用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

nicholasnip 發表於 17-12-19 16:08
我的經驗是如果小朋友不是入到高主教、民生等等有名牌小学、中学back up的幼園,其实小朋友在升小一是沒有 ...

有無參考過聖公會幼稚園,每年都~75%入直私小學,仲未包括有直私offer最終放棄去讀官津既小朋友,認受性高既幼稚園會對升小一會有某程度優勢~~~

nicholasnip 發表於 17-12-19 17:57
你講的可能是,但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent mixture好而已,家長有资源,很理個小朋友,出来的 ...

高幼,民生完全不考慮家庭背景?~~~

nicholasnip 發表於 17-12-19 18:42
不明为何你問这個問题想表示什么。我由此至终只是想表达有小学中学back up的幼稚園在客觀上是见到有些優勢 ...
我的經驗是如果小朋友不是入到高主教、民生等等有名牌小学、中学back up的幼園,其实小朋友在升小一是沒有什麽特别優勢

但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent mixture好而已,家長有资源,很理個小朋友,出来的结果就好一点

taxibird 發表於 17-12-20 00:03
小一面試,眼見小朋友手上的手冊來來去去都是SC, KV, LH⋯⋯維記係比較少,我估計或者呢個就係無咁標青的 ...

是否維記生少過九龍考小學? 維記生係港島係頗受小學歡迎~~~

Lindytiger 發表於 17-12-20 11:35
一星期上一堂中、英文班唔算補習,多數係學phonics .⋯我諗日日去學似小學生做功課、温學校課文嗰習先係 ...

果D似乎叫功課輔導班~~~
‹ 上一主題|下一主題