想預備好D如果派得唔好既小學,考私小直資都可以考到唔錯既小學 ...

我朋友小朋友之前讀聖大,直私扣門全軍覆沒。最後派左去寳校,讀左一陣插入RHS. 所以排第一都唔係一等個個學生勁

devilbody 發表於 17-12-21 19:44
嗰間st.paul 好似普通Jei wor,我11校網,又想預備好D如果派得唔好既小學,考私小直資都可以考到唔錯既小學 ...

有一年出了2個DSE狀元點會普通?
‹ 上一主題|下一主題