用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網 vs 16 網
樓主: popo313
go

14 網 vs 16 網   [複製鏈接]

hht2016 發表於 17-9-27 07:45
我所知係7個係minimum. 因那7個位係劃比東區的聯繫,即只有愛官。除非無7 個band1 的小朋友揀,或者大家有 ...

其實唔駛估,愛官份校務報告有晒過去3年升中派位詳情。

愛官之前曾有一年,入QC係數仲少過聯繫位,相信係部份學生自行選校或填表策略出咗低級錯誤導致。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

無聊一問,有聯繫位,即係話果年如果咁岩有個b3生有吉士填QC,已經可以直入?(因有位無人坐)

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 09:29
無聊一問,有聯繫位,即係話果年如果咁岩有個b3生有吉士填QC,已經可以直入?(因有位無人坐)
...
基本上係唔得.

因為聯繫位/直屬位, 只係留俾B1同B2學生抽, 除非中學申請將聯繫位/直屬位俾埋B3生抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-27 09:59
基本上係唔得.

因為聯繫位/直屬位, 只係留俾B1同B2學生抽, 除非中學申請將聯繫位/直屬位俾埋B3生抽

聯繫位得5個,當然另外個兩個位都係愛官抽到的機會大,因為冇其他人敢放乙一。

ivyscyip 發表於 17-9-27 10:02
聯繫位得5個,當然另外個兩個位都係愛官抽到的機會大,因為冇其他人敢放乙一。

...

聯繫位學額唔係固年, 每年都有多有少:

愛官QC聯繫位

愛官入QC人數

2012/2014

2013/2015

2014/2016

2015/2017

未知

hkpapa852 發表於 17-9-27 10:10
聯繫位學額唔係固年, 每年都有多有少:

嗯,如果咁睇,愛官又未必有拎個兩個非聯繫位。如果我大膽,阿仔都有機會(非愛官HK3 B1仔)

ivyscyip 發表於 17-9-27 10:16
嗯,如果咁睇,愛官又未必有拎個兩個非聯繫位。如果我大膽,阿仔都有機會(非愛官HK3 B1仔)
...
坦白講, 如果你係愛官學生, 想穩陣就梗係乙1筲官啦!

如果學校要分流, 都唔會叫多個聯繫位+街外位既學生去乙1報QC啦! 因為每多1個, 就係預咗多1個要犠牲喎!

hkpapa852 發表於 17-9-27 10:19
坦白講, 如果你係愛官學生, 想穩陣就梗係乙1筲官啦!

如果學校要分流, 都唔會叫多個聯繫位+街外位既學生去 ...

明白。都係叫阿仔努力去考呈分,搏自行有得in....

ivyscyip 發表於 17-9-27 10:26
明白。都係叫阿仔努力去考呈分,搏自行有得in....

QC每年只選200 in, 基本上唔係全校最Top 個1/2名男生, 自行有得In既機會係近乎0

hkpapa852 發表於 17-9-27 10:28
QC每年只選200 in, 基本上唔係全校最Top 個1/2名男生, 自行有得In既機會係近乎0
...

我知,但阿仔一心一意想入,so far成績都達標。

回覆樓主

大家知唔知太古小學交表要唔要排隊?

ivyscyip 發表於 17-9-27 10:34
我知,但阿仔一心一意想入,so far成績都達標。

祝你仔仔成功!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-9-27 09:59
基本上係唔得.

係wor你講過,無聽書
‹ 上一主題|下一主題