用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事
樓主: bigdaddy
go

我個仔在1.5年,香港-英國-香港的故事 [複製鏈接]

Honey917 發表於 17-10-25 19:15
呢閜不讀也罷

Q 字頭不是 A level 很高 ranking 嗎?有冇其他好的地方?

Honey917 發表於 17-10-25 19:38
不要軽信那些排行榜,有很多所谓排名高的学校是造數的。即是他们覚得那個学生成绩不好,便不讓他考公開试 ...

我仲以為Q 字頭那間除了 academic ranking 高外,還有可取之處,因為最近也聽到朋友講過,我那時只諗York 離 London 比較遠,所以冇乜考慮。
仲有邊間high ranking 但內裏又不是那麼好的呢?

bigdaddy 發表於 17-10-26 09:26
Q的確除了 academic ranking 高外,沒有可取之處,其實,到處一樣,呢D學校只是賺錢團體,sell A,門面一定 ...

最緊要你的仔仔懂事,有明確目標而不受外界引誘。你現在可安心仔仔已經入了 U!
我想阿女入「英國人」寄宿學校而不是只去了英國但冇經歷英國生活。請問國際學生比例幾多以上才算是「國際學校」?

emmafish 發表於 17-10-26 11:04
其實boarding school 係私校,收几多本地人係学校話事,無話boarding school 收多D國際学生,只係海外学生 ...

咁又係,如果屋企在附近也不需要 boarding。其實高排名的英國學校一定是比亞洲人拉高分數嗎?本土英國人也有讀書叻的吧?

bigdaddy 發表於 17-10-26 11:34
全對。其實國際學校和英國人學校,結果一樣,原因是,不是同語言不會埋堆。
況且,英國文化不一定好,應該 ...

我同意你的意見,我只是想找間學校起碼有課外活動可以同其他英國同學一齊參加,而不只是讀書為學校爭排名。但個小朋友參不參加都係睇佢自己,我們也迫唔到。

Honey917 發表於 17-10-26 15:28
我也同意你說求学要認清楚目标,我俾你贪心少少,除了学校排名成绩要有一定级數外,我也要求小朋友的学校 ...

如果兒女在外地讀書做到你所説的就當然是最好的回報,父母的金錢、掛念、擔心、涙水、一切一切⋯⋯也是值得。我只期望自己的孩子可以學懂自律和有學習目標,可以經歷過一段愉快的外國校園生活。
‹ 上一主題|下一主題