用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圖書堂帶什麼書?
樓主: bbsonyy
go

圖書堂帶什麼書?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-10-10 17:36
我用制度呢樣野去同你講,我諗諗下都有D不當,我原意絕對唔係用制度呢樣野去迫你屈服,我原意係想家長,小朋友, ...
欠帶就係欠帶, 有帶就係有帶, 小朋友有帶書而學校又俾小朋友自由揀書帶, 又事前只係話唔准帶漫畫, 咁當然唔可以話係「欠」。咁另一個小朋友, 帶咗本死龍書返去, 又係掃埋都無一籮字, 咁又話「欠帶」? 做老師可以提醒小朋友下次帶多字的書, 而唔係寫手冊話「欠帶」, 令小朋友錯誤理解「欠」字字義。

見到小朋友帶唔啱心水既書, 寫手冊「欠帶」, 唔駛兩秒, 過程簡單方便。提醒小朋友帶多字書, 問佢點解帶呢本書, 了解小朋友既出發點, 可能需要5-10分鐘, 但小朋友對閱讀既感覺就大不同。呢位老師就好似小朋友有錯, 罰抄書一樣, 省時快捷唔駛用腦, 但一D效果都無。

little_yolky 發表於 17-10-10 18:02
欠帶就係欠帶, 有帶就係有帶, 小朋友有帶書而學校又俾小朋友自由揀書帶, 又事前只係話唔准帶漫畫, 咁當然唔 ...
其實...仲有一個疑點先要搞清楚...樓主係無交代小朋友是否正正係堂上被老師發現左
或...從無拎過本書出黎...事情已經可以好唔同...無帶...或....帶錯

無帶...或....帶錯...我相信該小朋友係初小...甚或P1...帶書應係父母有須要協助處理 ~~~

mcl203 發表於 17-10-10 18:23
其實...仲有一個疑點先要搞清楚...樓主係無交代小朋友是否正正係堂上被老師發現左
或...從無拎過本書出黎.. ...
好似話個女仔係P2?
父母協助處理, 咪又係聽返小朋友响學校點講然後執行。又無通告, 大家都係得個聽字。老師話唔好帶漫畫, 咪唔帶漫畫囉, 小朋友果期睇開果本, 咪順手帶囉, 又唔係漫畫。點知老師搬龍門啫。除非老師講明話要帶chapter book啫, 唔係帶科學書咪又係死。National Geographic果D雜誌又得唔得先。

little_yolky 發表於 17-10-10 18:34
好似話個女仔係P2?
父母協助處理, 咪又係聽返小朋友响學校點講然後執行。又無通告, 大家都係得個聽字。老 ...

是旦啦,P2都仲未知帶乜,又似乎老師錯唔晒~~~

回覆 little_yolky 的帖子

其實老師可以就咁講:「下次記得帶本多 d 字嘅書啦」就咁算數。

mcl203 發表於 17-10-10 18:36
是旦啦,P2都仲未知帶乜,又似乎老師錯唔晒~~~

唔係為拗而拗,帶左成年書都可以唔知要求,好難理解,帶錯左成年都望到其他同學啦。

mcl203 發表於 17-10-10 18:41
唔係為拗而拗,帶左成年書都可以唔知要求,好難理解,帶錯左成年都望到其他同學啦。
...
師兄, 剛剛開學咋喎。

又係果句, P1同P2唔同老師, 小學老師係隨自己心意行事的。

1998Ruby1998 發表於 17-10-10 18:38

其實老師可以就咁講:「下次記得帶本多 d 字嘅書啦」就咁算數。
我哋學校D老師就係咁的。

little_yolky 發表於 17-10-10 18:43
師兄, 剛剛開學咋喎。

又係果句, P1同P2唔同老師, 小學老師係隨自己心意行事的。
友善討論乍....又講定間間唔同做法
閱讀堂無理由年年要求唔同...大個D可以帶壹週瓜
咁我囡P3可能真係被果位無理老師省得岩 ~~~

好彩我地閱讀堂唔駛帶, 學校有, 佢睇咩我就唔理啦. 高少好似冇左哩D堂.

ar_mak 發表於 17-10-10 22:04
拿拿拿,呢句岩勒,金句~!
其實家長可以就咁同小朋友講:「下次記得帶本多 d 字嘅書啦」就咁算數。
...

如果學校好似我果間咁,每次欠交欠帶都記過,家長一定唔會就咁講就算。

1998Ruby1998 發表於 17-10-10 22:14
如果學校好似我果間咁,每次欠交欠帶都記過,家長一定唔會就咁講就算。
...
我哋間欠15次都要記缺點。

HaYi 發表於 17-10-10 21:02
好彩我地閱讀堂唔駛帶, 學校有, 佢睇咩我就唔理啦. 高少好似冇左哩D堂.
我地都係!學校可以放多些書在班房,提議傢長們可以提供書藏,又可以減輕書包載量,又可避免尼的問題,一擧多得。

回覆 ar_mak 的帖子

話說我小二上學期,個老師話:「本來想畀個 A-操行同埋品學兼優,不過你欠帶牧童笛一次,所以我地要只能夠畀 B+ 你。」

ar_mak 發表於 17-10-11 09:23
15次,即係要同老師嘈15次,15次,係15次呀!
如果真係欠交功課, 就要認, 打就要企定。我份人好軍真的。

1998Ruby1998 發表於 17-10-11 13:34
回覆 ar_mak 的帖子

話說我小二上學期,個老師話:「本來想畀個 A-操行同埋品學兼優,不過你欠帶牧童笛一 ...
咁你都叫有個理由俾你丫, 阿大老師仲勁, 佢小一上學期操行A-, 我問老師佢仲有咩需要改善, 點知老師話:無喇, 佢各方面都好好, 不過, 一年班唔好咁快俾A, 等佢有進步既空間。

我好多英文作文都係咁,一定唔會畀 90 分,儘管我文筆流暢,冇錯字,詞彙畀同樣年級嘅同學豐富好多,篇幅長過要求 2 倍。我明白一定冇 100 分,但係明明隔離個同學 80 分,錯好多隻字同文法,用字又淺白,點解我同佢個 level 竟然只係 5 分之別?問個老師點解唔畀 90 分我(我明一定冇 100 分),佢話:85 分係頂分,到呈分試因為方便你地考學校,先可以畀 90 分。
‹ 上一主題|下一主題