用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
樓主: 綠茶新地
go

中華XX 教會的小學   [複製鏈接]

發生擦膠塞耳個間學校,其實佢個教會管理既小學都係麻麻,之前佢其中一間小學,發生女生跳樓事件,個校長唔係打999,而係叫St John ,已經俾人批評,唔好以為基督教既教會小學一定好,但我好肯定呢間教會管理既小學都好似管理不善,希望各位家長智選教會學校
   2    0    0    0

anpanman_baby 發表於 17-11-20 16:12
自從基真件事,我對呢個會印象唔好,今次呢件事又係呢個會,本身48網考慮過抽油基法,又係呢個會,所以可 ...

媽媽,如果有得揀真係揀其他學校好,教會學校仲有好多選擇,佢間學校請d唔qualify 既人做老師,同時我覺得呢個教會管理學校差,唔係今日既問題,20幾年前都係咁差,我屋企人就係其中一小學既畢業生,當年老師唔教書,個老師 仲上上下堂去左男廁食煙,結果佢派左去band 5 既中學

anpanman_baby 發表於 17-11-20 19:45
基慧係荃灣算一線津校,升中成績好,不過校風如何就唔清楚了,我都有興趣知道,有親戚住個區
...

我屋企人既童年經歷,講我知我有仔女都一定唔會俾佢去中華XX,教會既小學讀書,老師咩都唔理,唔教書結果一定派去最差既中學

jkhn1234 發表於 17-11-21 11:58
http://ahps.hkcccc.org/2main.htm

真好,有個詳盡的學校名單,家長們要留意

alantam2017 發表於 17-11-21 17:01

唉,家貧又好難怪

我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR 見到搶位坐都係呢班新人類,只顧自己利益,欠缺公民意識,連學校都未必改到呢d 行為

alantam2017 發表於 17-11-21 20:39
樓主,我啱啱響 facebook cap到篇中學欺凌事件,發生響葵青 band 1中學,林X....

其實我自已覺得會唔會律 ...

有無人幫手回應下個中二既妹妹,佢似乎好絕望咁,其實群體內經常發生呢d 事件,成人社會和網絡世界都一樣,希望個中學生唔好做傻事

lulumelody 發表於 17-11-22 08:27

其實英華林校長麻麻,佢好識做宣傳,把自己包裝到好有 ...

家長和小朋友的自身的經歷,印證左呢個教會的校務管理好有問題,始終基督教學校家長都有一定期望,可惜在香港辦學超過50年仲越來越差,證明間學校仲用以前的模式去教學,欠缺與時俱進的決心,所以有不小已經殺校。

scgift 發表於 17-11-22 04:42
唔止路不拾遺,直頭會不問自取。我女讀屯門區學劵幼稚園,有很多家長都係新港人。有次學校活動做家長義工 ...

會幫女兒考其他區的學校嗎?始於新市鎮新港人為主,都會影響學習進度和女女的思想,當然九龍名校區都充斥新港人,但不會是大多數

dreamdream081 發表於 17-11-23 23:22

極之同意你看法,其實我對中華XX小學的負面看法,是因為家人過往的不好經驗,加上學校對處理問題危機感欠奉,使到相信呢個教會的家長失望,正如之前有網友回應有年幼的弟妺都不再去讀。又有人覺得我地唱衰佢自己咪好大機會學校收,但我好肯定講我一定唔會俾仔女讀呢間教會學校囉。教會或者無宗教既學校其實有好多,我出呢篇文章好希望個教會反省下咁多年管理學校既問題都無解決呢?唔通諗住攪衰左殺校,又去另一d 新市鎮再攪過?

MrBeast 發表於 17-11-24 07:27
以我多年觀察,讀得到跟得上冇乜social問題就通常覺得學校好, 較弱的一羣得不到應有的support自然唔happy ...

新聞再報導中華XX 教會,小五女生的事件,看看呢個教會學校班管理層又再謊話連篇,唔通要判刑先肯講真話? 可憐小妹妹的父母,肯定自責把女兒送到呢間不知所謂的小學就讀
‹ 上一主題|下一主題