用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考評局批考生學養不足 張欣欣:學習時間太短 ...
樓主: elbar
go

考評局批考生學養不足 張欣欣:學習時間太短 [複製鏈接]

有禮貌又話太有禮貌,講得少客套話又畀人話唔夠禮貌扣分。
邀請唔講野嘅同學發言,就畀考官話造作,唔做又畀人話冷落。
「拋書包」唔知啱唔啱,但係唔「拋書包」一定畀人扣分。
做「和事佬」就畀人話冇主見,立場企硬又畀人話不顧大局,孤芳自賞。

諗起都煩!

回覆 chun媽 的帖子

同外國人講我要考 Oral Exam,佢地都話「咩讀書都要睇口腔架咩?」
然後同佢地講「我中文口語唔合格」,d 人都話「你唔識廣東話咩?」

口語基本上依家同通識、作文重疊,分別在於係考急才,諗野慢、不善爭野講係罪。

回覆 simonwan 的帖子

寫議論文我一定死硬,而且會非常便宜班讀中史、西史嘅學生。
但同意講作文百分比提高。

simonwan 發表於 17-11-28 20:13
甘啦!議論文百分比低 D,OK?

DSE 中文科各題比重提議:

字數少得制啦,600 字寫唔得靚

公函就少少麻煩,班老師自己寫公函都會錯,誤人子弟

回覆 chun媽 的帖子

隔離版話學校同通告、家長信,會發現用錯字、格式錯。然後自己教小朋友寫,結果派返黎話用法古板,扣左唔少分。同埋的確有少少棘手,因為依家公函形式變近,例如以前抬頭一定係先生女士,但係依家可以寫名,以表親切。如果圈起話錯,同學又搵到封公函係咁寫,咁該是對或錯?
‹ 上一主題|下一主題