用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三 ...
樓主: 2jkidsfather
go

研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-12-13 10:01
在多年EK泡,我隱約覺得有媒及近期明顯多咗,我不是指所有支持補習的都是媒!不要對號入座,我只是散人一 ...
對號入座? 講笑遮

散人 定 老江湖?

2jkidsfather 發表於 17-12-13 10:09
對號入座? 講笑遮

散人 定 老江湖?

閒散的 old seafood. 最貼切

遊戲文章,不要見怪!

太嚴肅,太正經(但資料務求正確啦),太執著,都好悶㗎!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 17-12-13 10:20
我估兩者都有啦!有啲一睇就知係做假。其實做假無意思,家長真係睇完介紹去,都會睇下係咪真係有用?如果無 ...

請唔請代言人?

我都可以㗎,價錢慢慢傾!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 17-12-13 10:23
其實點解咁難計?將派去B1學校既學生加埋(直資官津照加)咪大約知囉!直資你都有banding架,B1咪B1囉!你驚有 ...
直資唔可以照計, 你知啦, 我慎重丫嘛。直資取錄學生唔一定係成績行先, 要睇好多方面, 真係唔可以話B1校就計B1, 當然, DGS, SPC果D緊係叻計啦。學生既banding, 係要呈3後至有, 但自行同直資都係呈二時已收, 無人話已收既小朋友唔可以失手, 到最後, 如果失手係B2, 但入咗B1校, 自己條數又捉蟲。再者, 我哋KLN3網, 之前一直係有幾間B1校可以偷雞B2抽入的, 所以又係捉蟲again。因此, 係好難計, 要打折打折再打折, 所以點解我計20%。

我最大問題係要計埋B2, 因為要計埋, 至知阿妹入唔入到聯繫個pool。

IloveJJ 發表於 17-12-13 12:39
雖然話直資係有機會因為其他因素而收唔係B1既學生,但畢竟唔多呀!我哋學校因為踢波入男拔嗰個,都係B1嚟 ...
DBS又點同呢!其他直資係好難講架。而且直資收咗都未呈三, 慎防小朋友有好學校收咗, 就peah咗, 最後三次呈分係B2都唔定丫嘛。

因為阿妹係中英兩科差, 計呈分比率就好危。佢科數仲要睇心情, 只有VA、音樂、聖經穩定, 有鬼用咩。

little_yolky 發表於 17-12-13 12:54
DBS又點同呢!其他直資係好難講架。而且直資收咗都未呈三, 慎防小朋友有好學校收咗, 就peah咗, 最後三次呈 ...

深崇得唔得?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-13 13:49
深崇得唔得?
入到既小朋友我會計B2。

bobbob    發表於 17-12-13 15:55

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-12-13 09:12
校長話有1/3。但我計咗幾年, 因為有好多直資生, 年年1/3, 打埋折, 我唔覺得有1/3。我幫阿女個B1率係mark 20 ...
你女間學校係私校又咁深,無理由得1/3 band 1咁低, 好唔合理

bobbob 發表於 17-12-13 15:57
你女間學校係私校又咁深,無理由得1/3 band 1咁低, 好唔合理
我覺得淺喎。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-12-13 16:01
我覺得淺喎。
對你嚟講間間都淺架啦

little_yolky 發表於 17-12-13 16:01
我覺得淺喎。
識妳的同校生, 我覺得你間中文深些, 英文同其它就普通程度, 你間家長喜入直資咋呵? 你扣除直資計b你校band 1 % 又有點 保守得滯. 不過冇所謂, 都是自己計下數.

細個個都誓唔入直資?

HaYi 發表於 17-12-13 16:27
識妳的同校生, 我覺得你間中文深些, 英文同其它就普通程度, 你間家長喜入直資咋呵? 你扣除直資計b你校band  ...

直資阿女想讀架, 我無錢俾佢讀咋。
EK識我既人, 都知我好謹慎既。如果考3X, 我就二話不說直指聯繫間中學唔駛煩了。

HaYi    發表於 17-12-13 16:33

2jkidsfather 發表於 17-12-6 12:44
研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三
RTHK

我認為是與少閱讀多玩手機有關

cherrieshum 發表於 17-12-15 20:30
我認為是與少閱讀多玩手機有關
另外高小開始谷, 好多學生的時間都用來谷成績, 真正可以有空閒看書的又有幾多, 有些私直要用小說教學都算有多些機會看, 一般的小學有閱讀獎勵, 小朋友都求其做, 有多少會真睇.

HaYi 發表於 17-12-15 21:29
另外高小開始谷, 好多學生的時間都用來谷成績, 真正可以有空閒看書的又有幾多, 有些私直要用小說教學都算有 ...

你講得對!我在圖書館看見大多數小朋友做閱讀報告只是抄個書名而已

IloveJJ 發表於 17-12-15 23:33
如果真係喜歡睇書既,就無時間都會攝嚟睇既,好似我大仔,去廁所、學校食午飯,都會睇,即使日日要參加課 ...

好厲害!好叻仔!媽媽教得好!
我阿仔只想玩,幸好從沒給他手機,否則一定沉淪。如果我阿仔有你阿仔一半就好了。
‹ 上一主題|下一主題