用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否一定有2nd in 先有offer?
樓主: liubabyliu
go

學之園是否一定有2nd in 先有offer?   [複製鏈接]

wansfamily 發表於 17-11-19 12:15
邊份問卷?
好似填application form 之前已經有問,當時我揀am, 不過最後俾 pm 我
填 123 係之後升K1 時揀普英定粵英班,已經不太記得了

wingjaiii 發表於 17-11-19 12:16
其實你唔使理佢架
佢每一次人哋唔認同佢,佢就發顛。
質素有限的人不用太理會。
因為有時睇番d舊 post, 總是有些人因為interview 或一d場合誤會了 LH, 我希望可以提供一些真實的情報俾有興趣入讀的家長,起碼自己係真正用家,謠言止於智者;LH入學是絕對公平的,就算有兄弟姊妹也不能確保有 2nd in,所以大家才可以公平競爭

jenurbabe 發表於 17-11-19 11:16
回覆 ylylylyl 的帖子

當初我不是從「名校」呢個角度去搵幼稚園,如果單從呢樣嘢,我估我並不會選擇 LH .. ...

我都好認同你講法。我都係用家,真心睇到LH既好,亦同你講既一樣,只有越讀越鐘意哩間學校。

我仔PN時入唔到LH, 在另一間普通幼稚園以母語為主既學校讀,所以真係比較到LH同普通幼稚園既分別。我記得PN 2nd in 時,我知家長個part我答得唔好,但校長無睇唔起我,仲用好多時間教我地點樣湊小朋友同揀幼稚園,我覺得哩個校長好有心,當然最後無比offer我啦。唯有等K班再in過,最後有幸入到插班K1, 無後悔,所以對你既講法好有同感。

wcyjessica 發表於 17-11-19 13:16
我都好認同你講法。我都係用家,真心睇到LH既好,亦同你講既一樣,只有越讀越鐘意哩間學校。

我仔PN時入 ...
恭喜你呀!欣賞你沒有放棄的精神,你仔仔好叻!因為K1 真係不容易入 :)你係邊一間分校?

jenurbabe 發表於 17-11-19 14:03
恭喜你呀!欣賞你沒有放棄的精神,你仔仔好叻!因為K1 真係不容易入 :)你係邊一間分校?
...

謝謝你,仔仔是VE分校的。

jenurbabe    發表於 17-11-20 00:04

jenurbabe 發表於 17-11-19 11:16
回覆 ylylylyl 的帖子

當初我不是從「名校」呢個角度去搵幼稚園,如果單從呢樣嘢,我估我並不會選擇 LH .. ...

唔係用家,就不能夠在ek發表意見嗎?難怪其他帖子的網友説得有道理,用家確實是非常有霸氣

家長質素當然不能以 Herms 袋判斷,但一味唱好,只有你們說,人家説就不行,就真係少左D氣量了。

wingjaiii 發表於 17-11-19 12:16
其實你唔使理佢架
佢每一次人哋唔認同佢,佢就發顛。
質素有限的人不用太理會。

人家表達意見,你就話人發癲,唔見得各下好有質素。我不是在此挑機,還是希望你都可以理性D討論。

ylylylyl 發表於 17-11-19 19:11
人家表達意見,你就話人發癲,唔見得各下好有質素。我不是在此挑機,還是希望你都可以理性D討論。
...

只覺得你狂咬住LH唔放,一有post關於LH,你就入去狂插,又自稱無報,又唔係用家,咁請問憑咩咁肯定間學校只係兵工廠,冷冰冰無愛心呢!?做Show and tell 又有咩問題,一定要迫小朋友背稿嗎?如你會咁做,係你個人教/方法,唔代表其他人咁做。

企鵝丫丫 發表於 17-11-19 19:48
只覺得你狂咬住LH唔放,一有post關於LH,你就入去狂插,又自稱無報,又唔係用家,咁請問憑咩咁肯定間學校 ...

冷冰冰像補習社,只是個人感覺,其他帖子的網友也有此感覺,我不是對此作出肯定,你先搞清楚。

Show n tell , 量多題目深,也是一種谷,是學術以外的谷。我這樣說有什麼問題?難道不可以討論嗎?除了很多很多用家個人感受,讓其他人多了解俱體的課程不行嗎?

ylylylyl 發表於 17-11-19 20:30
冷冰冰像補習社,只是個人感覺,其他帖子的網友也有此感覺,我不是對此作出肯定,你先搞清楚。

Show n te ...

有理據當然可以評論啦!但最弊係你根本唔知人點教同教咩就鬧,你成日話show & tell題目深,我話你知show &  tell係小朋友自選一種喜歡嘅玩具或書,返去介紹俾老師&同學聽,隨意講,唔使背,知冇?

jenurbabe    發表於 17-11-20 00:06

豬嘜仔 發表於 17-11-19 21:19
有理據當然可以評論啦!但最弊係你根本唔知人點教同教咩就鬧,你成日話show & tell題目深,我話你知show & ...

我地去openrice寫餐廳評論都要食過先寫啦。當然,未食過都可以寫既。但食過既寫自己既感想,會比無食過既就俾五星或零星有說服力dd咁囉

DengCK 發表於 17-11-19 22:06
我地去openrice寫餐廳評論都要食過先寫啦。當然,未食過都可以寫既。但食過既寫自己既感想,會比無食過既 ...

冇食過就話難食, 其實係惡意中傷多啲

ylylylyl 發表於 17-11-19 10:01
坦白講,LH密集量多的show n tell , 以至操練小朋友的行為舉止,以考直私為目標的學校,這其實是學校的賣 ...

好簡單,好多人覺得李嘉欣係大美人,咁都一定有人覺得佢非常俗氣不值一提。唔緊要,咁咪努力搵自己心中脫俗既audrey hepburn 囉. 最怕只係情人眼裡出西施而已。

sweetbride119 發表於 17-11-19 21:44
Show and tell...經過大家的討論我才知道,真理越辯越明!

她的提出讓大家了解LH多一點。

如果大家想知多啲 ,其實可以有禮貌請用家多分享, 而唔係咁樣喺度惡意批評羅
本來我都唔想再回應佢嘅post ,但真係有啲睇唔過眼

豬嘜仔 發表於 17-11-19 22:09
冇食過就話難食, 其實係惡意中傷多啲

咁佢可能睇其他人食評,齋睇到都覺得唔好味唧。咁食素的人,你擺龍肉係佢面前都覺得無味道啦。其實就咁,我又未見過食素既人會咁踴躍去評論肉食餐廳既佢地有時間應該會去努力搵d正既素食餐廳

DengCK 發表於 17-11-19 22:15
咁佢可能睇其他人食評,齋睇到都覺得唔好味唧。咁食素的人,你擺龍肉係佢面前都覺得無味存啦。其實就咁, ...

你似乎明白

豬嘜仔 發表於 17-11-19 22:11
如果大家想知多啲 ,其實可以有禮貌請用家多分享, 而唔係咁樣喺度惡意批評羅
本來我都唔想再回 ...

//坦白講,LH密集量多的show n tell , 以至操練小朋友的行為舉止,以考直私為目標的學校,這其實是學校的賣點,但不具有名校的氣質。//

作為用家,其實我都唔知show and tell有幾密集法
操練小朋友行為舉止,我都係第一次聽呢個形容。如果教小朋友排隊、有禮貌都係操練,咁我都無野講如果佢操練的語性是貶義,咁希望佢從來無「操練」佢子女
以考直私為目標都係錯的話,咁只能講一句莫需有。

有機會真係想向佢請教名幼的定義

作為用家,LH係咪名幼就大家各有睇法,但我就覺得佢係一間用心教學的好學校。

豬嘜仔 發表於 17-11-19 22:19
你似乎明白

可能佢捧開果間餐廳最近俾米芝蓮除名(假設曾經上榜),所以咪視新上榜(或擬似將上榜)的餐廳為假想敵。其實真係無咁既需要

新上榜既,佢做得唔好,自然下次會落榜。我係佢就會多多幫襯自己的飛佛餐廳,寫多d對佢好的食評,唔浪費時間係假想敵度

因為總有人會想試新上榜餐廳,你愈唱衰人地,只會令人懷疑背後的原因當然,唔排除有人係我上唔到榜你都唔好上榜的心態

jenurbabe 發表於 17-11-19 13:06
因為有時睇番d舊 post, 總是有些人因為interview 或一d場合誤會了 LH, 我希望可以提供一些真實的情報俾有興 ...

弟妹反而多數冇2nd in 而直入,因為2nd in主要in 家長,如果家長已經係用家,當然唔洗2nd in。朋友細仔interview冇開口說話,可以直入PN。老實說,我反而覺得有人情味。但呢2年,如果弟妹有2nd in,係1st 表現一般,所以要見多一次。
‹ 上一主題|下一主題