用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣4間BAND 2中學
樓主: 妹妹頭
go

荃灣4間BAND 2中學 [複製鏈接]

JJXKT 發表於 17-10-20 10:43
今年為例,荃灣都係5夠分,來年戰況更激烈!葵青重可以有b2生入b1校,出年應該偷雞5到(emoji)
...

葵青原本升中人口:671X4.4=2952人
B1人口 2952÷3=984
英中學位有 32X4X9=1152個

荃灣原本升中人口:302X7=2115人
B1人口 2115÷3=705
英中學位有 32X4X4=512個

只是假設荃灣40%B1生轉網到葵青即282人,咁葵青即時唔夠位,而荃灣變成夠,仲未計直資同沙田深水埗因素

JJXKT 發表於 17-10-20 10:43
今年為例,荃灣都係5夠分,來年戰況更激烈!葵青重可以有b2生入b1校,出年應該偷雞5到(emoji)
...

除咗全完中學因有聯繫學位而會收到聯繫小學既B2生,葵青區基本上唔係太有可能有B2生抽到英中。

晴晴小B 發表於 17-10-20 11:31

除咗全完中學因有聯繫學位而會收到聯繫小學既B2生,葵青區 ...
咁又要睇吓, 點為之 "英中" 啦!

你知, 依家D小學, 對 "英中" 既定義都幾廣泛吓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:34
咁又要睇吓, 點為之 "英中" 啦!

你知, 依家D小學, 對 "英中" 既定義都幾廣泛吓

全開英文班叫英中,有開一班英文班都叫英中,啲學校為左做靚條數,真係格硬黎。

晴晴小B 發表於 17-10-20 11:38

全開英文班叫英中,有開一班英文班都叫英中,啲學校為左做 ...
小學實行緊 "英中量化寬鬆"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以要自己睇BK 做量化回歸... !

subb 發表於 17-10-20 14:56
所以要自己睇BK 做量化回歸... !

做縮表,去槓桿化

妹妹頭 發表於 17-10-18 16:32
回覆 subb 的帖子

我都記得好多年前, 聖真係好似係B1
會否講緊深水步個間 ?

himhim0502 發表於 17-10-20 15:18
會否講緊深水步個間 ?

唔係講深水埗。 荃灣聖芳濟曾經係band 1中學的!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

20年前

晴晴小B 發表於 17-10-20 11:31

除咗全完中學因有聯繫學位而會收到聯繫小學既B2生,葵青區 ...

聽聞: 善德今年有8個
親眼: 呈1 b1b, 呈2 b2a, 呈3 b2b 誇區入到葵青1C

JJXKT 發表於 17-10-20 18:33
親眼: 呈1 b1b, 呈2 b2a, 呈3 b2b 誇區入到葵青1C

可能人地有人事,呢啲嘢無人知,亦唔會講。

JJXKT 發表於 17-10-20 18:33

善德係B1學生統一派位乙部第一志願已經派完,B1生乙二已經無位,更何況係B2?!
除非有啲咩特異功能吸引學校係自行收生時收佢(但善德都唔注重體藝),如果唔係就肯定走後門。不過你話有八個B2入善德,我估你收返黎啲料都幾流。

而你親眼見嗰個案入左邊間?點解你知佢幾次呈分試banding? 呢啲嘢連小學自己都無資料,你又點知?

另外學校自己排名同教育局排名計算方法不同,學校係用絕對分數計,教育局係用相對分數計,出黎結果對某啲可以差好遠

晴晴小B 發表於 17-10-20 20:21

善德係B1學生統一派位乙部第一志願已經派完,B1生乙二已經 ...

係善德家長講,呢个核實5到真假,因為5係親耳聽。另外case係自己同學,banding 係小學自己模擬呈分排名,依呢个排名荃灣區應該B2生,所以先轉戰葵青博下間女校。

JJXKT 發表於 17-10-20 22:23
係善德家長講,呢个核實5到真假,因為5係親耳聽。另外case係自己同學,banding 係小學自己模擬呈分排名, ...

加多个 case比大家ref下,有名同學b1生,自行轉去葵青,第1-4志願寫林,安,善,4叔(不分先後), 最終入第5志願陳記。

JJXKT 發表於 17-10-20 22:29
加多个 case比大家ref下,有名同學b1生,自行轉去葵青,第1-4志願寫林,安,善,4叔(不分先後), 最終入第 ...

呢個結果係正常, 林/安/善/李只可放乙一,  隨機号碼再後D, 分分鐘陳記都入唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-10-20 22:34
呢個結果係正常, 林/安/善/李只可放乙一,  隨機号碼再後D, 分分鐘陳記都入唔到。
...

佢真係好彩加上重有位淨,我重講笑要去還神!如果荃灣區咁寫,可以bye bye!

JJXKT 發表於 17-10-20 22:23
係善德家長講,呢个核實5到真假,因為5係親耳聽。另外case係自己同學,banding 係小學自己模擬呈分排名, ...

善德啲風肯定是流的,絕對無可能B2偷到雞。
至於PP個case有兩個可能,
一係就學校個模擬排名唔準,有時就算跟教育局999632個比重計分,都會出現同教育局唔同banding。原因是學校係用各科既分數去計,而教育局係用各科既排名去計,兩者有機會出現唔同結果。

如果真係B2入到,就要多謝葵青區啲學校,因有啲學校建議B1生排伍若瑜做止蝕,令到有死雞執。

晴晴小B 發表於 17-10-20 23:34
善德啲風肯定是流的,絕對無可能B2偷到雞。
至於PP個case有兩個可能,
一係就學校個模擬排名唔準,有時就 ...

其實無人知真實排名,大家都會跟模擬名次去選校,想當年我大囡比呢位同學成績還要好,抽獎係荃灣區入左林伯,四圍叩門,所以分享下所見所聞。

回覆樓主:

見朋友孩子全级頭5内穩入英中,另朋友孩子全级頭2X及4X也選band 2…
‹ 上一主題|下一主題