用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 17-11-29 15:03
加油。我不是今年考;但假如有幸日後手執SPCC同CKY, 我都會好糾結。但因為我想小朋友考IB, 所以between SP ...
考小學就諗IB option? 太早了..... 中學部既IB option, 只有不多於1/3學生有得選...... 仲要同街外人爭

入咗CKY都唔保証你日後可以考IBDP (IGCSE成績唔夠好係唔會俾你考IBDP, 只可以考IB Cert)

想100%日後有得考IBDP, 要去部份國際學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cajes 發表於 17-11-29 18:09
請問spcc是否非常傳統的教學?如果係咁佢優勝之處就只有成績和名氣嗎?

最優勝既係:校友網絡

hppa    發表於 17-11-30 00:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 17-12-3 13:44
每個人都有創意,但太多規矩就會令孩子唔敢(或無空間) 諗d古怪野
就係think out of the box

傳統可以係阻礙,但亦可以助長創意發展。

例如學生會研究係如何不犯規下做一D連老師都吹佢唔脹既有趣行為。

小曳人    發表於 17-12-3 17:20
小曳人    發表於 17-12-3 17:20

Soundervolt 發表於 17-12-4 13:52
年幼時家窮,父母根本唔會買玩具,木頭、象筋、汽水蓋、衫夾、廁紙筒、棉繩或其他廢料就係最好嘅玩具製作 ...

正所謂窮則變, 變則通..... 現今小朋友創意低落, 或多或少要怪大多數父母都太過 "富養孩子", 孩子大部份問題, 從小就可以用錢去解決
‹ 上一主題|下一主題