用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一檢查功課是否轉方式?
go

小一檢查功課是否轉方式? [複製鏈接]

現在發覺做功課個幾鐘,但檢查改正要成個鐘,主要我睇完有發現錯漏就俾番個小朋友檢查,叫距自己再睇邊度錯,因平衡距做完功課叫距檢查一次再俾我睇,但距好似唔會再檢查,如果檢查可能距也吾會發覺有錯漏,所以我又想距認真睇及思考,但咁搞法冇乜時間睇書+溫習,真是矛盾
另外更正都浪費左啲時間,距常日冇心機睇老師圈距錯乜,搞到更正完俾我睇一樣還是錯,唉…改來改去又我已講好多次睇下自己錯乜,距好像冇心裝唔識又唔會查番書,現在當日功課我都有啲見錯冇叫距改,一來改來改去已十點幾,睇見距我就🔥
   5    0    0    0

咁樣唔搞到 12 點都算你快手。

不如放輕手,只檢查一次,見到錯幾多就提醒你,其他睇唔到就唔理。功課派返黎發現錯多個 3 個,即刻扣娛樂時間,每錯 3 個扣 15 分鐘/30 分鐘。第一個星期要嚴明執法,唔可以心軟,咁樣小朋友通常會醒定好多。

回覆樓主:

因為我有三個女兒,不能負擔你的做法。初小時我不檢查,錯了派回來就改正,我會先教會她再做改正,避免第二次改正。到高小的星期六日有多些時間,我才訓練她們自己檢查,也因為已經高小不那麼懞懂,錯的比初小少很多。

回覆樓主:

放學回來就幾小時,如何有效利用是關鍵。

我只會問小朋友做齊功課未?有冇唔識?無我就信佢,直接同佢溫書和做其他練習。

功課有少少錯無問題,如果家長和學生做到完美先交上去,老師唔知小朋友哪些地方不足。最主要的,放學後的時間很寶貴,不應全花在功課上。

回覆 shirley2014 的帖子

我從小一的11月開始,就放手唔幫執書包,唔對功課,趁家長會時有跟班主任講,因為預左一開始放手會有漏,希望老師可以包容一下。最初一個月間中有漏,到第二個月已經沒。
阿仔做完功課,會直接交,做錯就由老師改,派返再改正,這辦法令佢對錯的地方更深刻,考試時我亦可以根據佢錯的地方加強溫習。
今年已經小二做功課,執書包,温默書都自己攪掂,千萬不要讓小朋友感到家長比佢哋還要緊張自己的功課,學業。
小朋友其實可以做得好好,只要家長肯放手,預小小空間给他們成長,會讓你有意外驚喜。

shirley2014 發表於 17-10-11 23:53
現在發覺做功課個幾鐘,但檢查改正要成個鐘,主要我睇完有發現錯漏就俾番個小朋友檢查,叫距自己再睇邊度錯 ...

小一開始已不檢查。等老師圈佢做改正。

教佢自己點檢查,成習慣,主要係大意甩漏方面。學科方面既錯誤,佢自己負責。

以上安排有樣好,做功課同考試表現,落差唔會大。好多時考試仲有驚喜。

回覆樓主:

我上年都遇到樓主一樣的問題,不但浪費時間攪到佢無得玩,自己亦好勞氣,功課上也不見得佢認真咗,所以今年我修正了做法,效果幾好,您可參考吓:如果係大意嘅錯,我唔會叫佢改,等老師改。但如果D同樣的東西連續錯幾题,即係佢唔識,咁我會教番佢。我仔做功課時會八卦或掛住講嘢,我就提醒佢。佢做得好就多讚賞佢,so far 都幾work

回覆樓主:

同埋唔好叫佢自己搵錯係边,自己check自己原來係好難㗎

好多甩漏咩?用心做功課唔會有好多錯吖~~由得老師改錯囉。我地老師叫只需要make sure佢做齊就OK。唔洗對功課,呢個喺佢既工作。下學期直情唔對佢做齊未添,佢自己對。

shirley2014 發表於 17-10-11 23:53
現在發覺做功課個幾鐘,但檢查改正要成個鐘,主要我睇完有發現錯漏就俾番個小朋友檢查,叫距自己再睇邊度錯 ...
ek好多神童神父神母,可參考但要因自己情況而adj.
因為我小朋友自理弱,小一我們都盡幫,唔係根本survive 唔到,之後循步漸進地找佢能力handle 到的,小二放英,小三放中,小四放數和默書,今年會試下放測驗(但上年已開始教溫習技巧),冇time table,唔得就呈分後再試

佢自己知自己錯咩,就唔會錯啦! 你高估左佢能力

小一剛剛開學,未必識自己check。同意唔使理對錯,只提點如何對手冊,檢查是否做齊。

1998Ruby1998 發表於 17-10-12 00:08
咁樣唔搞到 12 點都算你快手。

不如放輕手,只檢查一次,見到錯幾多就提醒你,其他睇唔到就唔理。功課派返 ...
唉⋯之前已實行過奬罰,罰係娛樂時間,但其實大多數時間都是作業+改正,已冇乜娛樂時間,我現在都是見到當日功課檢查幾多得幾多,有時只檢查D就算,但之前做錯改正就一定督距寫好改正好

b3410 發表於 17-10-13 18:54
小一剛剛開學,未必識自己check。同意唔使理對錯,只提點如何對手冊,檢查是否做齊。 ...
我比較對距有要求吧,因以前功課全係自己搞掂,所以一直以來要求距都是自己事自己做

bananaGi 發表於 17-10-12 14:24
佢自己知自己錯咩,就唔會錯啦! 你高估左佢能力
係,因一直要求距獨立

MrBeast 發表於 17-10-12 13:19
ek好多神童神父神母,可參考但要因自己情況而adj.
因為我小朋友自理弱,小一我們都盡幫,唔係根本survive  ...
溫習技巧?有乜技巧可分享?

AniaLeung 發表於 17-10-12 10:27
我上年都遇到樓主一樣的問題,不但浪費時間攪到佢無得玩,自己亦好勞氣,功課上也不見得佢認真咗,所以今年 ...
我女又是做嘢八卦(有時我同細佬玩,又聽講一份)和常日邊做邊自言自語,我也盡量換下方式縮短時間檢查功課,多謝你建議

retriever 發表於 17-10-12 09:23
小一開始已不檢查。等老師圈佢做改正。

教佢自己點檢查,成習慣,主要係大意甩漏方面。學科方面既錯誤, ...
我話你唔檢查,咁你以後站響我旁邊我教你檢查,叫距一條一條題目讀

asweetmom 發表於 17-10-12 00:48
因為我有三個女兒,不能負擔你的做法。初小時我不檢查,錯了派回來就改正,我會先教會她再做改正,避免第二 ...
我也唔係日日督距咁耐,因還有個二歲小朋友常日要我陪。改正我會問距錯乜,睇番D更正,有時間再檢查功課
‹ 上一主題|下一主題