用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三 ...
樓主: 2jkidsfather
go

研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-12-7 17:55
其實我無呃大家, 我真係無乜教阿大, 我只係測考前分析下佢英文worksheet同對上次測驗有咩錯, 邊方面弱, 再 ...

言重了!不是呃與不呃……

家長們在此都是大家食下花生,彼此學習 。

現在是大家討論下<補習>是甚麼?

因為篇文所指出嘅補習,唔夠清楚。

MrBeast 發表於 17-12-7 18:15
我的意思是將補習、操補充練習的時間來free style 看書,唔記金句、查字典、記新詞彙、etc ...

我身邊有三個free style 博覽群書 嘅人,都係我嘅年代<唔夠分>入大學。但其中兩個好叻賺錢。
但當然佢哋係個別例子。

回覆樓主

見到報導多提閲讀能力第三,但投入度包尾好少提。

archie1728 發表於 17-12-6 20:00
"...研究亦發現,普教中與粵教中,在學生閱讀能力上沒有明顯差異,但普教中學生的閱讀平均分是569,粵教中 ...
如果講閱讀理解,粵教中既學生得分一定高過普教中,始終粵語先至係大部分香港人既母語。結論不一係政治正確既講法。

Cheeselover 發表於 17-12-7 17:38
贊同。新加坡在進階方面出色,但香港在高、中和初階方面也沒有比下去,未知是否精英與普及教育之別,其實 ...
我都係咁唸。排第三已經大出意外,真係唔知之前點樣可以排第一?

可能小朋友都係喜愛閱讀的,長大成人之後,太多其他娛樂,工作繁重,變得少讀書。

yovin 發表於 17-12-7 17:11
補習→如果可以细分四大類為:
a : 放學後學生自理
b : 放學後家長親子補習

作為本科學位 project 應該是0K的,但作為master degree level research 就。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-12-7 17:55
其實我無呃大家, 我真係無乜教阿大, 我只係測考前分析下佢英文worksheet同對上次測驗有咩錯, 邊方面弱, 再 ...

跟據此帖的定義,你兩女補習補到飛起,補到天昏地暗了。  相信只有孤兒才沒有補習。

little_yolky    發表於 17-12-11 10:40

b3410 發表於 17-12-7 19:17
我都係咁唸。排第三已經大出意外,真係唔知之前點樣可以排第一?

可能小朋友都係喜愛閱讀的,長大成人之後 ...

我估,因為做得閱讀理解練習多,所以叻,但見到本書,己經怕左。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-7 20:10
作為本科學位 project 應該是0K的,但作為master degree level research 就。。。。
...

master 乜鬼呀! 師奶仔 mastermind 就有玩。

little_yolky    發表於 17-12-11 10:41

shadeslayer 發表於 17-12-7 20:13

跟據此帖的定義,你兩女補習補到飛起,補到天昏地暗了 ...

你有無多接觸BAND three嘅學生先?

見識過BAND three 中嘅 BAND three未?

佢哋唔係孤兒。

yovin 發表於 17-12-7 21:41
你有無多接觸BAND three嘅學生先?

見識過BAND three 中嘅 BAND three未?

呢個定義底下,2,3歳孩子跟父母溝通,已是學語文, 補習母語,band 唔 band 3 無關係的。

除左孤兒,有那些父母不和子女溝通? 一溝通,就是教子女語文,即係教學術,即係補習。

shadeslayer 發表於 17-12-7 22:11
呢個定義底下,2,3歳孩子跟父母溝通,已是學語文, 補習母語,band 唔 band 3 無關係的。

除左孤兒,有 ...

33樓所講嘅定義:係詞典嘅定義,唔係我嘅定義。

課外 、正式教育以外喎!
兩、三歲都仲未有課外或正式教育。

我返學之後,有一次問媽媽功課,結果一把掌 黐落塊面度。叫我唔好嘈佢睡覺!
這是補習嗎?
這是不是<正式教育有所不及時,加以補充的學習>先?

我放學要洗極大量毛巾<舊式家庭式美髮店>,我明天要參加會考,我温未夠書,我問爸爸可唔可以唔洗一天毛巾?我爸問我明天要唔要食飯,是咪成家人陪你唔食飯?

呢D算唔算<正式教育有所不及時,再加以補充的學習>呢?

溝通?同學俾阿爸非禮,你唔好駁我話性教育呀。

我都唔算乜野?大把同學仲大獲?
即使有父母,知不知道幸福不是必然的?

IloveJJ    發表於 17-12-8 08:34

yovin 發表於 17-12-7 22:35

33樓所講嘅定義:係詞典嘅定義,唔係我嘅定義。

我講同孩子講野係溝通,係語文教育,你講去父母非禮孩子,你講左去邊?

莫講2,3歲大部份香港幼兒已上學,就算小一6歲,同父母溝通又一樣係語言教育,邏輯訓練。跟本帖定義,一樣係補習。

B3唔B3都要溝通,阿爸迫洗毛巾也要溝通,也是語文補習是嗎?

shadeslayer 發表於 17-12-7 23:07

我講同孩子講野係溝通,係語文教育,你講去父母非禮孩 ...

學習可以從溝通得來、但溝通不一定代表學習。

爸爸要我洗毛巾是溝通,但不是〈正式教育有所不及時,加以補充的學習>,所以這不是補習,也不是語文補習,也不是邏輯訓練。因為如果我堅持不洗毛巾,明天全家人也會有飯食。

再舉例: 早幾日四歲虐兒案中的小女孩,有父母啦!不是孤兒啦!她連正式教育都沒有,怎補習?是你話只有孤兒才沒有補習。
香港每一個社工要接觸幾多有父母等於無父母的個案。鍵盤戰士,醒下啦。

例子二: 我同我隻狗溝通左十年,小狗剛才 吠左兩聲,但我仍然未明小狗講D乜。難道牠又是在對我<語言教育、邏輯訓練 >嗎?

所以我認為<溝通>不等於<語文練習>又不等於<補習>。

shadeslayer 發表於 17-12-7 22:11

除左孤兒,有 ...

我開始  懷疑 你根本不明白詞典的定義。
不如你又定義一下,〈補習〉是甚麼先?

如果大家定義唔同,好難討論出結果。

shadeslayer 發表於 17-12-7 23:07

我講同孩子講野係溝通,係語文教育,你講去父母非禮孩 ...

不過我估你可能會say:
我講同孩子講野係溝通,係語文教育,你講去隻狗度,你講左去邊?

我總中與左5個例子,係想表達<溝通>不等如<學習>,也不等如<補習>。

yovin 發表於 17-12-7 23:57

學習可以從溝通得來、但溝通不一定代表學習。

溝通不等如學習? 溝通當然不一定是教育。我係話父母教子女母語時的溝通,係教育。看54樓。

你把我講的事,只抽一部份,generalise 左佢,然後就話 generalised version 的説法有錯。這是叫偷換概念,稻草人法。

例如,你講「沙田大x活好好食」,我 generalise 左佢「大家x活好好食」,跟著比五間另外大x活的名字,話唔好食,跟著話已比五個例子反駁你。

ok you win.  I will leave you with these to ponder:

除非小孩無父母,或不同住,否則小孩由父母學母語。

由父母學習母語時間幾時停?只要 overlap 幼稚園和初小,便可叫做補習,依此帖定義。

Band唔 band 3 父母都会教孩子母語。

所以孤兒才不會有補習。

‹ 上一主題|下一主題