用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師推薦申請入資優学院
樓主: PandaVV
go

老師推薦申請入資優学院 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

PandaVV 發表於 17-9-27 00:10
各位,

1) 請問資優学院的課程是否要比$?
2) 完成課程,對升中和面試有幫助嗎?

1) 一般報讀面授/網上課程唔駛錢,係個別活動 (e.g. 去camp、個別家長講座) 要俾錢
2) 我會話"無"

要留意一樣嘢,現時HKAGE policy係要學員有passion去學習,好多學校揀嘅係績優學生,佢地唔會好似資優生咁,有無盡學習動機!所以,如果你覺得只係績優,孩子唔鍾意學其他嘢,唔鍾意接受挑戰的話,有機會捱唔過screening test 就 Out

HKAGE提供嘅除咗係學習機會之外,仲有係一班火星人走埋一齊,唔會好似平日响學校無人明白自己,响HKAGE見到同類,容易溝通,而且,長線亦有互相積極鼓勵作用!之前有個case,响學校唔開心,幾年HKAGE/HKUST dual program 識埋唔少嘅朋友仔,有人講話去英國讀書,佢又話要去,成個人變得積極咗,最終... 係錯過咗攞船,今日响牛精讀緊~

(註:EK有部份會員好鍾意唱反調,自己小心)

LeeCC    發表於 17-9-27 11:35
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

順帶一提,每個課程報名都要學員答幾題問題,以作screening作途,唔係純抽籤嘅

有位學員第三年報鑑證科學課程,終於成功!聽聞一年開一次,大熱!家長從問題當中,已經引令孩子多了解主題,雖然之前失敗,但亦有得著,更重要係得嚟唔容易,更加珍惜!

davywm    發表於 17-9-27 12:40
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-28 07:52
第二段講:學校揀績優,是指昇中,還是指學校揀錯人俾HKAGE?
學校只因為績優而揀,無睇其實因素,經常揀錯人,以致資源無好好利用,好多中途放棄、報咗唔見人嘅case

至於無攞船嗰位,我聽佢爸爸口吻,係有d難處,但又覺得如果收佢,幾辛苦都諗掂佢  (希望無估錯啦~)
我無問到底係幾多錢呀...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 retriever 的帖子

近年識嘅case,全部都係自修,S5去考GCEAL,早一年入大學
真正有能力嘅,依然行緊舊路
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 17-9-28 12:34
回覆 小曳人 的帖子

我中學身邊 d 朋友因為成績好好,名列前茅,所以被老師推薦入大學 programme。我唔知 ...
呢個唔係搞資優課程嘅院校嘅原意,只係老師們"懶",搞到唔適合嘅人入咗去
HKAGE係有搞講座教老師們點揀人仔架,但唔係間間學校都會叫老師去
而且,提名績優嘅參加,應該最安全 (唔駛被鬧)

所以,HKAGE 同 HKUST dual program 近年都接受self nomination... 去搵d有 passion 嘅學生
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

PandaVV 發表於 17-9-28 22:52
基本上,係績優,但數學程度已經升了二級。
小二已經自己去学化学原素表和了解成份組合,水/金/鉛/銅等於. ...
係資優呀!
佢有好奇心,有學習動機!
出去做test要操嘅都唔係真功夫,我仔去WCT都係當玩
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好多人對資優有誤解,以為佢地有問題、天才、唔駛教就識

其實資優係人口嘅3%,佢地轉數快、理解能力強、舉一反3、記性好、好奇,好多時學得太快被誤以為唔專心

IQ test準唔準要睇狀態,但無prep都响WCT有好成績,已經有入讀全世界資優課程嘅通行証!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-29 11:30
什麼是 WCT?
就係樓主講嗰個World Class Test 世界數學測試
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-29 13:04
點樣先算 無 PREP (無上 COURSE?)?

點樣先算 WCT 好成績?
無prep,就係裸考,頂多做咗sample questions無人教,無上堂,純自己搞掂

最高成績係double distinction (雙優) 過往會登報紙架!
另~ 每年兩次嘅WCT 仲會叫班双優去參加精英賽,如果响精英賽攞distinction,就真係叻中之叻喇!
但基本上,好多資優課程都會例呢個WCT作用參考評估或認可成績,好似JHU 嘅CTY咁,有呢個result 就已經可以報佢地嘅課程,無需再參加其他測試

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

dearmm 發表於 17-10-8 02:38
請問世界數學測試有冇passed paper 溫?
無得"溫",但可買嚟試做
website仲有sample paper
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sherene 發表於 17-10-9 21:11
有沒有人上過中大資優課程呢?值唔值得讀呢?好貴!
我仔無上,都係覺得貴,但有上過嘅小朋友話:值得推介!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題