用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-10-25 17:28
星爺有云:沒有夢想,同條ham魚有乜分別。
目標是需要的,不過唔需要和別人比較,因應自己的能力+1便可, ...

唔同,夢想可以天馬行空一些,可以不設實際些。細D,落地的,設實際的,就叫目標。你晤會叫小三期考平均分加1分係夢想。

我都認同目標是要的,但可以只有好少目標。但後生細仔,無夢想便真是似一條ham魚。

little_yolky 發表於 17-10-25 16:05
5x A*/A 

校內試或IGCSE 的 A/A*。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-25 20:18
認同,我覺得定目標係自己已達到的,再進步一些。我奶奶同我媽咪當年好有智慧,話揀學校就係唔好揀太難(能 ...

呢個想法有個問題,係就算阿媽也不知道孩子「真正」能力去到邊。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-25 21:21
係架,咁都要估架,咁我有信心我識睇既。我阿媽都係聰明人,好了解孩子既。而且,訂了咗目標啫,無話無得 ...

阿女現校,我早幾年無想過佢入到,入到都無想過佢讀得好。如果我因為怕呢樣怕嗰樣,唔報,咁今日阿女會好唔同。

IloveJJ 發表於 17-10-25 22:22
我覺得自己比較了解自己個仔,可能你唔係咁了解你個女吧!

啊女獨生,我由细教大。 生仔晤知仔真正潛能,唔係咁難理解。他她本人也未必知。大人也未必知自己潛能,你問下D70歲跑馬拉松的人?

你可能只係以為自己知而己。

little_yolky 發表於 17-10-26 08:50
咁.........其實你個目標咪仲高過我...............

目標高低,因人而異。因為我為孩子定下只有一個目標,所以要定高一點。好奇怪,咁多年校內試從未達標,但一到重要關頭,她卻遠超目標。我依家煩緊下一個目標。

little_yolky 發表於 17-10-26 11:20
咁大個仲要同佢訂目標?!

所以全個中學只有一個目標,高中也要一個呱。But you are right, it is less a target given by me, more just a discussion what and how she can achieve what she likes to do.

little_yolky 發表於 17-10-26 08:53
我都一直諗緊呢個問題。其實阿大潛力有幾大呢? 我真係唔知。我就係船頭驚鬼船尾驚賊型, 所以我近期一直諗,  ...

其實我當年好簡單,我只報三間同學制的學校:

1。全港我 afford 得起而我最想佢入個間(不理她能力)

2。我覺得配合她能力的一間

3。我覺得水平可以接受的同學制學校中,最易入嗰間(不理地區)。

最後三間都收,收就比佢讀#1。

little_yolky 發表於 17-10-26 12:40
但係, 我哋自行得兩個機會。我唔會俾佢讀直資, 因為負擔唔起, 所以我計劃:

自行1:佢想考, 但入到就奇果 ...

咁咪0K囖。  交通緊要,但孟母都可以三遷,我哋最少可以一遷。
‹ 上一主題|下一主題