用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 長沙灣或四小龍有冇K1插班好介紹?
go

長沙灣或四小龍有冇K1插班好介紹? [複製鏈接]

1    0    0    0
簽名被屏蔽

keropi1688 發表於 17-12-2 23:02
我朋友個C6回流返港讀書,原本讀緊Greenfield好地地,後來發覺佢越來越5想返學,仲開始驚扎馬尾嘅人,咁啱 ...

c6返幼稚園??

簽名被屏蔽

keropi1688 發表於 17-12-3 14:09
回覆 jesswu 的帖子

Sorry!!我以為C6=細路 C lu... 有冇好提議?!

試下秀德或仁愛堂……

回覆樓主:

長沙灣培殷老師好nice,係全日制,有膳食、午睡,又有英文、普通話上,校長、嬸嬸都友善,會記得小朋友名字,又會同家長溝通小朋友在校情況,仲有託兒到晚上8点,有晚餐㖭!

我朋友個C6回流返港讀書,原本讀緊Greenfield好地地,後來發覺佢越來越5想返學,仲開始驚扎馬尾嘅人,咁啱 ...

宣道會雷蔡群樂幼稚園的老師好有愛心,可以考慮一下。

以上jm建議嘅學校插班應該冇機會,冇學券嘅私幼先有機。可以睇吓新校Kendall,如果唔介意冇乜中文學嘅ymca christian international kindergarten (west Kowloon)係好好選擇,奧基都幾好口碑但有啲隔涉。

Box Hill international kindergarten  

dem0cracy 發表於 17-12-3 17:28
以上jm建議嘅學校插班應該冇機會,冇學券嘅私幼先有機。可以睇吓新校Kendall,如果唔介意冇乜中文學嘅ymca  ...

Kendall 位置幾方便,地鐵站出最多行一分鐘。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

keropi1688 發表於 17-12-4 17:05
回覆 roadman 的帖子

嘩!正呀!有冇人可以有多D資料?我可以話俾我朋友知,等佢5使心掛掛

Kendall上兩個星期的週六都有開放日,比家長和小朋友入去玩,順便可以參觀下。校舍唔大,新校學生人數少。不知道呢個星期六還會不會開放,你可以打電話去問問。YMCA我女讀過summer school. 大部分老師很好,校長也算勤力,我向老師關於穿鞋坐地蓆的衞生問題,校長自己走來答我。不過kendall和YMCA 都細間,沒戶外活動空間。YMCA 的老師多數是外藉華裔老師,亦有印度裔老師。上課英文為主,有普通話課。kendall就唔清楚了。

回覆樓主:

可以講少少:
1. 地鐵站行去大約8-10分鐘
2. 完全係一間國際幼稚園,小朋友有好多玩嘅時間,除中文堂外全英語,用英國Early years 課程,零功課
3. 長沙灣分校大部份學生係本地人,所以會教多啲中文,k2-3會教寫字,啲小朋友上到YMCA小學一般可以跟到native stream中文(用香港課程,香港教科書的)
3. 另外學校好著重聖經教導,會講聖經故事,我見我小朋友喺學校學番嚟嘅歌有一半係基督有關嘅
4. 我見過的長沙灣YMCA小朋友,都好活潑,喜歡上學

我之前去過Kendall簡介會,佢係bilingual immersion雙班主任(一英文、一普通話)

Kendall比較特別嘅係佢唔止教中文,著重教傳統中國文化(忠孝仁義嗰啲啩…)呢樣對混血兒家庭又可能特別重要。

你朋友打算俾個女讀本地定係國際小學?兩條路好唔同,適合嘅幼稚園都會好唔同

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題