用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌港青基信書院
樓主: LITTLESPICY
go

東涌港青基信書院  

sillything 發表於 17-10-17 22:43
外籍老師應該唔只四成呀
多謝指正!

twhkleung 發表於 17-10-17 18:18
睇落佢15-16成绩都几好, 3大DSE + GCE 有成> 26%, 但成績似乎不太穩定.号外, 本地学士% 比3大% 小, 請問两 ...
改番了, GCE之前用錯咗DSE+GCE入3大既總人數(做咗份子)去計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-18 14:50
改番了, GCE之前用錯咗DSE+GCE入3大既總人數(做咗份子)去計
嘩!, 咁都相差好运下禾, 咁我要收反话" 成绩都几好" 啲句了...

改為OK la!

twhkleung 發表於 17-10-18 14:57
嘩!, 咁都相差好运下禾, 咁我要收反话" 成绩都几好" 啲句了...

改為OK la!
所以我咪話佢只係B2水平囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實校務報告中所指的passing percentage 是 level 2 還是level 3呢?

如果真是level 2, 英文以外的三個主科的合格率 都是60 70%左右 數學更有近一半同學不合格, 出了什麼問題呢

都是60%或70%左右才對

Bbkingdombb 發表於 17-10-18 17:01
其實校務報告中所指的passing percentage 是 level 2 還是level 3呢?

如果真是level 2, 英文以外的三個主 ...
DSE passing score係2級

Bbkingdombb 發表於 17-10-18 17:03
都是60%或70%左右才對
其实一般1c-2a学校, 3322的22(數常)应该都近100%, 而33的中英一般也应 >>60%, 有些是英80%-90%,但中文跌了落泥, 又些就相反.如未達这水平, 好大机會是2b或以下. 而高於的,应已是1b或1a了...

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:39
自己衡量吓吧!

請問點樣對番啱D位來睇?
我分吾清D % 代表邊項?
thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

各位家長,面試後可以報料講下面試內容嗎?
女兒今年小五,住東涌,對這學校有興趣。
多謝大家

回覆樓主

知唔知元朗有冇來回校車?

11111 發表於 17-10-24 18:45
知唔知元朗有冇來回校車?

我只知就算有校車都只有返學,沒有放學的,因放學後有好多活動,基本上好難坐校車放學。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-10-25 21:48
我只知就算有校車都只有返學,沒有放學的,因放學後有好多活動,基本上好難坐校車放學。
...
上次問過主任, 佢話放學只有去青衣的校車.

回覆 chanwendy 的帖子

請問難入嗎?有興趣!謝謝

ellachn369369 發表於 17-11-6 22:50
回覆 chanwendy 的帖子

請問難入嗎?有興趣!謝謝
我答你唔到喎, 我睇完後決定唔報喇.

virgokaren 發表於 17-10-18 23:55
請問點樣對番啱D位來睇?
我分吾清D % 代表邊項?
thanks!
我終於知道你遇到咩問題.....

解決方法: 唔好用手機app睇

hkpapa852 發表於 17-11-9 12:42
我終於知道你遇到咩問題.....

解決方法: 唔好用手機app睇

我都發現了,謝謝分享!

chanwendy 發表於 17-11-7 10:12
我答你唔到喎, 我睇完後決定唔報喇.
請問你點解唔報?對學校印象不好?

PP媽媽 發表於 17-11-9 20:23
請問你點解唔報?對學校印象不好?
最大原因係亞女唔太鍾意, 嫌佢遠, 返學都仲有校車 (但要比小學時更早出門口), 但放學冇校車.第二係亞女好想高中讀中史, 但港青呢兩年都冇學生想讀中史, 所以冇開.  問過主任話要有至少5個學生想讀先會開, 5個都儲唔到, 如果亞女入咗去讀到時都係儲唔夠人就讀唔到, 咁不如選啲交通又方便又年年都開得成中史的學校啦.

chanwendy 發表於 17-11-10 10:28
最大原因係亞女唔太鍾意, 嫌佢遠, 返學都仲有校車 (但要比小學時更早出門口), 但放學冇校車.第二係亞女好想 ...

想問下各位,知晤知有冇校巴去荃灣?另外校風如何?