用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs張祝珊
樓主: ddvvbb
go

英皇vs張祝珊   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-12-6 15:53
所以Pre-S1成績中英文兩科既對比好大吓囉!

英小生普遍現象啦,大部分學生如此,始終學校唔重視,係無溫習下瓜得仲慘烈D~~~

我一向係英小家長普遍心態,中文夠用就得,中國人係認真D下,無乜理由會炒既,雖然都有少許不安。升中咪搵間唔會俾佢炒中文既中學囉,學校搞掂唔使煩~~~

IloveJJ 發表於 17-12-6 16:22
我一開始已講呢個係我自己觀察,無咩理據。閱讀能力既野,因人而異,差別都可以好大,正如我仔小三升小四 ...

睇,唔一定全明嘛,我小朋友小學階段D書好襟睇,久唔久就番睇,高小問佢,佢話之前未必明,次次睇都理解唔同,睇書要岩興趣,HP到宜家佢都唔肯睇既一本書/電影~~~

IloveJJ 發表於 17-12-6 16:29
如果睇2017年呢個成績,好吸引我,因為咁啱有晒我個仔想讀既科,而且成績仲好過KC。不過,佢既中西史人數 ...
考中西史人數, 不得而知。理論上人數應該少過理科, 男孩文科強畢竟較少。

個人希望SPC 成績繼續進步, 咁先有望見校方公佈較多有用資料。現在公佈的資料, 仍屬片面, 難以估計成績是否真的很好。

不過如果坊間認為KC 是 Band 1B, 我個人認為SPC 應是同級數學校, 因主科英數的成績實在不俗。

IloveJJ 發表於 17-12-6 16:36
閱讀能力,本身已很難一概而論,如果還要加上理解幾多,就更難評論。我講俾樓主

其實我係見你話有中學S1用RD既書...P4去睇RD既書已可滿足S1要求
所以分享英小生有部份係P1-2已睇RD...P2已入書櫃...各校程度有唔同...無統一既標準

跟住係個人睇法...可以有唔同意見...若用上去提高考某些中學既機會率...舉例:
若用於SPCS既2個英讀報告...針對一間傳統式英小...用番配對到既書會否更適合...去配合佢地程度去搶分

打仗, 程度和閲讀興趣份可以分開處理....一本書幾多歲睇都得 ~~~

跟據你地所說,咁我可唔可以理解為明白到RD的書就大至合乎S1 (band 1 英中計) 基本英文能力?

IloveJJ 發表於 17-12-6 17:00
你可睇多次,我話中學用RD,但學校通常用淺一些。我話小四睇到,就OK啫,唔係話「滿足」到。咁「小鹿」個 ...

我只係分享我小朋友成長過程,你可以否定佢係事實存在既,我無異議,可以各有睇法~~~

我唔太喜歡帶出另外學校去作比較,所以你既#321我係無回應無意見既,事實兩者係可以共存,亦無分對與錯,適合即可,用A去否定B只會帶來爭論~~~

ddvvbb 發表於 17-12-6 17:04
跟據你地所說,咁我可唔可以理解為明白到RD的書就大至合乎S1 (band 1 英中計) 基本英文能力? ...
各中學有唔同既標準既...睇任何書本都好架...適合便可~~~

若有興趣參考下Amazon建議書本...www.amazon.com...係advanced search type Roald Dahl...再select age 6-8...可以揾到是否適合...當然....香港程度未必適合...參考吓無妨 ~~~

IloveJJ 發表於 17-12-6 17:21
我無否定你個小朋友既程度,我絕對相信有你呢啲程度既小朋友。我老公親眼見去考SPCC中學既人,消閒睇好似 ...

#354 俾左條link你參考下適合年齡~~~

都係我唔會評論他校,我亦無深究他校,PS,我無否定你既資訊分享~~~

不如講返SPC先。
聽聞SPC可以叩返轉頭。如果SPC甘好彩收,又想搏自行。結果搏唔到,返轉頭去叩,還有機會嗎?

b3410 發表於 17-12-6 17:25
不如講返SPC先。
聽聞SPC可以叩返轉頭。如果SPC甘好彩收,又想搏自行。結果搏唔到,返轉頭去叩,還有機會嗎 ...

我大女果个年代有实例(7月放榜後)叩番入去……唔知近年如何?

b3410    發表於 17-12-6 17:39

mcl203 發表於 17-12-6 16:17
可能因為RD係英閱入門必讀讀本,我小朋友係先於Horrid Henry已開始睇,呢套係學校第一次建議讀物~~~

...
純粹吹水,如果我揀書做SPCS book report, 我會揀最新一期newbery medal 書。思想有深度又跟到時代脈搏

b3410 發表於 17-12-6 17:39
純粹吹水,如果我揀書做SPCS book report, 我會揀最新一期newbery medal 書。思想有深度又跟到時代脈搏:joy ...

所以去比賽要帶適合架生去~~~
‹ 上一主題|下一主題