用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧 vs st. Hilary interview 二揀一
go

明慧 vs st. Hilary interview 二揀一   [複製鏈接]

我11月B女嚟緊星期六有Ming wai 同st. Hilary interview,撞到正一正
本來心儀st Hilary 多D (new school 好似幾有heart ),但爬下 post 明慧又好似老字號D,有信心保證
頭都大
有無sis分享下 ,thx thx

1    0    0    0

回覆樓主

感謝各位意見

YJ522 發表於 17-11-7 15:54
我是明慧今年N班用家,小朋友的兩個班主任都超好,net teacher 雖然不是外國人,不過一口流利英文,兩位老 ...

多謝分享!
想問下你,mw PN 係咪無班房?其實問題大嗎?同埋雜費貴唔貴?我爬舊 post, 有D話雜費超貴,計埋一個月成萬
website  又淨係寫學費,我打去問,只係話雜費三千幾 一學期

gretagugu 發表於 17-11-7 15:32
我一個係11:30,一個係12:00,面完一個就立刻飛奔下一個。不過我心水德萃多一D,哈哈,你們選m ...

好趕喎
30 分鐘可以KO 一個interview 㗎喇?

sweetbride119 發表於 17-11-8 01:56
你好!我係SH用家,仔仔10月細B,讀了1個月,他原來不識講嘢,而家日日跟人講嘢,返來自言自語,仲識英文 ...

感謝你咁詳盡嘅分享
連平時無乜意見嘅老公睇完你分享都話依間幾好
睇嚟我同佢都要積極 prepare 下 interview 至得
淨in家長,真係有D壓力,如果個女無 offer 就完全係衰喺我地自己手上

sweetbride119 發表於 17-11-8 01:56
你好!我係SH用家,仔仔10月細B,讀了1個月,他原來不識講嘢,而家日日跟人講嘢,返來自言自語,仲識英文 ...

仲想問下,SH PN 鼓勵閲讀嗎?
我去簡介會,mrs fielding 話佢地極注重閲讀,但係我打去問學費時,果位小姐話PN 無書嘅。
所以我又有少少 confused, 書係咪只在學校睇呢?定PN 太細未開始D Reading scheme 呢?
另外多功課嗎?功課要唔要大人參與呢?

我只有朋友嘅小朋友讀明慧,但無SH , 所以好多問題,唔好意思

boyboobee 發表於 17-11-9 18:53
兩間學校都係好學校,我大女在明慧畢業,細女現在就讀德萃,可以講係比較清楚。
明慧歷史比較長,已經有經 ...
多謝你分享啊~ 你細女依家讀pn定已經k喇?請問德萃有無教phonics 架?
成日都聽明慧唔淺,考直資無問題,但德萃呢? 我怕佢太開心,第時考小學就到我傷心(我認我有d怪獸)

boyboobee 發表於 17-11-9 18:53
兩間學校都係好學校,我大女在明慧畢業,細女現在就讀德萃,可以講係比較清楚。
明慧歷史比較長,已經有經 ...
多謝你分享啊~ 你細女依家讀pn定已經k喇?請問德萃有無教phonics 架?
成日都聽明慧唔淺,考直資無問題,但德萃呢? 我怕佢太開心,第時考小學就到我傷心(我認我有d怪獸)

KAKA718 發表於 17-11-10 14:51
我星期六都係in  明慧 & St. Hilary
如果要放棄應該放棄明慧

Google map 話2間學校相距三分鐘路程only
可惜我 2個interview time 只相隔5 分鐘
可以講下點解會揀SH 嗎?

回覆樓主:

多謝咁多位無私嘅分享,我依個貪心媽最終兩間都去哂
雖然遲咗成10分鐘先到明慧,但遲到好過無到嘅 ,搏個機會都好
喺度預祝大家都收到 offer

loveubabybaby 發表於 17-11-12 12:46
我地琴日去咗太子分校interview,覺得學校課室太細,而且面試房係密封式無窗嘅,只可以透過玻璃望去隔離等 ...

我B女去到SH都無喊架,呆呆地咁(因為未訓醒),但老師都有問我地小朋友平時扭計我地點處理,我估佢都係想了解下我地教佢嘅 style 啫
其實SH d 老師比我感覺都唔錯,係細D,open day 會再去望下
而明慧去完,老公非常喜歡,話夠大,我自己感覺young d 嘅老師 energetic D, friendly D , 而D主任就好似惡D,可能主任要有主任款掛
校長果 part, 我遲到,miss 咗10 mins, 但我觀察又唔覺有人特別誇讃佢,D家長都係問下D neutral 嘅問題
校長亦只係講下佢地嘅理念,教學方法咁,佢都有 share 有乜辦法可以令小朋友快D講嘢,我覺得可以一試,當然睇得出佢去佢地學校係好有信心嘅

BBBDUCK 發表於 17-11-13 09:52
回覆 Mrscatcatfung 的帖子

我囡都有見SH , 都有問佢會唔會扭計,偏偏我囡就係成日坐唔定同扭計既小朋友, ...

Yes yes 好似無乜問D咩
佢睇得出我女好眼訓
可能專登快D完比佢早D補眠

BBBDUCK 發表於 17-11-13 13:30
回覆 loobeebee 的帖子

你係報國際班?我本地班問既野同叫阿囡做既野多呀!

係呀,國際班,但係一位本地老師 in 嘅
佢一坐低就比D積木我女,問佢識唔識玩,跟著就開始問家長問題,在拎本書比我個女,應該係想睇佢識唔識揭,有無睇開事,好似有叫佢指下邊隻係貓
跟著就完了
你玩咗D咩呀

BBBDUCK 發表於 17-11-13 14:28

我就係見國際班得積木同書,以為收埋左問左我囡積木啦,俾車仔老師,排有顏色既圓 ...

你幾月B呀?已經要跟顏色好深 wor
我估佢方地細細,應該唔收得多

BBBDUCK 發表於 17-11-13 14:45

6 月b , 顏色阿囡唔識分呀!睇怕機會唔大了!

11月呀,所以可能淺D
我估佢地唔係全睇佢依個stage識幾多嘢,話哂咁細
我感覺佢地睇家長教養 style 多D
希望快D有結果啦,得唔得都有個知字,等放榜依下真係磨人

BBBDUCK 發表於 17-11-13 18:01

如果睇家長修養既咁仲有機會既,但位位家長多數都係好好㗎啦!等放榜既時間真係好 ...

哈哈,我意思係家長對小朋友管教嘅 style 呀
但都唔排除睇埋家長本身談吐果D嘅

boyboobee 發表於 17-11-15 12:00
相信不少父母,包括我自己在內,都係想小朋友讀得開心,培養品得為先的心態,但現實係每當升小面試或扣門 ...

不如唔好叫谷,叫著意栽培得唔得?
係好好幫佢準備適應未來20年嘅讀書生涯
我朋友個女就係,過咗三年very happy 嘅幼稚園生涯,今年一升小學就大大鑊,晚晚喊住做功課做到9點10點 (佢係津校,我朋友話依間已經出名少功課),唔單止細路,大人都好辛苦, 我朋友話後悔,個細仔一定會谷D
所以你話想小朋友愉快成長,比你happy 頭幾年又如何?之後要適應要追佢仲辛苦,除非你諗住幾歳就入IS 或去外國,又或者你過到自己果關,唔迫佢做功課溫習,完全等佢自由發展,欠交考第尾都無所謂最緊要佢無壓力下成長
如果唔係你都要無奈接受香港嘅遊戲規則
咁倒不如等佢從小習慣,潛而默化仲好
況且,mw and SH, 爬post d 用家分享大部分小朋友都係開心地返學嘅,你大人覺得深但學校又有辦法教得識佢地,依D錢咪就係要比人賺 lor

sweetbride119 發表於 17-11-17 02:48
據聞SH K2好谷!不知是不是跟CCKG的課程是一樣吧?

係都唔錯呀,神級幼稚園 wor
其實如果學校學術唔夠,咪又係焗住你要去外補 (if target 直私)

sweetbride119 發表於 17-11-19 23:07

學術應該夠的,品德教育好嚴格,小朋友每日返學一定 ...

好嚴咁喎,小朋友會唔會有D驚老師呢 ?
其實嚴D都好,細個唔教大個就好難教

‹ 上一主題|下一主題