用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳地以前啲小學老師係咪都會打學生?
樓主: Charlie妹
go

妳地以前啲小學老師係咪都會打學生? [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

果個同學周圍摸,唔係一人受害,係唔少女仔都被摸,根本唔係某一個女仔的責任,點會覺得自己有問題?咁多人證!唔係口同鼻拗,完全唔同被持刀陌生人強暴的風化案。

Jane1983 發表於 17-11-8 13:12

果個同學周圍摸,唔係一人受害,係唔少女仔都被摸,根本唔係某一個女仔的責任, ...
女仔會驚架。同埋, 你聽下老師個態度, 就知想小事化無。

Jane1983    發表於 17-11-8 13:27

Jane1983 發表於 17-11-8 13:12

果個同學周圍摸,唔係一人受害,係唔少女仔都被摸,根本唔係某一個女仔的責任, ...
記得以前有個小四轉校生又係成日無端端周圍錫女仔, 個死仔俾我追咗佢幾條街打佢餐懵, 唔好當我好蝦。

b3410    發表於 17-11-8 14:48

回覆樓主:

我小学只是好普通地區小学,我算模範生,老師好锡,其它同學較乖,宗教氣氛濃,老師多為教徒,冇打人.

上中学官立,玩得來的都乖,老師最多冷淡些,打人冇,可能資歷耐,睇化,吾燥

我小五都遇到個年年留班,大我地好多的男同學。有日佢同埋另外一兩個同學講咸嘢笑我,講得好露骨,我忍無可忍同訓導主任講,佢好似都好大鑊吓。

retriever 發表於 17-11-8 11:27
當年。。。

老師係用 米尺 打手板,有約1CM 厚的木尺。
讀男校?

HaYi 發表於 17-11-8 13:33
我小学只是好普通地區小学,我算模範生,老師好锡,其它同學較乖,宗教氣氛濃,老師多為教徒,冇打人.

上 ...

我哋係天主教學校, 日日馬利亞照住, 老師都照打, 我哋不論乖定曳, 只要有錯, 照打, 一巴掌車埋嚟, 仲勁過降龍十八掌。

HaYi    發表於 17-11-8 18:38

Jane1983 發表於 17-11-8 14:40

我小五都遇到個年年留班,大我地好多的男同學。有日佢同埋另外一兩個同學講咸嘢 ...
好似我哋呢D緊唔會俾人蝦, 當年除咗我之外, 所有女同學都默默忍受。我其實好善良架, 我俾咗一次機會佢, 但佢不知悔改, 我至打鑊佢甘。我打佢一鑊之後, 佢就唔敢再錫我了。

Jane1983    發表於 17-11-8 16:55

little_yolky 發表於 17-11-8 15:15
我哋係天主教學校, 日日馬利亞照住, 老師都照打, 我哋不論乖定曳, 只要有錯, 照打, 一巴掌車埋嚟, 仲勁過 ...

我哋個位用米尺既老師,真係五爪金龍 兜巴星!

retriever 發表於 17-11-8 15:29
我哋個位用米尺既老師,真係五爪金龍 兜巴星!

我哋學校只有校長用間尺打人, 校長無米尺, 係幾把間尺縛埋一齊, 成寸厚。其他老師都係真功夫, 赤手空拳。不過都唔係個個老師打人, 同埋全部打人既都係女老師。

記得我小學志願係做老師, 因為覺得可以隨便打人, 實在太好了。不過到高小好似政府立例老師唔准打人, 所以我改咗志願, 之後一直想做警察。

Jane1983    發表於 17-11-8 16:51

回覆樓主:

25年青春讀16年的書估所有懲罰都嘗到如坐無影凳,扭耳仔,竹間尺,罰抄,罰企;冇同學做朋友,組隊永遠最後一個。。

我中學時,同學做錯事有老師用間尺介佢耳仔,好似想切隻耳仔落黎,堅變態

brother4 發表於 17-11-8 15:43
25年青春讀16年的書估所有懲罰都嘗到如坐無影凳,扭耳仔,竹間尺,罰抄,罰企;冇同學做朋友,組隊永遠最後 ...
我小學有老師罰企垃圾桶(因為同學衰到如同垃圾, 所以企垃圾桶), 罰响個位度跪响度, 一巴掌打到唔知耳仔定鼻哥流血, 流到件校服好多血, 打電話叫阿媽攞衫換, 連阿媽都鬧埋, 話佢個仔懶, 你試過未..............

little_yolky 發表於 17-11-8 15:15
我哋係天主教學校, 日日馬利亞照住, 老師都照打, 我哋不論乖定曳, 只要有錯, 照打, 一巴掌車埋嚟, 仲勁過 ...

我又係天主教學校,都打得勁架。
有個男老師鍾意敲頭売(食菱角),冇喇冇剩 家長又唔知,冇仇報。有個女老師轉堂傾偈捉出來排隊用雞毛掃打手板,有次我中咗,記得把雞毛掃「發」落嚟嗰下聲,嗰種疼痛由手板傳入手臂,再上頭,一陣麻痹,個個頂唔住都爆喊,隻手到放學仲係又红又熱。
見有人被抽起耳仔,個同學要腳尖掂地,聽講有人耳朵皮膚被撕裂損咗。
返小學時果種地獄式恐惧係半世人最可怕既一段時間。

回覆樓主

80後
小學時被老師兜把星

小五小六時英文老師有用鐵呎打手板, 欠交功課或做漏改正就要打, 我都衰過一次睇漏左無改正, 鐵呎打真係好鬼痛.  不過這英文老師教得好好架, 其實學生們都好喜歡佢教書.  
希望每天開心渡過 ;-)

木間尺打手板就日日都發生。

小四時,有老師欏鐵間尺打。唔系打手板,系要學生伸一隻手指出來,放上老師桌子邊,老師好似揸菜刀甘,用鐵尺邊剁手指,好似剁豬肉甘剁!

tutik 發表於 17-11-8 22:29
有個男老師鍾意敲頭売(食菱角),冇喇冇剩 家長又唔知,冇仇報。有個女老 ...

所以都話天主教學校係好正架。

tutik 發表於 17-11-8 22:29
有個男老師鍾意敲頭売(食菱角),冇喇冇剩 家長又唔知,冇仇報。有個女老 ...
咁我哋學校好就好在唔會冇喇冇剩俾人打, 打親你就一定係有嘢既。所以唔犯錯就得, 都唔係咁恐懼。

Jessy 發表於 17-11-8 23:33
小五小六時英文老師有用鐵呎打手板, 欠交功課或做漏改正就要打, 我都衰過一次睇漏左無改正, 鐵呎打真係好鬼 ...
好彩我哋欠交功課剩係罰企籃球架。
‹ 上一主題|下一主題