用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 陳鄭玉而vs明我
go

陳鄭玉而vs明我 [複製鏈接]

回覆樓主

你想要咩學校先? 兩間唔同嘅學校喎。

1.明我係半日班,ftm可以相對彈性安排其他活動俾小朋友;陳鄭玉而係全日制,適合要返工嘅媽媽。同埋全日制要係學校食飯、午睡,去洗手間嘅次數都多d,相對自理能力應該會較強。
2.明我出名谷,聽講K.3要默書;陳相對happy school,K.2下學期開始學寫字,K.3不需要默書,但升小一可能要多花時間去適應。
3.其實都好重要,就係住係邊。個人意見,小朋友咁細個,如果要花時間係交通上面辛苦左佢。

利申:小朋友讀陳鄭玉而,老師有愛心,好多都好有經驗,同埋好尊重小朋友意見,傾向先俾佢地自己試左唔得先再引導佢地用其他方法。或者學術方面未必夠其他學校強,但刺激到小朋友學習動機。始終要一個小朋友學新事物,除左重複洗腦,我相信佢有興趣嘅事物印象更深。

caroni 發表於 17-9-27 19:15
回覆 wingwing107 的帖子

謝謝你回覆~ 其實明我近啲,陳鄭要搭一個站,所以本身我諗住揀明我~ 但後來先發 ...

小朋友未上小一啊

回覆樓主

作為用家,我會話我幫小朋友揀啱學校。小朋友好鍾意返學,上堂會分小組進行活動都好多,若媽媽想小朋友學習待人接物,呢方面肯定唔需要擔心。
同埋我鍾意學校多outdoor活動。K1下學期開始多外出嘅活動,開初有少少擔心小朋友離開幼稚園範圍危險(通常老師+家長:小朋友比例1拖2)不過慢慢都放心,小朋友都習慣左外出要拖實大人注意安全,大部分好守規矩。我buy嘅係,例如果個月嘅學習主題係公園,安排左去公園考察,老師會俾小朋友分組,分別負責觀察植物、昆蟲/雀仔、遊樂設施,然後第二日上堂報告返所見所聞。感覺上小朋友平時出街會多左觀察身邊嘅事物,或者街上見到學過嘅嘢會主動好詳細咁講解俾你聽。我覺得比起打開本書/播片話俾你聽公園有花草樹木,小朋友嘅親身經驗更重要。
以上係我個人感覺,每個媽媽想俾小朋友一個最好嘅學習環境,但每個人對最好嘅定義都唔一樣,睇返媽媽想要d咩去揀。

caroni 發表於 17-10-3 18:10
回覆 wingwing107 的帖子

謝謝你,好詳細既分享,咁睇黎陳鄭玉而真係一間幾好既學校,我覺得活動教學多比 ...

冇定期schedule
K2開始,每星期有一日去就近嘅公園玩(視乎天氣)
至於外出參觀都冇定每個月定點,會配合果個月嘅教學主題,一般低班學校計劃,大個d亦睇返小朋友嘅意見,有時去嘅目的地甚至係小朋友自己提議/投票(我個小朋友係咁講,。亦當然我相信老師會衡量可行性)
家長方面,出通告會問埋有冇家長願意做今次活動義工,通常ftm比較容易安排時間幫手,我幫過幾次都係一拖二(自己個小朋友+1個同學)

回覆樓主

仲有佢地冇校巴嫁
家長要考慮埋呢一點

‹ 上一主題|下一主題