用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
樓主: islychiang
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

回覆 islychiang 的帖子

好高興可以遇到同路人!!!
仲有我同你有一樣既諗法 =)

小朋友係自己既
只要係岩,家人理解
實在吾需要同其他人交代!

我覺得問題除咗係個制度
家長既熱烈參與,身教,無微不至既照顧
亦都絕對有contribute

希望你成功找到合適學校 !!!  

fkltam 發表於 17-11-29 18:51

識呢啲好基本咋喎,我個女都識數到100, 依家學緊邏輯排序.  ...

神童

halvard 發表於 17-11-30 15:29

好高興可以遇到同路人!!!
多謝,我老公其實好支持is,第一佢唔係香港人第二佢覺得香港制度好有病;而且台灣人係好concern國民教育:) 其實為個仔好,我地唔用姐姐唔俾佢依賴工人,請pt保姆睇住佢,咩都要佢做番曬,我係自豪佢可以唔夠2歲就介片,已經可以自己沖涼食飯,幫手洗衫洗米掃地(有啲似虐兒),夜晚得我地3個咩都自己攪店,放工都做餐死不過都覺得值

islychiang 發表於 17-11-30 15:40
多謝,我老公其實好支持is,第一佢唔係香港人第二佢覺得香港制度好有病;而且台灣人係好concern國民教育:)  ...

你們好叻

你既身教同你仔仔都好叻叻呀!!

講件趣事你知
我朋友係律師
公司請咗個剛剛本地大學畢業讀law既年青人
我朋友揾佢幫手,麻煩佢幫手fax一份文件比客人
30分鐘後客人打黎追話仲未收到
我朋友問發生乜事

佢話:
部FAX機壞咗

我朋友:
甘奇怪?頭先都無問題

佢話:
係呀,份文件點FAX都仲係到,FAX唔走 (佢以為FAX機係會FAX走份文件)

先吾好講佢唔知FAX機係乜東東
周圍都係人佢唔求救
電話上網揾答案又吾做
成 30分鐘都無打算同我朋友講發生問題,吾問都吾出聲

所以能夠自己去解決問題里個能力
真係吾係人人有。。

maomaofafa 發表於 17-11-30 15:44
你們好叻
唔係叻,只係身為父母唔想培育個港孩之後要我照顧一世,我同老公都希望painful一時,享用一世

halvard 發表於 17-11-30 16:01

你既身教同你仔仔都好叻叻呀!!

咁我經驗差唔多,finance開張check黎交啲政府費用,小朋友攞黎問我點,我話交咗佢,有咩問題? 佢答,點交? 我答,背後有寫,簡單黎講郵局可以交;佢再問,咁即係點交? 我問,即係咩點交?你有兩個選擇,自己行落郵局交或叫admin幫手交;佢再問,即係應該點? 我開始估到佢問咩,答佢,行去郵局,行埋counter,同叔叔講要交費,阿叔叔會幫你,記住攞receipt喎,記得呀~,佢終於“哦。。“走咗。。。我第一身經歷,你話得唔得人驚,唔記得講個小朋友係剛大學畢業既

islychiang 發表於 17-11-30 16:10
咁我經驗差唔多,finance開張check黎交啲政府費用,小朋友攞黎問我點,我話交咗佢,有咩問題? 佢答,點交? ...

好難想像有呢種人

孟母3000 發表於 17-11-30 16:12
好難想像有呢種人
有,而且好多,年年做奶媽既我其實好想死,只有每況越下,教到吐血,又唔鬧得又怕小朋友唔開心,前兩年只係教用影印機要教5次,唔記得又唔寫底唔知想點,打字機對佢地直頭天敵,打idd又攪唔店唔好去到vc咁高尚,郵局交錢係其中一單,重有大把你以為common sense既野佢地真係堅話唔識,佢地答我唔係工人就係父母做,通常我就答,咁我係你奶媽係咪? 唔係就自己學下點做,呢個世界有樣野叫internet,可以上去搵答案,你話死唔死

絕對明白你既意思!!!!!
真係人都顛。。。

islychiang 發表於 17-11-30 16:22
有,而且好多,年年做奶媽既我其實好想死,只有每況越下,教到吐血,又唔鬧得又怕小朋友唔開心,前兩年只係 ...

呢D通常屋企環境都唔差,我呢D草根階層既同學,個個都係靠自食其力。好少見D完全無生活能力既人。

回覆樓主

好明白樓主的心情。我從事的工作不斷會接觸新世代剛投身社會的大學生;有本地大學、有牛劍畢業、有外國人也有內地人;入得我公司的兩文三語及成績一定誇啦啦,但視野和做人態度很不一樣。我不說誰比誰更好,但我肯定未來十至二十年需要的人才擁有solid communications and interpersonal skills, agility and flexibility, and creativity. 我不會說只有國際學校才好,但如果入讀傳統學校,父母要落力在家培育不足之處。我仔已K1, 之前有考慮過IS, 最終因為「中文」二字讓我決定走本地路線;不過,積極在家培育獨立、求真精神、critical thinking 同鼓勵創意;日後打算考取非傳統的本地小學;中學再作打算。

孟母3000 發表於 17-11-30 17:01
呢D通常屋企環境都唔差,我呢D草根階層既同學,個個都係靠自食其力。好少見D完全無生活能力既人。
...
咁係既,送得過黎既仔家底都有番啲(中產以上啦,否則邊有工人),所以先最吐血,又唔鬧得同弱智又差少少,我自己都係草根捱上黎,好明草根會正常同努力好多,但係,有啲機會係好難到草根手上既

halvard 發表於 17-11-30 16:54

絕對明白你既意思!!!!!
睇番你之前一個post, “[size=25.7083px]學地理吾係度背tropical rainforests D layers
[size=25.7083px]係諗下點解會有global warming, “堅係同路人,當年讀geog讀到A level,憎呢科憎到不得了,但因為香港學制,你幾憎都無得選第二科(因為cert level limit咗啲選擇),日背夜背唔知為咩!

islychiang 發表於 17-11-30 18:51
睇番你之前一個post, “學地理吾係度背tropical rainforests D layers
係諗下點解會有global warming, “堅 ...

係呀~當年讀Tasmania, finland~~ 只需要攞嚟做例子,唔需要真正理解,連佢係地圖邊度都唔駛知,咁都攞到C, 諗起都滴汗。而家女兒讀間蚊型國際學校,起碼佢識睇地圖先

islychiang 發表於 17-11-30 18:51
睇番你之前一個post, “學地理吾係度背tropical rainforests D layers
係諗下點解會有global warming, “堅 ...

但係諗返轉頭如果當初你不是咁勤力
今日又是否會有一樣成就?

真心想同你HIGH FIVE!
當年既自己係度死背難背d學名
真係堅唔知點解

依家你問番我
真係除非工作有需要知道
話者要教細路
實在唔會番轉頭走去
讀D雲邊仲係CUMULONIMBUS,CIRROSTRATUS =P

回覆 maomaofafa 的帖子

當年係度狂讀狂背
只係為咗應付考試入大學

依家只要你上到網
點都會揾到答案,根本無需要背

叻同吾叻
應該係識得揾乜耶
去邊度揾,點求証,如可分析
點去表達想法同爭取人地BUY-IN

如果當年再識諗D
可能會更上一層樓

maomaofafa 發表於 17-11-30 23:07
但係諗返轉頭如果當初你不是咁勤力
今日又是否會有一樣成就?
容許我爆下香港啲學制,我雖然讀傳統名英中,但係係老師眼中垃圾個班,form 2已經知自己強business,但因為學校制度(成績唔夠其他人,business個班得30個位),只可以讀文科,好唔種意所以極hea,捱到中五,諗住form 6有啲出路(原校當然唔收),點知因為cert讀咩A level就要讀番咩,終於成個中學就唔知自己做咩,反而入到大學讀business,成績好好多因為終於可以讀自己種意既,勤力其實係出黎做野真係可以番9放12+,自問真係唔係讀書勤力個啲
‹ 上一主題|下一主題