用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朗誦比賽評判話,看重聲線
樓主: Wonderlady
go

朗誦比賽評判話,看重聲線   [複製鏈接]

Wonderlady 發表於 17-12-15 09:38

大會又冇錄影,又冇得抽查。閉門造車都可以。
有錄影有抽查都無用, 佢係評判, 可以有一萬個理由。

回覆 Wonderlady 的帖子

根本就係,舊年就係讀錯一個主題有關的重要字都攞冠軍,先離奇。
如果有得錄影,我一定會投訴。但而家無證據,佢係native speaker,我唔係,我即使願意跟進亦唔會有咩結果,佢兩句就可以開脫

Wonderlady 發表於 17-12-15 09:38

大會又冇錄影,又冇得抽查。閉門造車都可以。

有朋友以前係個到工作,好像冇乜經費,好多野要一腳踢。問題應該來自評判,可能冇乜qualified 既人肯做評判掛……

Jane1983 發表於 17-12-15 09:36
回覆 Wonderlady 的帖子

睇彩數,有正常合理的賽果,有荒謬離譜的評判。係浪費咗小朋友的時間和心血,亦會 ...
我都試過參加比賽, 不過唔係音樂節, 阿妹好低分, 有個全首曲走晒音既都高分過佢, 阿妹只係有其中一個音太低, 落唔到, 就好低分。後來, 話呢個比賽原來係要加做手, 唉!唱歌比賽基本係唔需要做手的, 連八和既評判都公開講咗好多次, 做手唔重要, 唱歌比賽係先唱好支曲, 佢哋甚至係合埋眼只聽嚟俾分。不過個走音女仔D動作係幾自然既。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係咁講,有錄影有證據。評判都有忌諱,唔敢太肆無忌憚,出d太離譜的賽果。

little_yolky 發表於 17-12-15 09:44

起碼可以令個評判不可以太離地,有個客觀的標準去評分會比較公平。

例如,如果比賽的準則係音色比較重要,所有表情,眼神係不用。導師可以明白個遊戲規則去訓練。但原來不是,朗誦比賽,音色,眼神,表情各佔30 分,咬字,節奏停頓10 分,上台禮儀有加分。

咁再錄影,再抽查,再review ,咁會與時並進D。

woyj 發表於 17-12-15 09:48
有朋友以前係個到工作,好像冇乜經費,好多野要一腳踢。問題應該來自評判,可能冇乜qualified 既人肯做評 ...
唔會吧!朗誦果邊評判資歷咁差? 我哋音樂呢邊個個都係八和出身喎。阮兆輝同羅家英都做過評判喎, 有次我想走去同佢影相添呀, 驚俾人打咋。

Jane1983 發表於 17-12-15 09:50

唔係咁講,有錄影有證據。評判都有忌諱,唔敢太肆無忌憚,出d太離譜的賽果。
其實不斷聽咁多重覆既嘢幾粒鐘, 評判會唔會合眼瞓架?

little_yolky 發表於 17-12-15 09:44

若果個評判年年口味咁獨特,即係唔適合大眾比賽啦。亦應該被淘汰。

藝術比賽有時就係咁主觀,有次評判讚咗個冠軍「端莊」,令人感覺好舒服,我隔離個家長話「x,揀老婆咩!」雖然粗俗d,又係wor

Wonderlady 發表於 17-12-15 09:54
若果個評判年年口味咁獨特,即係唔適合大眾比賽啦。亦應該被淘汰。
上次有個望風景果個先想死。

little_yolky 發表於 17-12-15 09:53
其實不斷聽咁多重覆既嘢幾粒鐘, 評判會唔會合眼瞓架?

參加者多亦是問題,上下兩場,有時的確會confused. 咁不如一場一個冠軍。上午兩塲,除了評判和工作人員,冇人可以聽唒兩場,冇人可以聽到冠軍的表現。

就算輸,都唔知輸係邊。

有可能ga

Jane1983 發表於 17-12-15 09:54

藝術比賽有時就係咁主觀,有次評判讚咗個冠軍「端莊」,令人感覺好舒服,我隔離 ...
有一次都係呀, 唔係話個女仔唱得唔好, 但就不過不失啦, 評判讚佢把聲天生好, 一開聲就係子喉聲, 有亞軍。唓, 咁大家無天生麗質就唔駛練啦。

Jane1983    發表於 17-12-15 10:01

little_yolky 發表於 17-12-15 09:51
唔會吧!朗誦果邊評判資歷咁差? 我哋音樂呢邊個個都係八和出身喎。阮兆輝同羅家英都做過評判喎, 有次我想走 ...

我吾清楚佢乜來頭,但是集誦得十隊左右,每隊有吾同演釋。講結果時D comment 同演出者不乎,死未。

Wonderlady 發表於 17-12-15 09:56

參加者多亦是問題,上下兩場,有時的確會confused. 咁 ...
咦? 我哋係一場一個冠軍喎, 你哋唔係架? 咁評判點記得咁多呀? 食完飯乜都唔記得啦。

little_yolky 發表於 17-12-15 09:58
咦? 我哋係一場一個冠軍喎, 你哋唔係架? 咁評判點記得咁多呀? 食完飯乜都唔記得啦。 ...

上午表演完,先離開,隔50 分鐘到再回去聽賽果。

Wonderlady 發表於 17-12-15 09:25

比賽個個都想贏,但輸俾勁人,我又ok. 一來可以觀摩, ...

我小朋友果次好特別,首先評判唔認同主流小朋友演譯風格外(當時接近全場都是差不多果種演譯風格)。到頒完獎後(咁啱得獎的同學全部都是名女校),將冠亞季軍同學聚集台前,叫小朋友逐一講出自己學校名,呢種感覺好古怪啊!

suzuki12 發表於 17-12-15 10:14
我小朋友果次好特別,首先評判唔認同主流小朋友演譯風格外(當時接近全場都是差不多果種演譯風格)。到頒 ...

即係評判想知小朋友間學校名?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題