用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想請教囡囡係語文强, 數也可以, 不過視藝就一般, 在學校較靜。港同會否適合她入讀?

回覆 IloveJJ 的帖子

佢喜歡的事是好主動的, 同小朋友合作其實我見佢ok的, 除非佢覺得個細佬煩。我女比較適合做project, 佢好有心機找資料的。太多抄寫的學校就不太適合佢。

Open day 那天剛好是佢考試週, 我叫佢爸爸去參觀。我都好想囡囡可以親身去一次, 不過要温書。

回覆 mcl203 的帖子

原校佢無乜朋友的, 不太合羣。功課比較欠了動力, 事但做左去。

即全部主科會跟小朋友程度分班, 是否由S1 - S6都係?

回覆 mcl203 的帖子

謝謝!  今年是好難捱, 佢全部主科也無乜心機上課, 要捱過小五六好辛苦。現在睇實佢成績, 希望升中轉到校。其實以前佢就算要叫佢温書, 佢先郁, 不過佢上堂一定會聽書的。

現在只可以有時間盡量帶佢去參觀唔同學校, 希望可以找到合適的中學給佢。不過我知佢升中一定要有間有eng lit 的學校, 佢好喜歡英國文學這科。

開不成, 你囡囡咪好失望!   可否自己自修去考DSE.

回覆 artroboy 的帖子

赤堤我都又考慮過, 但太遠啦!   囡囡是要自由度較大的學校, 因為佢不適合太多抄寫的學校。所以我才想到港大同學會, 交通方便, 又會分小朋友能去教學。

回覆 bobbob 的帖子

不太多抄寫, 功課不多。我囡囡也好活潑的, 不過在學校較靜, 比較少朋友。
‹ 上一主題|下一主題