用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三 ...
樓主: 2jkidsfather
go

研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-12-8 00:35

溝通不等如學習? 溝通當然不一定是教育。我係話父母教 ...

S君先生
你唔洗抛咁大個書包嘅,稻草人法簡單D一句断章取義就可以了!但我沒有,係你在54樓中,把同一意思分左兩段,使你自己在中文文法中出錯!
引用你的例子:你第一段在說「沙田大x活好好食」; 第二段你就總結說「大x活好好食」。你自己在分段文法中出錯,還好意思話我generalise.

言歸54樓:你第一段話<2一3歲孩子跟父父溝通,已是學語文,補習母語>。我反駁孩子未上學,不算<補習>,根本係父母在教育子女,你錯在用了<補習>二字。

52樓我問你有無多接觸band3學生?
54樓第一段你又指<band唔band3無關係>。你先錯問非所答(這是你一貫的錯誤)。你再錯的是band3學生中,很多學生在2一3歲時,已經有父母等同無父母。咁我引用四歲虐兒案例子去反駁你第二段<除左孤兒,有那些父母不和子女溝通?>

基於你分左段,你第二段總结地指出<一溝通,就是教子女語文,即係教學術,即係補習>。所以我舉出不同例子去反駁你<溝通>不等於<教子女語文>亦不等於<補習>。

本帖的主題係<補習>,我問你<定義一下補習是甚麼?>。你又無答我,就好像香港政府高官答記者一樣,自己無釐定清楚主題,就一味指責他人的不是去遊花園。究竟係你中文差,理解差還是表達差?

從你表達中,我已肯定你誤解字典的定義。《辭淵》老師說:<補習是正式教育有所不及時,再加以補充的學習>你不同總结說:<一溝通,就是教子女語文,即係教學術,即係補習>;<除非小孩無父母,或不同住,否則小孩由父母學母語……band唔band3父母都會教孩子母語,所以孤兒才不會有補習>→整套思維出錯,然,後更錯在你不知民間疾苦。

IloveJJ 發表於 17-12-7 21:48
其實我哋以前個個都係孤兒
根據你哋既定義, 我阿爸有教喎阿媽就教其他。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 17-12-11 10:59
何止,根本課本都是抄國內的,曾看過一篇小五課本內容,其實是國內小六的課本,衹是改了繁體中文而已~~~ ...
中文課本抄國內,應該係趨勢,新加坡直頭直接用人教版既中文書。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 17-12-11 11:03
中文很多都是以普通話說法出來的,轉成繁體中文有時候怪怪,當學生寫作時候很多都以口語方式寫,想高分肯定難 ...
其實都無辦法,當年孫大炮無堅持民國政府用廣東話,所以從當時開始我哋已經唔可以我手寫我口。

IloveJJ 發表於 17-12-11 10:51
你阿爸有啫,但我覺得以前好多人都無的。我記得我個師母話(佢哋幾兄弟姐妹都讀到書),佢哋阿爸話唔識字的 ...
我阿爸都係小學畢業, 阿媽無讀過書添, 但係阿爸唔知邊度識咁多嘢喎, 佢講好多成語故事(無攞住本書講), 同埋中國近現代史。阿媽除咗教家政科既嘢, 最重要係教學習態度喇。佢好聰明, 不過以前社會無書讀, 但佢好想識字, 以前就攞D米去俾人, 等人教佢字, 又會問下阿爸, 所以佢無讀過書, 但都會睇報紙標題。呢樣嘢我一直看在眼裡, 不過唔知點解家姐們都好似視而不見。俾你咁講一講, 不如我去做補習天王算了, 可能可以賺到多D錢。

其實, 講到我既參與, 我覺得對於阿大嚟講, 係一種安慰劑, 我响佢面前「好認真」咁分析完, 其實次次都係叫佢溫下個preposition表同埋irregular verb table, 不過, 總之我有參與, 佢個心就好似定D咁, 會覺得自己一定得。呢個係心理戰術, 唔係有實質功效。睇下你在唔在意果幾個名次。例如:英文, 如果我有參與, 佢一般會係全班頭1-2名, 如果唔理佢, 會係4-6名咁上下。常識就係85-90, 同95以上既分別。中文同聖經, 就唔覺有明顯既分別。所以要睇你講既突圍, 係要有咩成績。我自問無論點參與, 都唔可以谷佢上頭5名, 因為佢數學係死穴, 數學一科阻止咗佢上前5名, 呢個係天生, 無辦法的, 仲要加多科體育, 校內名次就真係高極有限。不過, 好彩佢話小四下學期開始體育係有筆試, 所以都開始似返個樣, 但阿妹聽到就嚇到面都青埋。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 17-12-11 11:52
突圍咪就係90分以上嗰幾分囉!
好似我仔咁,佢哋85以上,已經算幾高分,要突圍,就係90分(我哋學校幾深, ...
tip時事題係無用既, 一題都唔中!好似買六合彩咁, 一個字都唔中!好彩取消咗時事題啫。

我哋學校D卷淺, 但都係無乜人9X分的, 科科9X果D做晒級5級10了。不過, 我哋學校唔同你哋, 我哋學校要自行報區內B1A校, 要15名之內, 10名內會好D, 你哋名校又可以範圍大好多。阿女為咗佢自己間心頭好, 今年勁努力(雖然以前已經好努力了)。

話又講, 如無記錯, 你哋學校中文作文唔係佔40%咩? 拉埋都好難攞90吧。

IloveJJ 發表於 17-12-11 12:23
你貼唔中啫,唔等於所有父母都貼唔中嘛!咁我咪話呢啲係父母加入既能力囉!
我哋20名內,其實咪同你哋15名 ...
我唔覺得有人會tip得中, 因為出得好騎呢, 應該中都係小朋友撞中。

我哋如中作佔40分, 係唔可能中文有90分的, 因為作文80分已經好, 85分已經係好好既作文, 90分係罕有, 無乜邊個有的。我哋作文係計晒平時作既所有文作為平時分, 再加考試篇作文。我真係唔明白老師點解俾咁低分。不過我見阿妹果屆俾分係鬆手D, 因為連阿妹作文都有8X。

IloveJJ 發表於 17-12-11 12:23
你貼唔中啫,唔等於所有父母都貼唔中嘛!咁我咪話呢啲係父母加入既能力囉!
我哋20名內,其實咪同你哋15名 ...
你哋180人, 我哋100人, 差咁多, 而且我哋B1率低, 所以我哋競爭好激烈。

IloveJJ 發表於 17-12-11 12:35

我哋問得唔騎呢嘛!
我哋响學校作的。不過, 好似老師會派張工作紙定腦圖返屋企諗下先。阿妹低年班就响學校作。

yovin 發表於 17-12-6 19:31
引文:坊間無呢種補習。

有呢種補習老師……不過好貴囉。

有,但只能補課外,連作文、文學欣賞一齊教,
當然亦不會平。

jli008 發表於 17-12-11 11:03
中文很多都是以普通話說法出來的,轉成繁體中文有時候怪怪,當學生寫作時候很多都以口語方式寫,想高分肯定難 ...

其實應該話D課本係用“書面語”讀出嚟。用廣東話亦都可以讀出書面語,不過我哋平日唔會咁做。
所以話用“普通話”能夠改善中文嘅閱讀能力,同埋寫作能力,根本係被人誤導
中文閱讀 同 中文寫作 方面, 廣東話 同 普通話 係同級。
依我看,中文寫作方面,廣東話 更加勝一薵

shadeslayer 發表於 17-12-7 20:13

跟據此帖的定義,你兩女補習補到飛起,補到天昏地暗了 ...
我讀同呵,

唔明好多人何必"魔化"補習呢 ....>藉以證明自己小朋友天資高自理強唔駛人教都識?  何必呢.

補習, 無論是外人專補, 私補, 補習社, 家長, 課後免費... 反正是"補短""助長"就好, 各自修行, 達者為俊傑吧.

little_yolky 發表於 17-12-7 12:54
家長同子女閱讀再交流,咁算唔算係補習先?我覺得係喎

唔駛理其他人點講,可能妒忌你可以親自教,所以跟外判睇齊!

我送孩子去増潤課程,被人又當補習,根本不同層次,小五讀 pre-calculus 是補習,唉呀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題