用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

simonwan 發表於 17-11-23 11:36
國内大學,清華肯定系 no. 1。大就好大,超過4 平方公里,不過靚其實衹是中間一些老建築及荷塘月色的那些 ...

國內大學,一定大,而且好靚,特別係當年洋鬼子教會起既,影相一流,但走裡面比較破,因為失修(唔似港大陸佑堂咁好保養),新起既外觀上又唔係咁協調。

領導人既大學? 唔好咁傻。

多年前可能係。 近十幾廿年係D 地區領導人出人頭地之後,爭入清華呢D 名U 渡金,算係高官俱樂部。當然唔會係本科。

所以呢D 名U 研究院教授,位位都係百萬千富翁。普通百姓家庭孩子,係無可能跟最知名果D 教授學習。當然跟佢亦唔係為學習。

IloveJJ 發表於 17-11-23 14:29
我都唔贊成去台灣呢!

我會揀台灣。

先不談政治,到而家為止,我理解係台灣去美國較容易。

BTW,版友講到清華北大,講來講去都係D 咩圈。但講到國學,中國赤化後已死,真正國學去左台灣或流落香港。

講返北大文史哲,真正威水,係民國時代,胡適陳寅恪等大家。

在地D 睇,其實兩地既中文底蘊好唔同,你睇普通至流行歌詞,到散文小說,兩地中文差天共地。

retriever 發表於 17-11-24 07:22
國內大學,一定大,而且好靚,特別係當年洋鬼子教會起既,影相一流,但走裡面比較破,因為失修(唔似港大陸 ...

國内好多大學,唔一定大,更唔一定靚。但解放前的教會大學就多數靚。

其實唔系好多年前,胡錦濤時代、朱鎔基時代,政治局常委大部分系清華校友。習大大都系清華畢業。部級高官更不計其數。

八十年代朱鎔基、九十年代王岐山,佢地都系清華兼職教授,跟佢地寫論文的都系平民學生。

大陸階層固化都系呢十年的事,之前好多農村窮學生考到入清華而改變一生。而家都得,不過平民學生畢業后的機會無以前甘多同埋甘誇張。

正如我之前講,而家大陸學生中學及本科就已經興出國。

retriever 發表於 17-11-24 07:34
我會揀台灣。

//我會揀台灣。

BTW,版友講到清華北大,講來講去都係D 咩圈。但講到國學,中國赤化後已死,真正國學去左台灣或流落香港。

講返北大文史哲,真正威水,係民國時代,胡適陳寅恪等大家。

在地D 睇,其實兩地既中文底蘊好唔同,你睇普通至流行歌詞,到散文小說,兩地中文差天共地。//

臺大、新竹清華、交大都系臺灣著名大學,亞洲一流,好多畢業生去美國讀研究院。如果一心想做研究,去臺灣讀呢D 大學都唔錯。
又或者想移民臺灣,去讀完大學好似就比你入籍,仲唔駛坐一年移民監。

講四九年後的國學,五六十年代香港新亞書院系當時世界第一,新儒家開宗立派由新亞始。香港的大學,到而家,再無一間,無一個學系,公認欏過世界第一。

而家,本科想讀中文系,中大、北大、臺灣都得,主要分別唔系學術,系你想去邊度讀大學,想見識D嘜野,同識嘜野人。

By the way, 陳寅恪系清華人,唔系北大。

醒目開學勳章 王國長老

我會揀台灣。

你意思係台灣中文水平較大陸好?我剛相反,如果齋以流行讀物來說,大陸人寫嘅文筆好過台灣人好多皮。陸劇深度亦同台劇無得比

香港就......甭提了

simonwan 發表於 17-11-24 16:38
國内好多大學,唔一定大,更唔一定靚。但解放前的教會大學就多數靚。

其實唔系好多年前,胡錦濤時代、朱 ...

老習正正被質疑佢在福健期間,點樣可以有時間在北京撈到個研究院學位。

我唔係講做官既兼職教授,老實講,呢類 話在官職帶學生有幾實在,好難查究,水份唔少。

我係講好多名教授專收地方領導做學生。地方狀元都埋唔到身。

simonwan 發表於 17-11-24 16:59
//我會揀台灣。

謝謝資料。

我知陳寅恪教清華,我係指果個時代北大威水。佢其實有兼教過北大,仲曾避難香港,在港大教過書。

BTW,你是否感覺到兩地的文學,氣味不同。

如果無記錯,新儒家係為學術“救國”,當然劍指老共。

Charlotte_mom 發表於 17-11-24 17:29
你意思係台灣中文水平較大陸好?我剛相反,如果齋以流行讀物來說,大陸人寫嘅文筆好過台灣人好多皮。陸劇 ...

先唔好講高低,陣 “除” 有大差別。

如果計流行歌詞,咁我會話台灣高好多班。

劇就唔好講囉,資金來源無得比,受眾又唔同。

我會揀台灣。

我也贊成台灣,因為我會睇埋價值觀;從台灣繪本和當地的文化,我會喜歡台灣的中文;不過要嚴選大學!

Charlotte_mom 發表於 17-11-24 17:29
你意思係台灣中文水平較大陸好?我剛相反,如果齋以流行讀物來說,大陸人寫嘅文筆好過台灣人好多皮。陸劇 ...

小朋友睇的多數是台灣書,我都是讀方文山的詞,可否介紹一下給小學生的大陸書藉?謝謝。

simonwan 發表於 17-11-24 16:59
//我會揀台灣。

移民台灣,男仔應該要入軍

HMmummy 發表於 17-11-24 18:42
我也贊成台灣,因為我會睇埋價值觀;從台灣繪本和當地的文化,我會喜歡台灣的中文;不過要嚴選大學!

...

台灣民風太純,係度讀得書耐番香港未必頂得順D港男/港女
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

識人在港成績吾得, 去台灣又平又可以有學位, 好選擇, 不過真為識人圈子, 我覺得北大清華聽個名都勁過晒台灣的名大學. 始終央央大國同小島之比.  入得清華北大的大陸學生真可以好勁.

題外話, 剛見圖書館有貼一些國內高中生中文作文比賽的得獎作品, 令我哩D大人汗顏...  

影片中提到,北大學費每年大约5,000人民幣 + 大學寄宿费每年$900人民幣,呢兩筆費用加埋平過係香港讀大學,對我呢啲草根家庭好大吸引力。

P.S.阿女間中學寄宿费每月五千幾蚊港纸,貴過北大好多呢

小時了了 發表於 17-11-24 22:44
影片中提到,北大學費每年大约5,000人民幣 + 大學寄宿费每年$900人民幣,呢兩筆費用加埋平過係香港讀大學, ...

港澳臺生未必呢個價錢。

retriever 發表於 17-11-24 18:18
老習正正被質疑佢在福健期間,點樣可以有時間在北京撈到個研究院學位。

我唔係講做官既兼職教授,老實講 ...

地方領導入大學撈個博士,系十幾年前的風氣,一早已經被禁止佐。
名教授都會教平民學生的,唔好以偏概全。

至於大大,佢七十年代已經系清華讀,文革時期俗稱工農兵學員。

simonwan 發表於 17-11-25 01:40
港澳臺生未必呢個價錢。

Deleted

simonwan 發表於 17-11-25 01:40
港澳臺生未必呢個價錢。

另一影片清楚講港澳生及內地生價錢一樣,讀人文及社會科都係呢個架~五千一年人民幣呀!如果係讀工程會贵啲但係都係~七、八千一年人民幣,讀医约二萬一年人民幣,就可以係中國頂尖學府度讀,價錢真係非常非常吸引呀

simonwan 發表於 17-11-25 01:54
地方領導入大學撈個博士,系十幾年前的風氣,一早已經被禁止佐。
名教授都會教平民學生的,唔好以偏概全。 ...

名教授都帶平民子弟。。。 呢樣睇所謂“名”係值得商榷既。同門內地師弟妹講,老師都算係知名教授。但問到以佢哋既成績點解唔搵呢個果個教授,佢哋話果級教授係唔輪到我哋跟架,要講兩個耳熟能詳既字“關係”。

譬如,某教授帶兩個,一位係某泰斗個孫,另一位係人大副委員會長個仔。另一位教授專帶司法系,弟子係某法院院長個仔。另一教授綽號 “X 百萬” 當然唔止百萬,係多間公司掛名董事,專帶權貴。。。

國內研究院係一門事業。能跟到某名師係張一生受用既名牌。 比入名校更受用。

HaYi 發表於 17-11-24 21:47
識人在港成績吾得, 去台灣又平又可以有學位, 好選擇, 不過真為識人圈子, 我覺得北大清華聽個名都勁過晒台灣 ...

入清華北大識人?

唔好咁傻。

佢哋EMBA 就係專門識人既班。香港都有個類似既圈子,好似叫 “菁英會” 聚集內地官二代,香港富二代。早排內地某高官高昇,佢女兒就係呢個會既新港人。

不過為利益而聚頭既圈子,究竟有幾真心幫你?

要識人做鐵桿或發小(內地用語), 入清華北大本科當然無可能。最緊要識於微時。

入人大附中,或者香港弘立,CIS 可能都係一個選擇。
‹ 上一主題|下一主題