用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
go

培道中學   [複製鏈接]

Bubu0526 發表於 17-11-12 13:45
回覆 Arabellahk 的帖子

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三 ...
同B1仲有一段距離
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-11-13 12:52
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。 ...
大家標準唔同啫.... 反正學校Banding, 從來無標準
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-11-13 13:54
但校長話收既大部份係B1同學仔, 只有小部份B2, 咁就有標準掛。
咁佢似乎係以Input計......

咁SJC, LS都有唔少B2學生, 應該都只係B1C

little_yolky 發表於 17-11-13 14:04
我係懷疑點解有咁多B1生input, 而又如果有咁多B1生input, 點解個output會咁? 如果係事實, 高層應該要檢討個 ...
我都認為無乜可能係S1收大部份B1學生.....

九真較受歡迎, 但近年收生都可能只有一半左右B1學生......

kwankwanchun 發表於 17-12-2 12:59
升中選校本書
呢本選校書可以放去垃圾桶了.........

根據培道中學發佈既校務報告, 至少過去3年, 都沒有出現過呢個數字

畢業年度

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科5+率平均

主科4+率平均

2014-2015

64.46% (33222)

<=45%

45.00%

36.50%

2015-2016

* 80.3% (33222)

47.37%

58.55%

15.00%

46.50%

2016-2017

<=55%

55.00%

‹ 上一主題|下一主題