用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈2考得好差
樓主: HAPPY_YY
go

呈2考得好差   [複製鏈接]

CALVEN 發表於 17-10-31 22:12
我大人睇就唔覺深,可能小朋友睇唔同,今次中測大概班中三分一有多的同學七字頭,我唔知幾多分會C,無留意 ...
我到依家都唔了解教署點解唔統一考呈分試,出現每間學校各自出卷有深有淺,abc既分數又唔同標準,但其實去考直資、自行,人地中學只係劃一以ABC準則去收生。真係亂到一個點。

明天開始呈二啦. ,願主保祐

IloveJJ 發表於 17-11-1 07:34
IC。我仔學校啲老師完全唔講大家考成點,所以我都唔知平均水準係點?不過佢今次數學衰咗,得70分,我就諗咁 ...
直接打電話問數學科老師。如果佢唔答你, 你話呈分要計standard deviation, 要知全級平均份同最高最低分, 要知份卷既水平, 阿仔要揀學校, 唔答就變身做哥斯拉。

IloveJJ 發表於 17-11-2 19:10
我都想打去問老師。不過其實12月見家長都會講,我諗而家打去係咪好怪獸呢?
...

你仔已經p5,家長緊張想知好正常。

little_yolky 發表於 17-11-2 18:42
直接打電話問數學科老師。如果佢唔答你, 你話呈分要計standard deviation, 要知全級平均份同最高最低分, 要 ...

我覺得我們有權知。如果老師推,可以點令佢説。

我五年級問校長有冇呈分名次,佢話無,佢臉色已經變得好靠睇

mom06 發表於 17-11-2 20:05
我覺得我們有權知。如果老師推,可以點令佢説。

我五年級問校長有冇呈分名次,佢話無,佢臉色已經變得好 ...
你問佢, 無呈分名次, 咁點揀自行? 點揀大抽奬。

HAPPY_YY 發表於 17-10-27 15:25
我都趺晒眼鏡, 喊左出黎

整體如何?唔好灰心,還有呈三

little_yolky 發表於 17-11-3 08:50
你問佢, 無呈分名次, 咁點揀自行? 點揀大抽奬。

老師成日同D細路,級30內是b1.

mom06 發表於 17-11-3 08:59
老師成日同D細路,級30內是b1.
如果大家科科平均就可以咁計。我唔知你哋校內名次點計, 好似IloveJJ學校係計埋各科乘大既倍數都好D, 好多學校都只係一科計一科分, 如果中英數常四主科其中一科分數係好低, 只係其餘幾科分數高拉高返, 咁個校內名次可以係30名內, 但實際呈分名次會跌後好多, 跌幾多仲要睇果科個平均分, 平均分越高, 就跌得越後, 一般數學易攞分, 所以一低校內名次好似唔大問題, 但實際會好大鑊。你問下老師識唔識計數的。當然, 如果你小朋友科科平均, 事不關己, 當然唔理。

little_yolky 發表於 17-11-3 09:18
如果大家科科平均就可以咁計。我唔知你哋校內名次點計, 好似IloveJJ學校係計埋各科乘大既倍數都好D, 好多學 ...

我非常明白這個道理。

級十內的同學仔,中英數常成績非常平均,過往2年基本是那幾位同學。除了一個我識的,佢就大起大落。他5年級時,考級5又有,級十幾又有(因為中數成績唔穏定)。我仔五年級時全年3次成績上落也不太,中英數常都穩定。

但呈一的成績一出,我就知大問題。中閲卷,常識有人滿分,卷出得淺。

例如英文科卷,平時一直拿70-75分的一個同學仔(平時考30幾),呈一取82左右。幸好我仔保持90。

常卷重大獲,份卷淺到有人100分,我仔次次都是91、92左右包括呈一,但有位呈一考20幾名,呈一常有98分;上面平時考30幾也94分。更有人取100分。高分的同學通常是比較小心,少D錯字之類。

但今次呈二,我真是一D信心也無,好驚失手。

little_yolky 發表於 17-11-3 09:18
如果大家科科平均就可以咁計。我唔知你哋校內名次點計, 好似IloveJJ學校係計埋各科乘大既倍數都好D, 好多學 ...

忘記説我們中英數是200滿分,常視音就100。所以知道主科的級名次才最重要。級成績的計法就當然包埋其他雜科。

mom06 發表於 17-11-3 10:38
我非常明白這個道理。

級十內的同學仔,中英數常成績非常平均,過往2年基本是那幾位同學。除了一個我識的 ...

恕我直接,學校未必無心出份淺卷,去推高分數。全級人數有多少人? ~

我仔成績表會睇到校內級名次, 但只是校內計分成績的比例 (好像: 中9, 英9, 數8, 常6, ..), 跟呈分的比例是不一樣(9, 英9, 數9, 常6, ...) ., 有問老師呈分名次, 但沒有講.

但想問下, 如校內級名次60, 呈分的名次正常是否一定再後些?

nat_tsangyy 發表於 17-11-3 10:55
我仔成績表會睇到校內級名次, 但只是校內計分成績的比例 (好像: 中9, 英9, 數8, 常6, ..), 跟呈分的比例是 ...

呈分要計埋視藝x2, 音樂x3~~~

mcl203 發表於 17-11-3 11:00

呈分要計埋視藝x2, 音樂x3~~~
倒轉咗, 係視藝X3, 音樂X2。

little_yolky 發表於 17-11-3 11:22
倒轉咗, 係視藝X3, 音樂X2。

thx, 改左好多次都唔岩,忽然,個hard drive炒左

little_yolky    發表於 17-11-3 11:29

mcl203 發表於 17-11-3 10:54
恕我直接,學校未必無心出份淺卷,去推高分數。全級人數有多少人? ~
...

全級約110人。除呈分卷外,我們會派卷。

中閲讀爲例,不嬲最高只是93、4左右。我和1位級十內同學仔媽媽很熟。佢仔不嬲中文非常好,卷淺卷深時佢仔一直拿93、4左右。我仔可以由83/4-90。呈一這位同學仔閲卷拿97、8。佢自己都話份卷淺。
‹ 上一主題|下一主題