用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇高人知道出年油尖旺區band1位,夠唔夠派呢? ...
樓主: vivicicimimi
go

請問有冇高人知道出年油尖旺區band1位,夠唔夠派呢? [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

點解咁多人轉區,唔知。油尖旺區,如果是真男B1生,確是好區,但如果B2,B3生,冇乜選擇,而且我冇間中意。
今年有個班主任話級60名內是B1. 2019年升中的,未知。 咁我仔暫時是B1生的,而且佢暫時中意嘅中學B2生都有機會抽入,所以,暫時壓力不大。不過,還是盡力去考好呈分啦,自己有得揀,一定好過冇選擇權。

回覆 IloveJJ 的帖子

仲 有,我地校不少外區學生的,我仔班同學有個西貢的,九龍城區的都不少,咁如果成績邊緣,或者B2, 咁我都寧願轉返九龍城抽啦,起碼多幾間學校揀。

IloveJJ 發表於 17-12-19 12:01
我哋學校都好多區外學生,九龍新界都有(港島學校),而且又係B1學校多,B2無乜學校,我知好多B2生會轉區, ...
妳個區係麻煩D, B2中學比油尖旺更少..... 真係可能有幾個巴仙既B2學生會轉網走人..... 到時部份B1學生會被人拖咗落嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-12-19 12:18
其實我仲未明,既然B1學生轉走,B2學生係唔會補上,咁B2學生轉走,B1學生又點會被拖落嚟呢?之前唔係一直 ...
B1生轉走, 會有B2生補上, 不過唔一定係同校

B2生轉走, 同樣道理, 區內人數少咗, 又要重新排過

如果原本B1/2/3各100人, 有9個B2生轉走咗, 即係B2生得番91人, 全區只有291人

重新劃分, B1由100人變到97人 (減3人), B2生由91人變到97人(多咗6人), B3生由100人變到97人

結果係會有3個B1生下移, 3個B3生上移

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-12-19 13:04
呢點我就明
區內如果多B2生轉走, 有B1生要下移, 但無人知會係邊間小學同邊個, 所以每間小學既邊緣人, 都會好煩

IloveJJ 發表於 17-12-19 11:39
但你哋學校點解咁多人轉區呢?定係間間都係咁?我見JM舉例都只係講個別轉區。一間學校有3x人轉區,仲要係好 ...
点解咁多人轉走?油尖旺冇乜B2校,所以好多边缘人轉去弱区可升band有机会抽B1校,而B2,B3更加想轉番近家好d。

IloveJJ 發表於 17-12-19 13:56

謝謝,咁即係又要將B1人數再打折了!
所以我成日話, 將升中派入B1中學人數, 打個8折

只要維持到係呢一個水平內, 就算轉網都應該安全

‹ 上一主題|下一主題