用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正
樓主: Christine520
go

培正   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-12-20 13:08
再早嘅時間唔敢講, 係我嘅認知裡面, 一路都覺得培正應該算係比較chur嘅類別. 識人(已升中)幾年前已經話多功 ...
我小朋友都係讀培正,真係唔覺得算“谷”喎。尤其是初小。5,6年級因為呈分試,大家都很努力,不過因為有直屬學校,大部分同學選擇直升,心理壓力都冇咁大。
依家細女讀2年級,唔覺得同之前家姐讀時谷多咗。反而課程設計更加合理,英文方面有提升,數學簡單咗,中文保持。常識方面更加多元化。功課比以前少,記得之前生詞抄的次數多,之後家長提意見,減咗1/3  或者1/2(唔係好記得,因為我冇跟功課

學校有功課堂,通常小朋友返到屋企已經做完。

不過,培正是傳統學校,小朋友都係好傳統咁坐定定上堂,冇活動教學喎。

kennies18 發表於 17-12-21 00:00
培正小學上中學是一條龍100%嗎?
唔係。 小學8班(之後9班),中學6班。

hoivy 發表於 17-12-21 11:14
9班是每班人數減少左,總人數同8班時一樣。
依家係咁。不過將來幼稚園已經加多人數,小學可能都會加人數最好中學都可以加多一班,就大家開心
‹ 上一主題|下一主題