用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joe真的很谷嗎?
樓主: cowpang
go

St Joe真的很谷嗎?   [複製鏈接]

晞晞爸b 發表於 17-12-11 14:43
其實LS咁搞法...其他非SFA & APS小學D尖子唔駛唸考插班了

考插班講成績的,讀邊間小學不是問題。係插班試考得好就得

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:07

考插班講成績的,讀邊間小學不是問題。係插班試考得好就得 ...

咁都要學校俾機會妳去考先得嘅

monodad 發表於 17-12-11 15:10
咁都要學校俾機會妳去考先得嘅

基本上係原校考級頭三,寄信去自薦,要有得考插班試既機會係唔難

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:15
基本上係原校考級頭三,寄信去自薦,要有得考插班試既機會係唔難

都會睇下邊間小學嘅級3嘅......

会不会跟LS的校长换了人有关系?从来DBS收最多的学生就是APS和SFA,可能她比较认可这两校的学生,所以现在连插班生都是以这两校学生比较容易得到青睐。

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:05

其實並非LS原校生成績差,係班插班生太強而已。班插班同學 ...

如果成績都要靠尖子插班生先可以維持,咁其實學校沒什麼了不起,至於喇沙尖子是喇小小一上來還是插班生多,不得而知。

simoncwl 發表於 17-12-11 15:29
如果成績都要靠尖子插班生先可以維持,咁其實學校沒什麼了不起,至於喇沙尖子是喇小小一上來還是插班生多 ...
上年小一插小二都是7/8个而已

simoncwl 發表於 17-12-11 15:29
如果成績都要靠尖子插班生先可以維持,咁其實學校沒什麼了不起,至於喇沙尖子是喇小小一上來還是插班生多 ...

讀書永遠都係靠自己,狀元讀書幾時要靠學校?!
大把身邊同學仔小學時做緊中學數。

但名校套課程對B1B-B1C學生確是有幫助的。

猴子爸 發表於 17-12-11 15:32
上年小一插小二都是7/8个而已

一年7-8個不算少,不過小學是尖子,不代表考DSE也是尖子

猴子爸 發表於 17-12-11 15:29
会不会跟LS的校长换了人有关系?从来DBS收最多的学生就是APS和SFA,可能她比较认可这两校的学生,所以现在 ...

APS SFA多人考直資可能因為佢哋唔想等統一派位個幾個月,而且都比慣學費

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:38
讀書永遠都係靠自己,狀元讀書幾時要靠學校?!
大把身邊同學仔小學時做緊中學數。

推前教育,小學生時尖子,不代表考DSE也是,大把男仔中三,四先發力,我中學同學中一全級考15x/210, 到中五時考第二,最後入讀Cambridge,  反而中一入來已經做緊微積分嗰啲所謂尖子考會考都係普通料子

回覆 simoncwl 的帖子

我估十居其九都係家長意思,特別係小二插班。讀緊不錯B1龍校再插班,相信名氣佔大部份原因⋯⋯

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:15

問題係..會否由於SFA & APS 兩間過往插班生質素高既往績
令到LS可能認定呢兩間學生有質素保證
所以偏愛呢兩間學校學生....?
變相呢兩間小學既申請人獲得筆試的機會大於其他學生?
因此其他NON-SFA & APS的學生想考插班係會難上加難?

另一位家長講得好正確
都要LS肯CALL你筆試先得...
如果LS已經先入為主認定呢兩間學生係favourable/preferrable
咁....其他學校學生可以收皮唔駛發夢唸考插班了...
存感恩的心

simoncwl 發表於 17-12-11 15:42
推前教育,小學生時尖子,不代表考DSE也是,大把男仔中三,四先發力,我中學同學中一全級考15x/210, 到中 ...

大器晚成係有,但唔多。
我識啲醫生同律師,都係自小名列前茅,由頭帶到尾

晞晞爸b 發表於 17-12-11 15:48
問題係..會否由於SFA & APS 兩間過往插班生質素高既往績
所以偏愛呢 ...

我有朋友讀二線小學,都考入喇小,仲贏埋APS SFA啲插班生做埋級一

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:49
大器晚成係有,但唔多。
...

咁你識的真係同我好唔同,我識好多都係中三,中四大洗牌,高中先來發力喺男校係非常普遍

novelle 發表於 17-12-11 15:45
回覆 simoncwl 的帖子

我估十居其九都係家長意思,特別係小二插班。讀緊不錯B1龍校再插班,相信名氣佔大部 ...

今時今日,經常都聽到要更上一層樓的理論,好多家長都會有咁嘅諗法

晴晴小B 發表於 17-12-11 15:49
大器晚成係有,但唔多。
...
大器晚成, 大部份晚成極都係中學階段

到中學畢業後先晚成, 其實一直都係少數, 而且將來恐怕只會變成稀有動物
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其实只是概念上的不同而已。所谓“成”的定义:生性,发奋,成绩变好,考上大学,有好职业? 但很多时候比方说,语言数学根底,学习习惯等等,却要更花功夫才可以长足进步。

晞晞爸b 發表於 17-12-11 15:48
所以偏愛呢 ...
所以难怪这两间私小那么吸引,进小一时又可以hold住学位抽名津,抽不到,读小一,又可以再有优势搏入名津小二,若不行,努力读到P6, 升中还是有优势,band1%高到吓死人。
‹ 上一主題|下一主題