用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多女仔都會想揀 女校?
樓主: sexymami
go

點解咁多女仔都會想揀 女校?   [複製鏈接]

我仔女小學男女校,中學齋校。我覺得咁樣幾好。小學社交發展高峰期,男女同學社交圈子學識共融相處。到中學青春期,讀齋校又確係少D誘惑。

我開頭都有同樣擔心...
可能阿女間女校無直屬小學,大家都系初嚟報到,阿女融入得好好..加上學校出名重關愛德育,見佢日日都好開心,咁就夠喇。

Yanamami 發表於 17-12-13 08:27
其实係咪女/男女校並唔係我揀学校既條件之-。我揀校係睇:(膚淺地)DSE成績、校风、地点、少功課、配合女程 ...
仔女自己揀傳統名校(都係齋校喎),覺得涉獵嘅人同事層面會大D,exposure會大D..小學讀男女校,儲落一大班男女同學兼街坊喇,佢地反而對齋校生活有D憧憬,brotherhood呀,sisterhood 呀,又好似係齋校build up 得strong 好多,仲有代表青春嘅聯校ball呢..齋校就係有另一種feel..講到尾,十幾年齋校咁單一就唔多好,人一世物一世,好唔好都要佢自己發掘同感受吓囉。
我揀校仲膚淺過你,就系仔女鍾意..同埋唔使錢..

fionaytwong    發表於 17-12-13 11:25

其實我覺得中學拍拖ok喎(唔好初中啦),不過最好唔好喺學校發生啫。
喺學校咁多個鐘,讀書好活動好,最好專注投入,好好感受。男女校更容易有明戀暗戀,又難免令佢心不在焉而分心於校園生活。
想拍拖佢周圍都會開始到,冇得禁架,只會越禁越反叛
我叫阿女有男朋友記得帶佢翻屋企玩,好過佢左瞞右瞞神神秘秘,又可以輔導下佢點樣各方面平衡。正常嘅男女關係其實可以好正面,唔俾拍拖到時廿幾歲父母又開始擔心亞女做剩女lu..

s583057a 發表於 17-12-13 12:50
怕佢專注拍拖 影響成績入不到大學!
'怕',但不能'控制'..唯有順其自然,如發生到就正面啲面對囉..
其實我覺得中學讀齌校發生嘅機會已經少好多,講真學校生活咁鬼忙,邊有時間玩拍拖。

所以咪要過下目囉...
幾叻嘅叻女到嗰時都可能會迷迷懵懵,咁等佢中毒未深時,我都可以有機會落吓解藥啩..
解唔解到就睇佢造化啦..
‹ 上一主題|下一主題