用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網,自行15分揀聖心,機會是零?
樓主: choibobo
go

11網,自行15分揀聖心,機會是零? [複製鏈接]

ELSA_LI 發表於 17-9-19 12:00
雖說話揀無宗教學校,但全港真系無咩邊間無宗教,就算保良局,都會先收轄下保良局幼稚園學生先,真系等大抽 ...
讀保良局幼稚園既學生, 自行申請報讀任何PLK津貼小學, 都唔會有分加, 更加唔會優先.

只有叩門可能有著數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

綠茶新地 發表於 17-9-27 10:12
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...
點解咁多家長唔瞭解人地學校收生安排就係度亂吹一通呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:18
之前大家都有討論過中西區學校,但你憑什麼說我亂講呢?你可以否定聖心幼稚園學生在叩門時有優勢嗎?
正如 ...

其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機會讀聖心小學真係好唔公平,女兒當年都有考,但沒考上,就因為咁我地呢批非聖幼既家長就沒有平等的機會考聖心小學,因為佢地自行,大抽獎,叩門都係聖幼生優先,所以我就算喜歡呢間學校都唔會揀,因為成件事不是公平的制度,像樓主女女,和聖幼生大家15分佢地都係揀幼稚園生優先,所以女女只得2歲幾考幼稚園就決定她的成敗,我覺得好荒謬

你以上兩點, 本身就係錯

綠茶新地 發表於 17-9-27 13:00
如果自行階段,聖幼生和其他幼稚園同分,20分咁學校是自己抽籤?

做家長唔可以懶, 上網睇少一兩單即時新聞, 睇少半套劇, 去EDB網站睇下小一入學統籌辦法份FAQ啦!
‹ 上一主題|下一主題