用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】 ...
樓主: hkpapa852
go

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-9-23 09:16
正如俗話講「青菜蘿蔔各有所好」。
SPC近幾年越戰越勇,相信學校找到了應對DSE的方法。

IloveJJ 發表於 17-9-22 23:27
我今天正看到另一位前輩,說DBS令他的兒子做到這點。問題是,DBS離我家太遠,而且更難考呢!
...

我估要家校合作才可以做到,純外判學校,肯定做不到!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 17-9-23 10:15
咁都係既,不過我响家方面已盡力配合了。今年佢開始參加制服團隊,都對個人成長發揮好大作用。

雖然佢還 ...

選中學不要假設太多理想或理念, 用現實的決定還是比較實際. 老土說話:"你不是要學校給你多少,而是你能幫學校有多少". DSE成績/課外活動, 只作參考, 學生係叻就去到那間都叻.

直資校的好處是收生早, 你可以早些安心. 問一句自己, 如果兩間學校都是同一時間公佈收生结果, 考慮又是否一樣

October.    發表於 17-9-24 10:06
王家爸爸    發表於 17-9-23 10:44

jessimm 發表於 17-9-22 23:31
綜觀大部份名校的DSE成績,都是約頭20%的學生可以真正選大學及學科

我估高於20%,還有高有高選,低有低選!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jessimm 發表於 17-9-23 10:31
選中學不要假設太多理想或理念, 用現實的決定還是比較實際. 老土說話:"你不是要學校給你多少,而是你能幫學 ...

咁又唔可以完全咁講,因為一啲頂級學校佢哋有好多本地同外國頂級大學或者教育機構合作嘅program俾學生有機會大開眼界擴闊視野,呢啲唔係一般學校可以做到。

EarlySun 發表於 17-9-23 09:59
SPC近幾年越戰越勇,相信學校找到了應對DSE的方法。
方法、原因好多,例如之前鬼佬太自由、太理想主義,中國人比較現實,多啲注重成績,少啲體育人,自然會好。 迫下啲學生、家長,等小朋友花多啲時間讀書。 收啲勁啲既中二至中四插班生。 將駐校音樂家擴展成駐校學者(物理、中文),更加強調學術。 加上其實學校一向英文、數學都好,只要追返中文,搞下中國文化周、中文講座、中國歷史文化考察團,鼓勵下中文辯論(英文辯論一向都算強),揾下啲作家駐校教下中文寫作,其實已經可以好唔同。

選中學不要假設太多理想或理念, 用現實的決定還是比較實際. 老土說話:"你不是要學校給你多少,而是你能幫學 ...
呢種思維其實係美式愛國洗腦,用係學校其實唔得既。  

IloveJJ 發表於 17-9-23 10:15
咁都係既,不過我响家方面已盡力配合了。今年佢開始參加制服團隊,都對個人成長發揮好大作用。

雖然佢還 ...

我會咁睇,個小朋友是家長的鏡子,你兩夫婦不是,反而要求孩子是,是有難度的!

如果要 presentable, 可以留意 有 IB 的中學,因為多好多鍜練,中英文的 independent oral presentation 會多好多,小班教學,師資相對好些!

Sociable and presntatble,由你們開始吧!

October.    發表於 17-9-24 10:07

Soundervolt 發表於 17-9-23 10:43
咁又唔可以完全咁講,因為一啲頂級學校佢哋有好多本地同外國頂級大學或者教育機構合作嘅program俾學生有機 ...
講得啱,頂級學校同頂級大學合作,首先學校地位需要足夠高、歷史足夠長,第二要網絡(勁、有影響力既畢業生),第三需要資源,尤其係錢。呢啲真係只有傳統名校先至做得到。

讀开私小学生無分别……升直資学校,学費仲平小学一大截~我有女分别讀津中同直资,係有分别既~

王家爸爸 發表於 17-9-23 10:43
方法、原因好多,例如之前鬼佬太自由、太理想主義,中國人比較現實,多啲注重成績,少啲體育人,自然會好。 ...

真係唔簡單,搞咁多野。

Yanamami 發表於 17-9-23 11:01
讀开私小学生無分别……升直資学校,学費仲平小学一大截~我有女分别讀津中同直资,係有分别既~ ...
SPCC是好例子

王家爸爸 發表於 17-9-23 10:46
呢種思維其實係美式愛國洗腦,用係學校其實唔得既。
又要揾高人去問下DXX校長

Soundervolt 發表於 17-9-23 10:43
咁又唔可以完全咁講,因為一啲頂級學校佢哋有好多本地同外國頂級大學或者教育機構合作嘅program俾學生有機 ...
這就是一個現實的因素.

王家爸爸 發表於 17-9-23 10:50
講得啱,頂級學校同頂級大學合作,首先學校地位需要足夠高、歷史足夠長,第二要網絡(勁、有影響力既畢業生 ...
這就是你能幫學校有多少 - 無論現在或將來

IloveJJ 發表於 17-9-23 11:58
我就係考慮呢啲讀書以外既經驗,會否SPC比KC多?

選擇SPC還是KC,第一個問題係如果SPC取錄,你捨唔捨得或者夠唔夠膽放棄SPC學位去考或抽KC?
‹ 上一主題|下一主題