用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

大件仔 發表於 17-11-7 11:09
是音樂常規課程? 定係課外活動?

音樂堂常規課程, 係上音樂堂時教.

校長曾分享講過, 學校學弦樂就好似小學學木童笛咁嘅用意

小時了了 發表於 17-11-7 11:13
音樂堂常規課程, 係上音樂堂時教.

校長曾分享講過, 學校學弦學就好似小學學木童笛咁嘅用意
明白, 仲想請教, 係咪有日文和西班牙文學? 要收費嗎? 是課外活動?

大件仔 發表於 17-11-7 11:32
明白, 仲想請教, 係咪有日文和西班牙文學? 要收費嗎? 是課外活動?

只有日文或法文學, 無西班牙文學

不用收費, 老師自己教, 係堂上面學, 要考試的, 不是課外活動

小時了了 發表於 17-11-6 20:51
不用,音樂老師教
補充少少,如果同學最後被安排拉小提琴或中提琴,呢兩樣樂器要自己買及帶返學上音樂堂。 ...

小時,星期六同阿女聽定校長講解,佢好鐘意學校,話唔想學小提琴,因為要夾住,想學大提琴,正想問點拎住個大提琴返學放學,你就係呢度提到,十分感激你無私嘅分享!

小時了了    發表於 17-11-7 12:15

回覆樓主

請問
1.學校的宗教是必修科目嗎?如是的話,需要考試/計考試分嗎?
2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?
望在讀家長幫手解答一下以上問題,謝謝!

yr

yyyyan 發表於 17-11-7 11:56
請問
1.學校的宗教是必修科目嗎?如是的話,需要考試/計考試分嗎?
2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎? ...

是必修科目,要考試/計考試

2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?
音樂要考試/計分. 孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」呢樣唔識答你

補充少少學校考試計分及升班, 記憶中 GPA 2 及聖經要合格先至可以升班 (唔知有無其他家長確認一下呢?)
Calculation of S1 GPA
A (80 - 100 marks) = 5
B (70 -  79 marks) = 4
C (65 -  69 marks) = 3
D (55 -  64 marks) = 2
E (50 -  54 marks) = 1
F (30 -  49 marks) = 0
G ( 0 -  29 marks) = 0

Chinese, English, Mathematics 分數 x 3 weighting

Physics, Chemistry, Biology, History, Geography, Chinese History 分數 x 2 weighting

Bible, English Literature, French, Japanese, ICT, VA, Music, PE, PTH 分數x 1  weighting

Calculation of Grade Point Average
Secondary 1 - 3
• In calculating the Grade Point Average, the weighting of Chinese, English and
Mathematics will be 3 times while Science (Physics, Chemistry, Biology) and
Humanities (History, Geography, Chinese History) will be 2 times that of other subjects.

Secondary 4 - 6
• DSE Stream: In calculating the Grade Point Average, only HKDSE subjects are
counted and they are all given the same weighting, except for M1 & M2, which are
counted as 0.5 DSE subject.

• Integrated Stream: Only IGCSE subjects are counted and they are all given the same
weighting.

• NLC Stream: Only IAL subjects are counted and they are all given the same weighting.

6. Promotion, Retention and Dismissal (based on the annual overall results)
a. Criteria for Automatic Promotion
Secondary 1-3
i. Pass in Bible.
ii. Obtain a pass in Chinese, English, Mathematics, with a GPA of 2.0 or above.
iii.‘Average’ or above for Conduct grade.

Secondary 4-5
i. Pass in Bible.
ii. HKDSE Stream: obtain Level 3 or above in Chinese and English and Level 2 or above in 4 other DSE subjects (including Math and LS), with a GPA of 1.33 or above.
iii.Integrated Stream: obtain a pass in all IGCSE subjects, with a GPA of 1.33 or above.
iv. NLC Stream: obtain a pass in Chinese, English and all IAL subjects with a GPA of 1.33 or above.
v. ‘Average’ or above for Conduct grade.

b. Students failing to meet the automatic promotion criteria will be considered individually by the school based on their academic ability, conduct, learning attitude, etc. for promotion by concession, retention or dismissal. Students with a GPA of less than 0.5 or an ‘Unsatisfactory’ or ‘Poor’ comment for Conduct will be dismissed.

高中S3 選科,以個人 GPA 計及夠10人就會開班。

小時了了 發表於 17-11-7 12:14
是必修科目,要考試/計考試

謝謝你提供的豐富資料

yyyyan 發表於 17-11-7 12:19
謝謝你提供的豐富資料
我修改咗少少, 印象中好似聖經科要合格先至可以升班, 唔肯定, 要其他家長確定一下

小時了了 發表於 17-11-7 12:26
我修改咗少少, 印象中好似聖經科要合格先至可以升班, 唔肯定, 要其他家長確定一下
...
其實匯基東九係咪女生多過男生呢? 我見佢既文科成績普遍好過理科..... 理科成績, 部份4+連全港平均都不如.....

小時了了    發表於 17-11-7 14:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-11-7 11:40
只有日文或法文學, 無西班牙文學

不用收費, 老師自己教, 係堂上面學, 要考試的, 不是課外活動
音樂科大提琴和法文都是亞仔中學想學的, 如果在學校有得學, 咁每月所交學費已經差不多可低消我出去學的時間和金錢, 而且, 學校和屋企路程相近, 暫時匯基真係最合適

小時了了    發表於 17-11-7 14:02

回覆樓主:

剛聽完簡介會,我同囝囝都好鐘意,但係本身唔係基督徒,囝囝亦唔鐘意聖經e科,滙基每星期都有一堂團契,咁係唔係唔好揀滙基呢?請教大家睇法,謝謝

其實每個孩子都有一些科目喜歡,有些科目不喜歡的,那要看看那一科對他有多大影響。滙基會把未信主的學生編入綠組聖經科,程度較淺,信主的學生會入紅組,程度較深。

孩子總有些科目喜歡,有些科目不喜歡的,那要看看那一科對他的影響有幾大,是正面抑或負面。另外,滙基會把基督徒學生編入紅組聖經堂,程度較深,把不是基督的學生編入綠組,程度較淺,讓他們較易適應。

queeniewingchow 發表於 17-11-9 15:58
剛聽完簡介會,我同囝囝都好鐘意,但係本身唔係基督徒,囝囝亦唔鐘意聖經e科,滙基每星期都有一堂團契,咁係唔係唔好揀滙基呢?請教大家睇法,謝謝

唔好意思, 我又講得唔清楚, 阿女改正我. 阿女話一個星期團契, 一個星期 Chapel, 輪住咁上.

匯基將學生分為 2個情況: i)信主 (Red 組) ; ii)未信主 (Green 組) 2 批學生; 團契及聖經上堂考試都係分開呢2個情況程度.

Red 組團契: 只係唱吓聖詩玩吓集體遊戲, 分享下信仰生活, 自己班同學自己負責活動, 應該無咩野無壓力的.
Green 組團契: 唔係咁清楚.
Chapel 只係老師/校長/出面請人返學校講吓基督教道理及價值觀,應該無咩野無壓力

而囝囝唔鐘意聖經e科, 如仔仔未信主係Green 組, 考試我唔會考得咁深入. 而匯基都收好多非信徒的, 有好多非信徒同學仔陪您仔仔, 唔洗驚

希望呢啲資料幫到您及仔仔做決定

加油, 家長!

團契和聖經科是兩回事,團契是全班一起的,由同學負責;聖經科才是分紅、綠組,紅組的課程絕對不淺,因為很多基督徒學生從小已學習聖經,父母甚至是牧師、傳道人或神學院老師。

加力e媽媽 發表於 17-11-9 16:45
團契和聖經科是兩回事,團契是全班一起的,由同學負責;聖經科才是分紅、綠組,紅組的課程絕對不淺,因為很 ...

多謝指正!

即是:
團契: 唱吓聖詩玩吓集體遊戲, 分享下信仰生活, 自己班同學自己負責活動 , 應該無咩野無壓力
Chapel: 老師/校長/出面請人返學校講吓基督教道理及價值觀 , 應該無咩野無壓力

聖經科: 組 (信主, 考試深啲); 組  (未信主, 考試淺啲)

係咪咁呢?

係呀!

我前年去過簡介會, 好似去左基督教傳教會, 校長話信主第一, 讀書第二,
中六七都要讀團契, 都唔知有無時間讀書應付考DSE。個簡介會開始一個鐘後好多家長走左!

回覆 s583057a 的帖子

我個仔今年在滙基讀中五,都是班中團契職員,跟同學輪流負責,壓力不大。

考DSE除了要勤力讀書之外,心理質素也很重要。

其實校長開宗明義講清楚也好,免得入了學校讀書才感到被欺騙。

唔想信基督教,就不要考慮!