用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密同華英,是不是1A 校?
go

迦密同華英,是不是1A 校?   [複製鏈接]

只能選一間, 邊間好?

elbar    發表於 17-12-10 18:50
   6    0    0    0

簽名被屏蔽

jli008 發表於 17-12-10 21:42
看成績吧,前十級應不會優先考慮吧

唔好意思, 我唔係好明你嘅意思!

因為自行只能選一間, 所以唔知選邊間好, 希望各位家長可以畀啲意見!

自行可以两间選哂吖,大抽獎就只能二選-。

Yanamami 發表於 17-12-10 22:06
自行可以两间選哂吖,大抽獎就只能二選-。

因為其中一間自行已有心水,所以余下的一間会在這兩间中選……好難選……兩間都好,地点又差不多……

PUIPUI2000 發表於 17-12-10 22:14
因為其中一間自行已有心水,所以余下的一間会在這兩间中選……好難選……兩間都好,地点又差不多……
...
IC.....我都係听闻咋~两间都重視成績,但迦密放学後有老師同旧生輔導同学,又可以留校温习都頗夜,宗教氣氛較濃?两间校风都好,最好睇孩子自己喜歡边间多d.

Yanamami 發表於 17-12-10 22:18
IC.....我都係听闻咋~两间都重視成績,但迦密放学後有老師同旧生輔導同学,又可以留校温习都頗夜,宗教氣氛 ...

迦密開放日miss 左……未能親身感受……現左尤其煩惱

PUIPUI2000 發表於 17-12-10 22:02
唔好意思, 我唔係好明你嘅意思!

因為自行只能選一間, 所以唔知選邊間好, 希望各位家長可以畀啲意見!
我估佢係話,一般小學既前十唔會揀佢哋,所以點可能係B1A?

PUIPUI2000 發表於 17-12-10 18:10
只能選一間, 邊間好?
兩間都唔差,視乎小朋友鍾意邊間多啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

翻譯員。系二間都吾系香港b1a名校,只系地區性b1a學校。如果考級頭3吾使選佢應試更好學校。

PUIPUI2000 發表於 17-12-10 18:10
只能選一間, 邊間好?

同屬"B1a英中",無論""自行階段""的本區生或外區生要來競爭,响自行階段學校好大機會會盡收了B1a學生,若然以學生角度出發,最大分別且呈現出兩個不同的極端會是,"迦密"會帶著孩子成長,增強學術能力全由學校主導;"華英"初中比較輕鬆,自主性較強者尤其適合,所以,你看看孩子的個性如何?!一間是跟著走且要配合;一間是自主學習為高中打穩學習模式呢!方法各異,但成績同樣了得呢!希望幫到你呢!

YmOra 發表於 17-12-11 09:53
同屬"B1a英中",無論""自行階段""的本區生或外區生要來競爭,响自行階段學校好大機會會盡收了B1a學生,若然以 ...

非常感謝

jli008 發表於 17-12-10 21:42
看成績吧,前十級應不會優先考慮吧
級三內可能不會優先考慮,但級四至級十有不少人還會考慮的,畢竟華英前幾年在DSE考試中出過8A超級狀元,開始學習比較輕鬆。迦密離地鐵站較近,交通比較方便,功課較多,學校抓得比較緊。入華英的學生平均成績一般比入迦密的學生高。

王家爸爸 發表於 17-12-11 09:27
我估佢係話,一般小學既前十唔會揀佢哋,所以點可能係B1A?
呢兩間成績, 全港計都應該係B1A吧。我哋學校只有級十內至可以考佢哋, 尤其華英, 要級5內。

PUIPUI2000 發表於 17-12-10 22:14
...
miss咗佢info day實在可惜。

要睇你心水果間有幾多把握, 要睇小朋友有幾多籌碼, 要睇大抽奬係咩區.....要配合各樣因素決定。

little_yolky 發表於 17-12-11 16:10
呢兩間成績, 全港計都應該係B1A吧。我哋學校只有級十內至可以考佢哋, 尤其華英, 要級5內。 ...
區內應該係,全港就應該唔係,香港邊有咁多B1A學校。

little_yolky 發表於 17-12-11 16:10
呢兩間成績, 全港計都應該係B1A吧。我哋學校只有級十內至可以考佢哋, 尤其華英, 要級5內。 ...

坦講講,呢兩間既成績比想像中遜色,只能算B1B接近B1A既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-11 18:29
坦講講,呢兩間既成績比想像中遜色,只能算B1B接近B1A既學校

我個人不太喜歡迦密,因為英文程度一般般,學校又沒有英語語境。

hkpapa852 發表於 17-12-11 18:29

那如果同区……边間好呢?

回覆 cherrieshum 的帖子

那你可否 recommend 英語境較好的男或男女校...?

Thanks

‹ 上一主題|下一主題