用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

nintendo 發表於 17-11-18 01:57
"p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc."

何謂2線IS?覺得點差法?

Artie 發表於 17-11-18 11:54
你太太的想法,是香港九成家長的說法。
多數比較流於表面,人云亦云,部分根本不是真相。

說出我的心聲!

fabei 發表於 17-11-18 13:57
點解要要求兩公頃的氣勢?校舍要夠氣勢先讀?

同問

dada1010 發表於 17-11-18 14:13
可能認為間間都應該好像Harrow咁大咁有氣勢
但教學質素不能與此掛勾
...

有關係嗎?

dem0cracy 發表於 17-11-18 13:52
小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學 ...

對!
自己已經歷過本地教育,唔想小朋友走回自己的路。由細到大,我都好識點考試,基本上記晒啲嘢就可以,非常直接。但越大越發覺有問題,只懂循規蹈矩。
到自己有小朋友時,發覺小朋友係“另類”性格,從不喜歡傳統的教法,連認字方法都特別過人。

最初考小學,完全覺得本地所謂名校,全都變了質,單從學術角度去收生。

再經歷過2年本地一線津校,四出找IS,發覺IS學位非常難求。幸好小朋友英文一向比較好,最終有IS收了。(無論學制,宗教都符合我地要求)。

所以到細嗰個,從不考慮本地學校,但可惜IS學位難求,考不到原先大小朋友間學校,但慶幸有另一間錄取(每年有老師到幼稚園揀條件符合嘅學生)。

讀IS,從不能考入名大學,只是想小朋友的學習思維有所啟發。當年都曾經掙扎究竟大學先去外國讀,還是從小讀IS。如果將來先去外國讀,可能真的慳返筆錢。但這筆錢不能買回個人的思維,所以既然有能力,就選擇IS吧!

poonseelai 發表於 17-11-18 16:33
我兩個,所以我同朋友講個個月買名牌袋咁咁咁

係呀!

dada1010 發表於 17-11-18 20:50
大埔真係好多IS

沙田都唔少

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”I ...

1.如果著重(目前/已有觀念)結果多於過程,只有LS適合。
2.所謂1線IS,到頭來只為虛銜,意義何在。
3.本人覺得你太太所指2線IS師資某程度上比本地一線更好。
4.到時考到邊間就讀邊間,有時都唔係自己想去邊間就邊間。
5.IS 同LS有著不同教學理念,模式,即有jm講橙同蘋果點可能相提並論/比較。
6.IS有著不同的學制,有IB,又有Ap,冇話邊個係最好。點可以用學校嘅學費去評定學校學術水平高與低?

回覆樓主:

想問問樓主

其實你剛去左CAIS info session,你太太已假設一定會收?你地有外國passport嗎?如果有就機會大好多,冇嘅話好多時嗰十幾個位俾 sibling優先取錄(事實上有好多細佬妹都冇offer.)

你都話連ESF都冇機會面試,就知IS學位實係好緊張,有時讀ESF幼稚園都會有機會考唔返ESF小學。

另外如有jm提及,其實你小朋友係邊類型?是否適合IB教學模式?到時候入左這類學校,要有心理準備唔知個小朋友係學校做乜學乜,到時候你太太會唔會覺得冇實質嘢同朋友比較而要小朋友額外去補乜補物?我都識有朋友親戚話IS太hea,讀了一年轉返去LS。

Terencema7 發表於 17-11-19 19:43
唔使咁煩,睇陳美齡本書喇!

好提議!!!

creamyXDD 發表於 17-11-21 00:12
我兒已經入左IS 一年,我深深被其教學方法感動,作為partime 大學講師,我自愧不如,感覺自己平日根本誤人 ...

對!

我小朋友真係隨手執起一件物品都大嗡一餐。有時候會自編自講故事都講成十幾廿分鐘。

小朋友極愛返學,不太喜歡放長假,成日都話要返學。一病就唔開心,因為冇得返學。

GreenMaDad 發表於 17-11-21 15:41
我都覺得輕鬆讀書好吸引……我也有在大學教書的經驗,我可能有誤解,但我的經驗是,能說native English 的  ...

你都識得話係local好的一批。

我會認為,有能力範圍可供給,就讓子女讀IS,原因好簡單,如果我小朋友繼續讀本地,已一定可預見就派去band 3中學,唔想再爭拗係數學所謂的格式上,中文要機械式去做閱讀理解。

現在轉去IS,起碼學習動機已回來,每天好期待返學。雖然文章理解仍有待改善(講真啲高小英文已超越本地初中程度)。

喜歡學習,喜歡返學就是轉校的最主要原因。

chumiguan 發表於 17-11-27 15:39

想佢地學繁體字及廣東話, 只因為這個是中文文化起源。繁體 ...

屋企冇200萬一年,都照俾讀“二線IS”~~~~~

對!其實讀私小費用都唔少,我朋友個仔,私小學費大約4~5千,但為入神校,課外活動及補習,加埋都2萬蚊左右。仲貴過讀IS呀!
照有jm話齋,冇200萬就唔會俾小朋友讀IS,咁咪好多讀私小嘅家長嘅年收都起碼200萬?

shadeslayer 發表於 17-11-27 18:16
其實香港教育有藉得欣賞的地方:

入1S自由過新加坡和一些國家

對!所以我覺得係香港讀IS同讀私小分別不大。
讀IS起碼唔駛搵外國人補(例如去英國文化協會之類),已慳一筆。
又唔駛小六前十八般舞藝,又慳一筆。

shadeslayer 發表於 17-11-27 18:34
課外活動又包埋。。。。

係!其實都抵讀。

pat1668pat 發表於 17-11-30 08:01
同意

我見呢度好多人其實都唔明乜嘢係International School同埋點先可以入到,如果讀唔掂LS可以咁易 ...

現實如此
所以第2個小朋友都唔讀本地,免得又搞一大餐。(因為當年大嘅想轉都搵左好多,先知原來非易事,不過英文一向ok,聽講冇問題。到細k2考返大嗰間,都唔收,幸運地細嗰個自己考入左另1間,如果2間都唔收,就要讀返本地學校了)

講到尾1句,又咪係要成績好先有得揀有得選擇可以轉。

CaCa800 發表於 17-11-30 08:20
我有好多朋友都有呢個想法,試下讀傳統先,辛苦咪轉去國際! 佢哋覺得國際學校好易入,實有學校收。去到申 ...

咪到申請時就知出事了

freespeech 發表於 17-11-30 17:08
我覺得大部份神校也是此情况。 由選科開始,只有尖子才有資格選,差的學生就求其畀一科你讀。跟着, 就是好 ...

對!
不喜歡本地學校到小六前,攞乜乜獎攞物物獎,目的大都是為了自行考名校。當然有一線津校不是向獎看,但都以成績看,因為要為學校未來6年考dse有一張漂亮成績表。

但在我角度來自,男女成長步伐根本就不一致,女仔1早熟一點,在小六前確有優勢。到考dse,4科有3科係以語文表現為主,男仔好明顯又輸蝕左。諗到這一層,不得不用腳去投票。

講到要訓練小朋友要大膽啲,自信啲,我覺得IS係校內透過課堂教學已有足夠的訓練/培養,冇需參加出面的形形色色來加強自信心。而且,點解要個個小朋友都要善於表現於人前呢?

IS在初小係著重自我成長,獨立,去探索,留意身邊事,這對未來去解決/處理問題的態度是很重要的。

twoh 發表於 17-12-15 00:52
多謝關心喔,今日收到ICS WAIT POOL嘅通知(。•́︿•̀。)

證明到俾你太太知道,就算你太太眼中2線國際都唔係話入就入,唔好錯覺有錢就可以讀國際。
‹ 上一主題|下一主題