用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「一年三考」對「一年二考二測」
go

「一年三考」對「一年二考二測」 [複製鏈接]

「一年三考」對「一年二考二測」,其實邊樣比較辛苦?
   1    0    0    0

回覆樓主:

還有一年四考的呢!

回覆樓主

一年三考,中間都應有啲唔計分的小測。

雖然唔計分,但我讀緊嗰間就高分有獎攞。

回覆樓主:

要睇測考範圍,有D四考既學校唔會返炒,每次考既範圍好細,其實好輕鬆。

bobbob    發表於 17-10-9 12:40

回覆樓主:

小學概覽只包括要計分的考試及測驗,是嗎?
其實我想知有冇簡單的方法去分辨間學校係咪「谷」。

tkinwong 發表於 17-10-9 08:01
一年三考,中間都應有啲唔計分的小測。

雖然唔計分,但我讀緊嗰間就高分有獎攞。

exactly, 我囡讀緊個間就係咁,雖然話唔計分,咪一樣個個媽咪都要d仔仔女女死鋤爛鋤

jc2009    發表於 17-10-17 12:47
HK-MAN    發表於 17-10-10 14:01

有D學校測驗範圍細只測主科, 中英常數, 分數會計入那個學期考試分之內的成表上,所以會變成一個學期的成績不是一試定名次.
而 考試範圍會大D, 包括所有學科
如果三考的學校, 換言之每次考試範圍都多和大, 相比測驗會輕鬆D

Sappy_Kerry 發表於 17-10-9 09:36
exactly, 我囡讀緊個間就係咁,雖然話唔計分,咪一樣個個媽咪都要d仔仔女女死鋤爛鋤
...

我係爸爸,都一樣係睇重這些所謂小測,小朋友都想攞高分。

tkinwong 發表於 17-10-9 11:01
我係爸爸,都一樣係睇重這些所謂小測,小朋友都想攞高分。

其實呢!之前諗過唔温的,因為都唔計分
但自從知道若果考試唔舒服返唔到的話,會計平時quiz的分,就逼住要温了!

siublue 發表於 17-10-8 22:59
「一年三考」對「一年二考二測」,其實邊樣比較辛苦?

一年三考,多數聖誕節要溫書,所以我會揀二測二考

回覆 藍藍媽 的帖子

之前我學校二測二考,都係假期後考試,好陰毒

其實幾多測考反而未必太重要, 我認為應該要考慮:

1. 學校對學生成績排名, 是否只計測考?
2. 測考以外既"平時分", 比重如何? 範圍又如何?

如果好多項目計"平時分", 即係要小朋友長期維持作戰狀態.
如只計測考, 相對就較輕鬆, 但難免要面對一試定生死既壓力.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

asweetmom 發表於 17-10-9 06:30
還有一年四考的呢!

家姐之前係4測2考, 數學仲要6測2考, 全部計分, 測驗佔45%添。當時我覺得好輕鬆, 仲諗點解呢個世界上有咁奇怪既人, 嘥七八千蚊去讀國際學校, 阿女間學校都好嘆啫。

點知到阿妹讀小一, 同一間學校, 頓悟:乜間學校咁谷既。

hkpapa852 發表於 17-10-9 16:49

好似之前咁4測2考, 其實都好難輕鬆, 仲有中英各8默2考。平時作文要計分, 平時penmanship計英文書法分(獨立一科), 中文書法要考試, 音樂4 part分, 你都咪話唔頭暈, 數學仲要6測2考, 即係9月底開始測, 唔停咁測, 我唔知當年阿大點安排的, 佢實在太強了。

舊年開始, 終於改為2測2考, 默書係4默2考了。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:07
回覆 藍藍媽 的帖子

之前我學校二測二考,都係假期後考試,好陰毒
我反而鐘意長假期後考喎, 多D時間預備喎。

回覆 little_yolky 的帖子

係架,不過想假期輕鬆一下,去下旅行就唔冇份,而且小朋友見係假期,會冇咁好心機同你溫。情願早 d 考,假期可以盡情玩樂。

我女小学-年三考,無測無quiz. 中文考五課,数会多d, GS三課,-至六年班如是,無考默,平曰默書甚少亦唔計分,所有考試係長假期前搞掂,开心放假。

little_yolky 發表於 17-10-9 17:58
我反而鐘意長假期後考喎, 多D時間預備喎。

傳統的二考二測都多是在長假期後的,除了稍稍休息就只能溫習,不是給假期去旅行的。

hkpapa852 發表於 17-10-9 16:49

沒有用的,計不計分都有家長和學生分分必爭。只要有一個這種人,全班都受影響跟着不放鬆。

幾多測考之餘,還要睇家長點同小朋友温法。上星期六興趣班等亞女,見到個爸爸同小一的仔温 GS,要佢背晒課文。個仔話想玩,個爸爸話:你頭先夾夾埋都玩左15分鐘啦,個男仔個樣反感到不得了。咁樣温習法,科科咁背,咁多年,睇怕好快反面。
‹ 上一主題|下一主題