用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

LKMBK 發表於 17-11-4 14:53
給大家參考, 上年我仔仔的幾位同學分別B1B和B1C,  SPC都無得IN, 好意外. 因為參考往績B1B-C已經入讀了, 所 ...
更兩、三年多咗人申請,所以無咁容易入。

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 16:49
我問我仔(因s1生都會做student ambassador),佢話有d課室會唔開放,有d會變成展館。一入學校會有同學專責 ...
做student ambassador既要求係唔係都幾高下?我上次同朋友去港同、SSC兩間參觀,帶我哋既都好醒目,兩間都係全程都英、普對話,兩間既小朋友都完全無問題,應付自如。

IYY 發表於 17-11-6 10:53
回覆 王家爸爸 的帖子

我地幾懶, 冇 table of content, 只係填表, 影證書, 加一頁 profile 就交申請表。
simple is beautiful

大件仔 發表於 17-11-6 15:46
暑假經常在隔離玩滑浪風帆, 每次在銅鑼灣坐VAN仔約30分鐘左右, 但如之前又要坐車去轉, 每天來回兩小時在所 ...
銅鑼灣坐VAN仔最方便,其實早上灣仔坐巴士都係30分鐘多啲啲。

Charlotte_mom 發表於 17-11-17 11:50
無聽過港同唔俾重叩。不過舊年唔見有人報料(港同叩門)所以唔個舊年收生咩情況
...
我哋當年報港同、SPC,都係諗住萬一自行、大抽獎唔得,可以返叩。

IYY 發表於 17-11-17 12:53
咁就要睇抽獎策略啦, 如自行抽獎心儀之選都係中籤機會高ge, 就梗係放棄直資搏一搏啦。
重叩階段其實比第一次競爭更大,所以如果諗住用重叩策略,唔可能淨係試一間。

IYY    發表於 17-11-17 13:07

Fionyiu 發表於 17-11-17 13:07
SPC, 叩門位係好少好少,以我所知,在叩門階段,4科A,conduct A才有機會面試。其實難道好高的,因為派得 ...
SPC叩門越來越難,呢兩年無嘜朋友返叩成功。

mcl203 發表於 17-11-17 13:57
又另一角度,叩門階段,派得好既都幾乎坐定定,例如一班直屬生,或如派QC,BPS,都唔會多仲周身郁~

我識 ...
隨住過去兩年升中人數上升,派得差既B1學生(甚至B1A)多咗,競爭大咗。趨勢只會持續。

232 發表於 17-11-18 07:49
請問是黃竹坑那間?
黃竹坑?薄扶林域多利道,近華富。

happyapple 發表於 17-11-19 17:39
I vote for SPB
我個人偏好齋校
現在女孩子太主動
如果係我,我又唔怕女孩子太主動,反而怕自己小朋友可能變咗蜑家雞。如果女同學多,但係無女仔想同佢做朋友,仲慘。

IYY    發表於 17-11-20 11:45
2jkidsfather    發表於 17-11-19 21:35
‹ 上一主題|下一主題