用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-10-3 18:46

赢在起跑,輸在終點。

出得來行,預咗要還。咁谷法有一日雙倍奉還。

所以話,香港教育的問題,不能全怪教育局。

重點應該與字體無關...

S-Kwok 發表於 17-10-3 18:00
我覺得細時有十幾歲思想係迫出嚟,可能係環境(不論係家庭還是教育環境)。大時係走攰咗,無動力去再更上 ...
有d小朋友真是天生成熟d ga,fd 個小朋友自少就好自律,又識睇眉頭眼額,係學校有時間會自己做功課,成績中遊都被老師選做班長風紀,其實lei 樣野係可以培養 ga,不過好花時間

回覆 S-Kwok 的帖子

我都係迫出黎,幾歲大阿媽就同我講:「成熟/正經 d 啦」。細個講 d 低能笑話,同學同朋友都哈哈大笑,同阿媽講就話:「唔好咁幼稚啦」。咁我讀幼稚園,幼稚都好正常姐...
所以唔係好同到同齡嘅人埋堆,同佢地一齊有時候覺得好似湊仔咁。反而同大過我/細過我好多果 d 就相處到結果畀老師話:「人未老,心先老。」

見過有delay, 手肌有問題又左手的寫中文P3, 好不容易抄完一篇文, 出界睇唔清楚咩都有, 佢補習老師己盡量叫佢改, 但學校老師派番來竟然叫佢重寫, 要端正! 我覺得個老師應該冇SEN 訓練, 完全打沉小朋友僅有的能力.

shadeslayer 發表於 17-10-3 19:18

出得來行,預咗要還。咁谷法有一日雙倍奉還。
假設街道污糟,人物民隨處掉垃圾,咁是:市民
衞生署

教育局

的問題呢?

S-Kwok 發表於 17-10-3 17:08
中文真係唔止考中文,正如數學要考埋閱讀理解及英文一樣。
我仔學期初嘅數比老師打叉,原因唔係計錯數,係 ...

所以對學生要求實在太高了

MrBeast 發表於 17-10-3 19:35
有d小朋友真是天生成熟d ga,fd 個小朋友自少就好自律,又識睇眉頭眼額,係學校有時間會自己做功課,成績中 ...

「一樣米養百樣人」,係中國人都明,但好奇怪,講「一樣米養百樣孩子」,家長老師就拒絕明白,認為孩子有責任 meet 老師家長訂下的標準。

好奇怪。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

HaYi 發表於 17-10-3 20:42
見過有delay, 手肌有問題又左手的寫中文P3, 好不容易抄完一篇文, 出界睇唔清楚咩都有, 佢補習老師己盡量叫 ...
就算有在業培訓,普通小學校長都未必會要求老師㨂sen

wan_sosin 發表於 17-10-3 20:48

痴痴地。想有興趣都幾難。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-10-3 20:48
假設街道污糟,人物民隨處掉垃圾,咁是:市民
衞生署

你話呢?

wan_sosin 發表於 17-10-3 20:48

學校責任只係要求,幾咁易。

我要求學校入大學率90%都好易之嗎。學校做唔到?有學校做到喎?你學校做唔到?

MrBeast 發表於 17-10-3 20:52
就算有在業培訓,普通小學校長都未必會要求老師㨂sen
最慘間間融合教育, 有D2-3線學校都多虹書寫都有困難的SEN , 如果老師冇SEN 訓練, 下下用同一把尺, 其實都害左好多人.  

little_yolky 發表於 17-10-3 17:06
其實我同C6都諗唔通, 唔知大家可唔可以解答到我哋。

話說阿細班主任話, 如果默書無70分, 就要罰無小息, 要 ...

一個活在當下的人,是不會為了明天的事情而令自己今天痛苦的。

little_yolky    發表於 17-10-4 09:33

HaYi 發表於 17-10-3 21:07
最慘間間融合教育, 有D2-3線學校都多虹書寫都有困難的SEN , 如果老師冇SEN 訓練, 下下用同一把尺, 其實都害 ...
原意係ok 的,但教育局d野,都是有理念冇execution,support 唔夠。我唔知e加教師課程有cover 多少sen topics,而我覺得kg 老師對sen 的認識更重要,愈早黃金期內得到治療效果愈好,可改變人一生。

shadeslayer 發表於 17-10-3 21:01
你話呢?
since u asked,definitely 吳得掂,冇做好國文教育,第二就劉江華,改細d垃圾桶口,d垃圾掉唔入搞到周地垃圾

醒目開學勳章

HaYi 發表於 17-10-3 21:07
最慘間間融合教育, 有D2-3線學校都多虹書寫都有困難的SEN , 如果老師冇SEN 訓練, 下下用同一把尺, 其實都害 ...
近排同啲sen家長傾開,讀有融合教育津校莫講話無支援,學生有乜問題就向家長投訴,搞唔掂就唔該轉校。反而2個讀直資嘅有小組上,考試測驗默書有調適,ep社工會跟進個案。

little_yolky 發表於 17-10-3 16:51
我家C6到依家都好童真.......佢鐘意哥斯拉同超人..............
我老公同你老公啱傾呀,佢仲要鍾意埋超人打低果d怪獸添呀,佢話,隻怪獸好靚呀!
我成日話屋企嘅收藏,可以開間細舖仔都得.

bobbob 發表於 17-10-3 23:24
近排同啲sen家長傾開,讀有融合教育津校莫講話無支援,學生有乜問題就向家長投訴,搞唔掂就唔該轉校。反而2 ...

教師培訓不足,令老師同家長之間的溝通有困難,其實SEN家長是幾需要了解小朋友在學校的情況,如果老師懂得將學生的問題適當反映比家長知,然後一起商量一些對策,對學生,家長和老師都有益處.但老師只識把問題交返比家長,即所謂向家長投訴,當然隨時三方都輸.
但我相信老師無足夠培訓,教佢哋如何同家長溝通及合作去教SEN學生。但講真,老師要十項全能,事實都唔輕易。

bobbob 發表於 17-10-3 12:33
我好同情你

咁又唔洗同情嘅。

今日我要讚下中文老師,話說前一次造句功課,我仔一寫幾十字,要知有些老師好奇怪,作句唔可以太少字,但亦唔比太長篇,我心諗,到派返來實比老師改啦。誰知派回來老師只改了標點符號,其餘一隻字都無修改,仲比咗個"超優"印仔!我仔句句子唔叫寫得好架,無文筆可言,只係內容好充足.所以真係好驚喜老師今次咁樣改功課。

bobbob    發表於 17-10-4 08:36
‹ 上一主題|下一主題