用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Target 直資
go

Target 直資 [複製鏈接]

謝謝大家意見.
   1    0    0    0

Chocolatefree 發表於 17-12-14 09:43
想target 考直資私校, 仔,活潑好動,5 月B , 應否take 民生 ( 但未必可以升小 ) ?
民幼生是否難响出面考 ...

如target 直私。民小又不是你杯茶,就st cat or LH la, 不過記住年年都有人考到神校亦有人全軍覆沒,take your own risk

gloomy1115 發表於 17-12-14 09:52
如target 直私。民小又不是你杯茶,就st cat or LH la, 不過記住年年都有人考到神校亦有人全軍覆沒,take  ...

Thanks for the advice.

Chocolatefree 發表於 17-12-14 09:43
想target 考直資私校, 仔,活潑好動,5 月B , 應否take 民生 ( 但未必可以升小 ) ?

民幼升唔到民小好慘
出去考直資私校老師零十卜
聽聞好多名幼有操小一面試
但當你知民小唔收就好榜惶,先黎谷面試就太遲,學校亦無training
利申:過路人

我會選民幼

你入小一page睇就知,有龍校backup既好處,出面真係大風大浪。當然你仍target其他直私,讀邊間都要外補,但起碼民幼進可攻、退可守。

就算不是100%收晒,在民幼上民小既chance其實已比出面考入大好多。仲要民中係band 1A學校,只係睇下係咪你杯茶或你心頭是否再高。
利申:我仔係其中一間學校讀

sweetbride119 發表於 17-12-14 10:05
如要考直私,可以先選民幼保住陣地入民少。不過學校係唔會有任何協助考其他直私啊,外補是必須的。
...

Thanks! 外補是指 phonics or 數學班 還有甚麼班?Thanks for the advice!

kiranapak 發表於 17-12-14 10:24

民幼升唔到民小好慘

Thanks Kiranapak 民幼用家! 請問民幼除了沒有其他私幼所提供的面試班/ 教授面試技巧外,其課程可足夠將來考其他小學?
Thanks very much for the advice!

Chocolatefree 發表於 17-12-14 14:28
Thanks Kiranapak 民幼用家! 請問民幼除了沒有其他私幼所提供的面試班/ 教授面試技巧外,其課程可足夠將來 ...

課程唔算特別深,功課平日一至兩份
weekend 同長假期多dd
有朋友讀kv,st cat,LH ,粗略估計,
ms 係淺點
至於足唔足夠出面考直私…我相信喺邊1間幼稚園都要靠家長再谷,如LH 為例,佢地喺有video 教家長點同小朋友溫書等等,呢d細節位,ms 無得比
但教導自理德育ms係可以的

考SPCC 正路唔收是正常!DBDG, 無論讀邊間都要父母在“各方面”配合。uptake rate 也非常低,當然也不是個個家庭都想去。

YW , SPB and CKY 也 非常popular, 但極難入。

其他私直唔覺比民小吸引。
呈分試 平均分80 被人labeled band 3 仔, 可以選擇一定龍校, 所以我們不會consider sfa aps kts 這些。

如果認為民幼有80%上民小也沒有信心上,那麼其實讀邊間幼稚園也分別不大。

PS: for boys only, girl school 唔熟
       另小心打手

kiranapak 發表於 17-12-14 14:43

課程唔算特別深,功課平日一至兩份
Can you tell us more about the video from LH, how does it help?

73662710 發表於 17-12-14 15:58
Can you tell us more about the video from LH, how does it help?

video 確實內容我唔知,但我聽朋友講學校有好多網上video 俾你同小朋友溫書
而k2會有啟迪班教小朋友in 小學

kiranapak 發表於 17-12-14 16:10
video 確實內容我唔知,但我聽朋友講學校有好多網上video 俾你同小朋友溫書
而k2會有啟迪班教小朋友in 小 ...

我盡可能不讓我孩子看video!也不會讓她們上網!

咁LH 一定唔岩你...每個月都UPLOAD VIDEO 要同小朋友睇...內容主要圍繞返0個個月學校既學習內容..亦會每星期UPLOAD 小朋友係學校既生活照片.......

tommy819 發表於 17-12-14 16:37
咁LH 一定唔岩你...每個月都UPLOAD VIDEO 要同小朋友睇...內容主要圍繞返0個個月學校既學習內容..亦會每星 ...

好在唔收
幾年前因為LH 語景好,支援又好,課程夠活得來又谷,所以好想入。
點知PN in 12:00, 等得來要in 到點幾, 小孩肚餓又想有睡意,所以發卑氣和哭。
好在唔收。我們一個星期都唔開一次電視

73662710 發表於 17-12-14 15:41
考SPCC 正路唔收是正常!DBDG, 無論讀邊間都要父母在“各方面”配合。uptake rate 也非常低,當然也不是個 ...

民小升民中係咩情況?

caseiama 發表於 17-12-14 18:06
民小升民中係咩情況?

頭100名,不過校網好,就算升唔到中學部,應該都唔差。

sweetbride119 發表於 17-12-14 10:05
如要考直私,可以先選民幼保住陣地入民少。不過學校係唔會有任何協助考其他直私啊,外補是必須的。
...

Why are you so certain MS students need extra tuition?
Your son just failed MS admission and never got in it, but you pretented be an expert or speaker of MSK!

The truth is that MS has very good language environment, good moral education and  a balanced teaching program that may not be as difficult as some other Ks but is definitely enough for smooth transition to primary school education.
Whether extra tuition is needed or not really depends on the expectation of parents, and is not necessarily related to application for primary schools. Extra tuition is never a must for primary school application nor a guarentee for success of application.

我個人意見如果target 直資,MS不一定係最合適,正因為有小學可以backup, 幼稚園不會訓練他們出去面試或其他什麼,反而其他學校因為想學生考到名小學,呢方面會做得較多安排。但仍心儀MS, 外補是不可缺少。
利申,小朋友可稚升民小,什麼都無補過,考咗5間直資,有兩有2nd, 但最後全部無offer
‹ 上一主題|下一主題