用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優Test
go

資優Test [複製鏈接]

仔仔n班, 因為情緒等問題, 幼稚園老師建議去做iq資優評估, 請問咁細個可以喺邊度做test? 謝謝!

P.S. 老師話可以幫我地寫信去健康院做評估, 但我打去健康院問又話冇資優Test?! 疑惑中...
   0    0    0    0

dreiyip 發表於 17-12-1 13:52
仔仔n班, 因為情緒等問題, 幼稚園老師建議去做iq資優評估, 請問咁細個可以喺邊度做test? 謝謝!

P.S. 老師 ...

健康院 同 CAC, 都無資優評估的, 只會係智力評估, 評估小朋友情緒/發展/言語/專注力/大小肌肉等, 而智力方面, 只做低唔做高的, 如果智力低過100, 心理學家, 會詳細評估, 再作出安排, 治療。

我仔仔無情緒問題, 佢3歲半係CAC評估,邏輯推理思維測試, 由 3歲嘅測試, 心理學家, 一直幫佢做測試到6歲, 我仔仔都好輕鬆做到, 心理學家話好少咁細個可以做到咁高, 所以佢都想睇吓可以去到幾歲, 不過做到6歲就夠啦,無再繼續測試。

有時候, 學校可能用CHECK資優嚟叫家長去做評估,叫家長正視小朋友問題, 都係學校常見手法。

MissUmuch 發表於 17-12-1 15:28

謝謝分享!我會去健康院幫仔仔做咗智力評估先, 希望可以排除因為IQ高, 所以情緒EQ低呢個假設.

dreiyip 發表於 17-12-4 22:40
謝謝分享!我會去健康院幫仔仔做咗智力評估先, 希望可以排除因為IQ高, 所以情緒EQ低呢個假設.
...

最重要係父母接受評估結果,正視問題, 越早幫小朋友治療訓練, 唔好錯過黃金期, 加油。
如果你對我小朋友例子有興趣, 我再分享 ❣

MissUmuch 發表於 17-12-5 18:29
最重要係父母接受評估結果,正視問題, 越早幫小朋友治療訓練, 唔好錯過黃金期, 加油。
如果你對我小朋 ...

你好!我想了解更多

P.S. 老師 ...
資優好多時都係健康院發現小朋友有情緒問題、語障、讀障,然後介紹去大口環睇,由醫生發現。

MissUmuch 發表於 17-12-5 18:29
如果你對我小朋 ...
講得啱,正視問題,接受評估結果,早啲幫小朋友做治療、訓練係好重要。

P.S. 老師 ...
健康院嗰啲唔係叫「資優Test」,係叫兒童體能智力測驗中心」,係測試小朋友係體能、智力上有無問題。

王家爸爸 發表於 18-1-15 17:04
健康院嗰啲唔係叫「資優Test」,係叫兒童體能智力測驗中心」,係測試小朋友係體能、智力上有無問題。 ...

幼稚園老師寫咗信, book 咗今個月29號去健康院見醫生. 我其實好擔心...

dreiyip 發表於 18-1-16 13:58
幼稚園老師寫咗信, book 咗今個月29號去健康院見醫生. 我其實好擔心...
先解決咗情緒問題,然後再諗。

dreiyip 發表於 18-1-16 13:58

唔好擔心住, 健康院見醫生, 都係初部評估, 睇吓有無需要轉介 cac,  如果醫生覺得唔係特別問題, 係唔需要轉介的。
當然, 見完醫生都會同你講解返有乜問題,真係要轉介就平常心,接受。
我仔仔有言語障礙, 發現遲緩,大小肌發育得慢,仲要懷疑讀寫 ...
幸好早發現早治療, 唔好錯過黃金期,依家上小2, 以上所有問題都追返哂。

我自已唔會拔尖, 返而呢幾年一直幫佢補底, 亦都好感激當年幼稚園老師, 叫我亦教我點去健康院評估,正視問題
‹ 上一主題|下一主題