用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟愛德小學 請教聖方濟愛德現況
go

請教聖方濟愛德現況

本人是愛德舊生,94年畢業,那年代愛德跟聖方濟各英文小學共享校舍,他們是上午校,愛德是下午校,當年的愛德是所很好的小學,不比上午校遜色多少。由於小兒下年要報讀小學,想知道愛德現況如何,我見它在深水埗區的排名跌到很低很低,但仍有不少家長激讚這所小學,現今資訊泛濫反而容易混淆視聽,與其在網上胡亂搜索,不如請教一下在讀或區內家長意見,請不吝賜教,謝謝!

有無街坊可以分享下?

PM u

唔知排名係點定,但佢同荔天一樣係有六成入到英中,已經好好,亦屬於區內一線學校

多謝各位,我也是這所小學的舊生,之後升讀長天再入科大,同班女同學有兩個當了醫生,總希望這所小學仍是好好的!

hippies 發表於 17-9-28 01:47
PM u

hippies, 可否都pm 我, 因老公都是舊生. 仔仔想下年報(emoji)

回覆 gracekam912 的帖子

Sent

回覆 hippies 的帖子

麻煩你可以PM 有關資料給我嗎?

PM u

Please pm me as well. 我都係呢間學校嘅舊生 同樓主擔心嘅嘢都一樣 thanks for your advice =]

hippies 發表於 17-9-28 12:36
唔知排名係點定,但佢同荔天一樣係有六成入到英中,已經好好,亦屬於區內一線學校 ...

唔知而家仲有冇self dictation? 記得小二要背默一段英文出嚟 每日唔同

PM u

Can u pls pm me as well ? 老公係舊生 同一concern. 網上搵到既資料唔多。Thank you

回覆 Nerakbb 的帖子

依家小一已經要SELF DICT中英都要

我都係SFACS既舊生
小朋友都係呢間讀緊

同我地讀嗰個年代比較,依家差咗好多

SJ6 發表於 18-1-5 17:14
回覆 Nerakbb 的帖子

依家小一已經要SELF DICT中英都要

請問差在哪裡呢?只知現在大多學生來自附近屋苑,校風好嗎?老師有愛心?本人亦是舊生,幸運地女兒自行中咗,亦有間私校offer,想盡快決定放邊間。謝謝。

回覆 skbabe 的帖子

整體唻講校風比以前差既正如你所講,依家多咗好多附近屋苑讀
有好有唔好啦

老師有冇愛心?? 睇你遇著邊一啲老師啦
當然有好有唔好啦
如果小朋友正正常常無乜問題咁讀呢一間都OK架
女仔升中都唔差,好多都入到上智或聖母玫瑰等

但如果小朋友本身有少少特別既話... 呢間學校唔太多支援同埋唔太接受呢啲學生

SJ6 發表於 18-1-9 08:49
回覆 skbabe 的帖子

整體唻講校風比以前差既正如你所講,依家多咗好多附近屋苑讀

Thanks a lot for your info! (emoji)

Can u pls pm me as well ? 老公係舊生 同一concern,想了解學校既資料及近況

回覆樓主:

push.  anyone knows more about this school?

niki1230w 發表於 18-6-11 23:18
Can u pls pm me as well ? 老公係舊生 同一concern,想了解學校既資料及近況

Same here ! 希望可以聽多啲 ! (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

聽聞呢間學校非常注重學術,老師冇咩愛心,讀唔掂或行為唔好會勸退,請問用家係咪真架?

回覆 raytem 的帖子

沒聽聞