用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人accept 英藝PN offer
go

有無人accept 英藝PN offer [複製鏈接]

回覆樓主

人人都收咪好囉,爭餐死收到reject我相信冇人覺得開心掛?
大b係人,細b都係人,而家社會現象就好似攪到細b想讀書都難過人,由N班已經咁competitive,為咩呢,我唔見得「人人都收」個問題係邊度,就算係策略,私校要營運要出糧燈油火蠟全部都係錢,都係好合情合理啦。
家長角度,「人人都收」唔應該係揀唔揀間學校既原因,況且收到offer點計都唔係壞事,佢大多數分校都真係大同埋課室多capacity自然高啲。
以前local家長就驚咁樣會好多雙非小朋友讀者,而家都冇雙非啦,咁最多咪多啲細b一齊讀,咁冇咩好擔心啦。

tifwanyee 發表於 17-11-10 18:48
我都係呢度forum睇過有幾單野,本來都好想俾阿囡入,但現在猶豫,報既時候知佢英普,有net做班主任,而gre ...

啲新聞其實係已經幾年前,當時阿囡仲未入學,睇到的確好擔心,而且好深刻,的確好猶疑,諗好多野,不過,都係明顯地有人特登有目的去做,咁我有睇返校方點樣去處理,學校報左警同埋承諾每間課室都安裝cctv,而學校之後係的確做得到。我個人覺得學校係有回應呢件事同埋有去積極處理,呢個處理方法我個人黎講係可以接受既。

我小朋友n班唔係讀英藝,當時另一間學校有同班小朋友有事,完全只係能夠有老師一面之詞,小朋友又唔可以完全表達到,咁家長可以點。其實有事發生冇人想,作為家長,校方既處理同埋交代係好重要。

‹ 上一主題|下一主題