用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)課堂體驗
樓主: elbar
go

匯基書院(東九龍)課堂體驗  

大件仔 發表於 17-11-7 11:09
是音樂常規課程? 定係課外活動?

音樂堂常規課程, 係上音樂堂時教.

校長曾分享講過, 學校學弦樂就好似小學學木童笛咁嘅用意

小時了了 發表於 17-11-7 11:13
音樂堂常規課程, 係上音樂堂時教.

校長曾分享講過, 學校學弦學就好似小學學木童笛咁嘅用意
明白, 仲想請教, 係咪有日文和西班牙文學? 要收費嗎? 是課外活動?

大件仔 發表於 17-11-7 11:32
明白, 仲想請教, 係咪有日文和西班牙文學? 要收費嗎? 是課外活動?

只有日文或法文學, 無西班牙文學

不用收費, 老師自己教, 係堂上面學, 要考試的, 不是課外活動

小時了了 發表於 17-11-6 20:51
不用,音樂老師教
補充少少,如果同學最後被安排拉小提琴或中提琴,呢兩樣樂器要自己買及帶返學上音樂堂。 ...

小時,星期六同阿女聽定校長講解,佢好鐘意學校,話唔想學小提琴,因為要夾住,想學大提琴,正想問點拎住個大提琴返學放學,你就係呢度提到,十分感激你無私嘅分享!

小時了了    發表於 17-11-7 12:15

回覆樓主

請問
1.學校的宗教是必修科目嗎?如是的話,需要考試/計考試分嗎?
2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?
望在讀家長幫手解答一下以上問題,謝謝!

yyyyan 發表於 17-11-7 11:56
請問
1.學校的宗教是必修科目嗎?如是的話,需要考試/計考試分嗎?
2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎? ...

是必修科目,要考試/計考試

2.音樂科的弦樂器也是要考試/計分的嗎?如果孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」了呢?
音樂要考試/計分. 孩子在音樂上無天份,是否「拉牛上樹」呢樣唔識答你

補充少少學校考試計分及升班, 記憶中 GPA 2 及聖經要合格先至可以升班 (唔知有無其他家長確認一下呢?)
Calculation of S1 GPA
A (80 - 100 marks) = 5
B (70 -  79 marks) = 4
C (65 -  69 marks) = 3
D (55 -  64 marks) = 2
E (50 -  54 marks) = 1
F (30 -  49 marks) = 0
G ( 0 -  29 marks) = 0

Chinese, English, Mathematics 分數 x 3 weighting
Physics, Chemistry, Biology, History, Geography, Chinese History 分數 x 2 weighting
Bible, English Literature, French, Japanese, ICT, VA, Music, PE, PTH 分數x 1  weighting

小時了了 發表於 17-11-7 12:14
是必修科目,要考試/計考試

謝謝你提供的豐富資料

yyyyan 發表於 17-11-7 12:19
謝謝你提供的豐富資料
我修改咗少少, 印象中好似聖經科要合格先至可以升班, 唔肯定, 要其他家長確定一下

小時了了 發表於 17-11-7 12:26
我修改咗少少, 印象中好似聖經科要合格先至可以升班, 唔肯定, 要其他家長確定一下
...
其實匯基東九係咪女生多過男生呢? 我見佢既文科成績普遍好過理科..... 理科成績, 部份4+連全港平均都不如.....

小時了了    發表於 17-11-7 14:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-11-7 11:40
只有日文或法文學, 無西班牙文學

不用收費, 老師自己教, 係堂上面學, 要考試的, 不是課外活動
音樂科大提琴和法文都是亞仔中學想學的, 如果在學校有得學, 咁每月所交學費已經差不多可低消我出去學的時間和金錢, 而且, 學校和屋企路程相近, 暫時匯基真係最合適

小時了了    發表於 17-11-7 14:02

回覆樓主:

剛聽完簡介會,我同囝囝都好鐘意,但係本身唔係基督徒,囝囝亦唔鐘意聖經e科,滙基每星期都有一堂團契,咁係唔係唔好揀滙基呢?請教大家睇法,謝謝

其實每個孩子都有一些科目喜歡,有些科目不喜歡的,那要看看那一科對他有多大影響。滙基會把未信主的學生編入綠組聖經科,程度較淺,信主的學生會入紅組,程度較深。

孩子總有些科目喜歡,有些科目不喜歡的,那要看看那一科對他的影響有幾大,是正面抑或負面。另外,滙基會把基督徒學生編入紅組聖經堂,程度較深,把不是基督的學生編入綠組,程度較淺,讓他們較易適應。

queeniewingchow 發表於 17-11-9 15:58
剛聽完簡介會,我同囝囝都好鐘意,但係本身唔係基督徒,囝囝亦唔鐘意聖經e科,滙基每星期都有一堂團契,咁係唔係唔好揀滙基呢?請教大家睇法,謝謝

唔好意思, 我又講得唔清楚, 阿女改正我. 阿女話一個星期團契, 一個星期 Chapel, 輪住咁上.

匯基將學生分為 2個情況: i)信主 (Red 組) ; ii)未信主 (Green 組) 2 批學生; 團契及聖經上堂考試都係分開呢2個情況程度.

Red 組團契: 只係唱吓聖詩玩吓集體遊戲, 分享下信仰生活, 自己班同學自己負責活動, 應該無咩野無壓力的.
Green 組團契: 唔係咁清楚.
Chapel 只係老師/校長/出面請人返學校講吓基督教道理及價值觀,應該無咩野無壓力

而囝囝唔鐘意聖經e科, 如仔仔未信主係Green 組, 考試我唔會考得咁深入. 而匯基都收好多非信徒的, 有好多非信徒同學仔陪您仔仔, 唔洗驚

希望呢啲資料幫到您及仔仔做決定

加油, 家長!

團契和聖經科是兩回事,團契是全班一起的,由同學負責;聖經科才是分紅、綠組,紅組的課程絕對不淺,因為很多基督徒學生從小已學習聖經,父母甚至是牧師、傳道人或神學院老師。

加力e媽媽 發表於 17-11-9 16:45
團契和聖經科是兩回事,團契是全班一起的,由同學負責;聖經科才是分紅、綠組,紅組的課程絕對不淺,因為很 ...

多謝指正!

即是:
團契: 唱吓聖詩玩吓集體遊戲, 分享下信仰生活, 自己班同學自己負責活動 , 應該無咩野無壓力
Chapel: 老師/校長/出面請人返學校講吓基督教道理及價值觀 , 應該無咩野無壓力

聖經科: 組 (信主, 考試深啲); 組  (未信主, 考試淺啲)

係咪咁呢?

係呀!

我前年去過簡介會, 好似去左基督教傳教會, 校長話信主第一, 讀書第二,
中六七都要讀團契, 都唔知有無時間讀書應付考DSE。個簡介會開始一個鐘後好多家長走左!

回覆 s583057a 的帖子

我個仔今年在滙基讀中五,都是班中團契職員,跟同學輪流負責,壓力不大。

考DSE除了要勤力讀書之外,心理質素也很重要。

其實校長開宗明義講清楚也好,免得入了學校讀書才感到被欺騙。

唔想信基督教,就不要考慮!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊