用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

活動教育唔代表輕鬆,真道11年唔係易讀,父母又是否真的能夠佩合 ,play safe 我就揀yw,不過入得個個叻仔,介意名次就要考慮清楚

YanKanMom 發表於 17-11-15 12:08
我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生 ...
身邊就是有位慢熱+父母不適合活動教學,跟得頗辛苦,不過最終都升到中學。考小學的父母,真是唔好一見到愉快學習就中個頭埋去

73662710 發表於 17-11-19 14:42
其實學校一向十一年制,website 寫得好清楚,家長應該了解清楚,以免誤報。 ...
當年我有去簡介,前校長仲好詳細解釋11年如何運作,當時我都覺得好make sense,不過現實是否一樣,唔讀過唔知law

pekkle321 發表於 17-11-20 01:02
呢個我唔認同!身邊正正有朋友,小朋友明明合適活動教學既學校,但因為大家說名校考到點解唔讀,而放棄了 ...
但冇人知若選擇左活動個間個小朋友會讀成點,正所謂
yesterday is history
tomorrow is a mystery
today is a gift, whichs why we call it the present

porkbau1 發表於 17-12-8 02:04

所以世襲制係有其存在價值,基金可以資助一些活動或校外課程,win win

littlefaith 發表於 18-2-25 12:32
其實不是5年級 (真道是沒有6年級的),以我兒子為例,他們現在小學3年級已經在讀4年級的課程,學生跟得 ...
無意爭議,但身邊有一都頗熟朋友,都跟得幾辛苦,當然可能是個別例子,和父母比到什麼support 亦是關鍵

wongtw 發表於 18-2-25 16:27
happy school,當年真是很吸引,好多家長也喜歡,但明白同光棍佬教仔一樣,沒有永遠happy咁著數的,最後也 ...
同意龍校的好處,foundation yrs 我朋友起初都好like,大讚中文的教法,仲問我有冇興趣去觀課

lovebb2 發表於 18-2-26 08:45
現實是 出來工作 bossㄧ定要求高, 因出糧給你
都要看 supply n demand,幾個小本生意朋友都呻請人勞氣

ppmmbb 發表於 18-2-26 13:28
你唔識陳Sir!
蒲 ek 有限

Kathylo2012 發表於 18-2-26 18:51
我不是用家,所以想了解學校多些,只有三位線人報料 ,知多了和大家分享下,大家都知學校好好,大家都想入 ...
冇追返前po,但就看這po,有人肯捐多唔好咩?最緊要好似我呢d每次捐一百幾十唔會比人白鴿眼就得。當然明捐暗捐得多的,或許會有vip service,正所謂出得泥行,預左要還,人情世故,只要唔係貪污fan 法,何必執著
‹ 上一主題|下一主題