用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
樓主: os_ecu
go

SPCC Admission 2018-2019   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-24 09:49
我睇完你講,我都覺得唔駛旨意阿仔去考,但點解前面547阿like travel講既,又同你咁唔同呢?
莫非,原本做 ...
唔好咁快下决定,自己親身了解下先。每個人嘅乖,静定義唔一樣㗎。

一直被街外人形容SPCC 學生是書呆子,只會讀書! 但事實又是否真如外傳咁樣??每間學校都有不同性格的學生,好難一概而論! 唯讀書氣氛統一,一到考試個個都好認真溫書!
我女果班同學絕大部分性格活躍好動,讀得又玩得!

duke1988    發表於 18-3-24 15:18

like_travel 發表於 18-3-24 12:10
一直被街外人形容SPCC 學生是書呆子,只會讀書! 但事實又是否真如外傳咁樣??每間學校都有不同性格的學生 ...

認同,中一的阿仔和同學之前為應付跳舞考試(PE科的),同學們自發出來排舞,過程認真又好玩,考試亦會認真溫習,希望真的讀得又玩得。

cornelius 發表於 18-3-24 12:59
認同,中一的阿仔和同學之前為應付跳舞考試(PE科的),同學們自發出來排舞,過程認真又好玩,考試亦會認真 ...

我都回應吓,阿仔之前幾個星期放學或星期日都出嚟排舞,個個都很認真,上星期終於考試,他們那組拿到最高分數,開心到飛起,幾個同學相約一起午餐慶祝,嚟緊又要預備小測,他們又會用心地温習,看見他們這樣,作為家長也感到很欣慰

Visit by Olympic Swimmer from Canada
03 Oct 2017

Kierra Smith, Olympian and gold medalist of the Pan American Games, came to SPCC on 27 Sep for a sharing session with our students titled "From Age Group Swimmer to World Class Swimmer".  After the presentation, students joined Kierra in the pool for drills and demonstrations.

Coed 畀學生嘅唔單係比賽氣氛。

http://www.spcc.edu.hk/news/news-20171003
http://www.spcc.edu.hk/school-life/evangelical-rally-201712

School life 嘅一部分

校規又好似唔覺眼,Student Profile   係有嘅

>>http://www.spcc.edu.hk/explore/student-profile

訓導工作亦係認真去做嘅,但唔會不近人情。

cornelius 發表於 18-3-24 12:59
認同,中一的阿仔和同學之前為應付跳舞考試(PE科的),同學們自發出來排舞,過程認真又好玩,考試亦會認真 ...
中二都要排舞仲要自己搵partner, 中五 CP 又要表演,真係開心又全面,多方位學習

回覆 like_travel 的帖子

係呀!自組dancing partner , 又傳邊個鐘意邊個,不過考完又冇件事,好青瀝,文青feel,無傷大雅!幾年後look back, 成為難忘的一段往事!
快樂,是人生目的

今天去SPCC家長會。覺得有點surprised!!   我校有兩男仔英文不太好也入。hm ... 尤其講,但兩個中文也好叻。因他們是普通話人!

回覆 222magmag 的帖子

當日面試已經好多父母說廣東話,不似本地土生土長

咁有咩關係?

只是想說有時候面試講運氣!

222magmag 發表於 18-3-24 20:27
只是想說有時候面試講運氣!
同埋你间小学好勁,入禁多个~

正如樓上講,千萬不要勉強,學校打開門口,自然咩人都有,尤其國內精英都有一點不奇!

學校從不主動掘人,有興趣又有能力的自然會申請。
快樂,是人生目的

kitmay 發表於 18-3-24 18:42
回覆 222magmag 的帖子

當日面試已經好多父母說廣東話,不似本地土生土長
你係咪攪錯左 ? SPCC 係香港本土主流學校而非英基, 維多利亞,德瑞。校方/家長 梗係講廣東話既多啦!
快樂,是人生目的

Yanamami 發表於 18-3-24 20:42

三個,上年一個。今年可能因為收多了人?

Yanamami    發表於 18-3-25 10:35

Yanamami 發表於 18-3-24 20:42

聽聞今期我哋小學都唔弱!五隻手指數唔晒

duke1988 發表於 18-3-24 21:42
正如樓上講,千萬不要勉強,學校打開門口,自然咩人都有,尤其國內精英都有一點不奇!

學校從不主動掘人, ...
不是啦,有人獲譤請的。叧外第二輪收也有人有scholarship!

duke1988 發表於 18-3-24 21:48
你係咪攪錯左 ? SPCC 係香港本土主流學校而非英基, 維多利亞,德瑞。校方/家長 梗係講廣東話既多啦! ...
我諗標点擺錯位……佢应該想表示面試日有好多家長既廣東話唔似土生土長~

bettyay    發表於 18-3-25 11:19

bettyay 發表於 18-3-25 10:34
聽聞今期我哋小學都唔弱!五隻手指數唔晒
Really??可喜可賀

bettyay    發表於 18-3-25 11:06
‹ 上一主題|下一主題