用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

mc_pigpig 發表於 17-12-4 22:02
我唔敢講係咪所有學生都得,但我諗佢地大多數無問題的,無聽阿仔講話佢班有同學特別差,對住英文老師都係 ...

pkc 英文好的学生是可以跳高一班。

回覆樓主

我一直唔會以學校設備去考慮,因為我需要一間好學校,唔係一間會所。
利申:雙職家庭,學卷幼稚園,大女喺SFA讀咗兩年,冇強逼一體一藝、太爽了!另,冇諗過考培橋。

回覆樓主:

學校好設施, 對小朋友各方面均衡發展係有好處。

mc_pigpig 發表於 17-12-4 22:21
我兩個外甥都係讀SFA的,我上年做左依但個決定,都俾我家姐話我,唔值得為PKC 放棄SFA ,佢話讀得好既,可 ...

家長最了解自己的小朋友而去選合適學校, 上年亦都有家長選pkc 而放棄 tsl。

李大人 發表於 17-12-5 08:10
回覆 mc_pigpig 的帖子

語境幾好,香港一搬學校小朋友,唔敢同外國人交談,培僑做得出色,英又得中又得 ...
其實我覺得唔好好似某D 準家長咁去「神化」培僑,因為我相信其他小學一定會有佢可取之處,
小朋友都會做到中英文流利的,只要小朋友和學校可以 synchronize到就得。

要交自己小朋友比一間學校12年,內心掙扎好正常,我上年都係咁,但真係希望可以係聽到「用家」比意見,咁會比較有用。

回覆樓主:

朋友有2個小朋友sfa , 小朋友好smart , 我朋友話好彩自己無簡錯學校,功課其實唔係太多,佢2個小朋友1.5小時可以完成,同埋pkc語竟一般,佢地著重中文,普通話多過英語,

回覆樓主:

重有sfa校風好好

mc_pigpig 發表於 17-12-5 09:23
其實我覺得唔好好似某D 準家長咁去「神化」培僑,因為我相信其他小學一定會有佢可取之處,
小朋友都會做到 ...

讚同,近幾年好多人(神化)左pkc,如果要語竟好,一定唔係pkc ,因為佢地著重普通多過英語,有d科係用廣東話上,如果要語竟好,其實wfk係唔錯選擇,重有雖然pkc係大,但唔算好新

mc_pigpig 發表於 17-12-5 09:23
小朋友都會做到 ...

yes, 就算不在培橋, 英普 流利 是 不困難的。

回覆樓主:

真心 建議 你簡sfa ,特別提提樓主你,如果有個細,千其唔好 博,我朋友個大女入左間女校,細仔得10分,考唔到直資,派到差到一個點,叩門好多間都唔收,最終要讀一間三線小學,好多南亞裔同學,我朋友喊左成個月,陰公

回覆 mc_pigpig 的帖子

認同。私立、直資語境比普通本地學校多係正常。自己補過一線、二線,私立、直資、津貼,只要夠流利,都可以全英語溝通,就算係英語能力好弱,好多字都唔識,都會願意用英語溝通。三語流利,就算不在培僑都唔難達到。
少少離題,有幾個朋友中小學讀 WFK 等英語授課嘅學校,但係英文同普通話都唔太流利,亦都好怕同外國人講野。反而有好多內地台灣學生,起步晚底子差,但係完全唔怕講,半年時間口語就可以追得上香港學生。所以「唔敢同外國人講野」係睇性格思想多。

每間學校都有可取之處,培僑校長著重網絡,就算讀書成績唔係最彪炳都可以有機會透過 IFY 入讀外國大學,同埋睇過用家分享,校長係真心付出,比較少機會出現「只谷尖子,放棄籮底,忽略中游」。

我是培僑家長,兩個小孩,一個中學部(由小學部升上去);一個小學部,要澄清有些家長對培僑的誤區:
1.  培僑很著重英文和中文,亦在語境方面作出了努力: 增加外藉小朋友的數量、學生在面對各科老師一定要用該科的語言進行溝通,不能講廣東話、定期舉行英文週和中文週、利用英藝科和中藝科進行語言和表演訓練......
2.  培僑的書本是沿用中國人教版的課本再重新編排印刷成繁體字,課本內容大多是描寫風景、動物和叙事文,原因是課本措詞優美,不會灌輸什麼愛國文章。
3.  培僑的校長很有心搞好學校,正在盡力將學校的設施弄得更好,連食堂都有3個,都是想學生和老師吃飯時有更好的環境,而且一直在加建設備,另學校更完善;圖書館的藏書更為豐富,學生午飯後除了在操場玩耍,愛閱讀的同學更可到圖書館瀏覽書藉,動靜皆宜。
4. 學生的功課實在不多,可以參加各種的課外活動。
5.  培僑是朝著一個全面發展的方向去努力的。

回覆樓主

記得留意埋佢地校風,很麻麻

Forgetmenot999 發表於 17-12-5 11:16

請問小學定中學部校風麻麻?

將私校同有政府津貼嘅直資比無意思
尤其硬件新設施可另申請津貼
師生比例當然直資可以高一點

leungmay000 發表於 17-12-5 09:31
讚同,近幾年好多人(神化)左pkc,如果要語竟好,一定唔係pkc ,因為佢地著重普通多過英語,有d科係用廣東 ...

如不喜歡重視中普多過英語,咁真係要讀D重英多過中的學校啦! 反正都係非用家估估吓,不如再估下有乜學校適合樓主小朋友讀,樓主咪唔洗咁頭痛

Forgetmenot999 發表於 17-12-5 11:16

講完等於冇講。完。
‹ 上一主題|下一主題