用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 教育局真係做到野!
樓主: helenfu
go

教育局真係做到野! [複製鏈接]

lily1995 發表於 17-9-17 08:39
我唔知外國有幾好,幾好都唔輪到我羡慕,因為我正身處殘酷既香港。小朋友派咗測驗卷回來,有幾多家長係先睇 ...

我仔女個間學卷幼稚園,之前日日做的功課以抄寫為主,日日抄一版,見住佢地抄到手仔好攰但對自己又有要求,咁細個邊有人鐘意日日抄抄抄。今年學校大改進,抄寫少左一大半,反為多左好多趣味工作紙,填充、連線、配對、創意畫畫,佢地做功課好開心,興趣大增,其實我不反對做功課,但我認為功課應重質不重量,功課應該讓小孩提高學習興趣、鼓勵思考創意,減少機㭜式抄寫,對小孩身心發展才是好的

sweetbride119 發表於 17-9-18 03:17
雖然我認同做功課對幼稚園小朋友來說是對發展不好的,在6歲以下的小朋友思維發展是玩樂中探索階段,繁重的 ...

我同意一刀切唔好架
其實我覺得政府係無腦的
要改跟本唔會係由下而上
而係由上而下
但咁大個擔子政府唔肯揹
所以香港嘅教育.......
但我淨係聽過政府禁k1寫字咋
無聽過唔可以做功課
如果適量嘅age appropriate 嘅功課可能可以增進小朋友發展都未嘗不可

但我唔認同私校會精益求精
私校只會向market orientated去進發
你所講嘅幾間我有去in過甚至有offer
但我唔認同佢地係developmental appropriate 嘅
不過係香港呢個大環境佢地可能幫到家長去考直私或名校就係真嘅
所以佢地一般都好受歡迎
另外㨂啲Montessori, 華德福呀個類教學法嘅學校要小心
以我所知香港真真正正行呢啲敎學法嘅唔會好多
要小心有啲私校講係用呢套但係唔係真係行緊呢套.....

nixphoenix 發表於 17-9-18 08:07
我同意一刀切唔好架
其實我覺得政府係無腦的
要改跟本唔會係由下而上

讀得真正waldorf 同montessori school 99%升國際學校,waldorf唔比小朋友係屋企睇任何電子產品,而montessori重點唔係玩教具,而係3 hrs working cycle同mix age classroom。好多幼稚園擺幾件教具就話自己montessori.....

普通「國際幼稚園」(唔係真正國際學校幼稚園eg esf)其實好谷,勁多親子功課。學d野好深,幫家長考直私。

無咁谷既BH係因為有一半學生升上國際學校。

孟母3000 發表於 17-9-18 08:16

讀得真正waldorf 同montessori school 99%升國際學校,wal ...

同意

sweetbride119 發表於 17-9-18 09:22
在香港的教育制度底下,好難可以有外國式,沒有功課,不背誦生字,德國式探索學習,名小考核面試的生字連 ...

其實你誤會了
我唔係一味覺得外國式最好
有功課唔係最唔好
但香港開始走極端
一味著重學術....
而我唔會覺得淨係家長問題
反之
政府係教育方面無長遠方針
無抱負先係問題根源

回覆 anpanman_baby 的帖子

講得好好, 我都同意功課質素>量.
我都認為少量功課是一件好事, 例如1-2份趣味工作紙
但無計, EDB 只禁幼稚園, 又唔禁小學, 我地做家長又可以點呀....

sweetbride119 發表於 17-9-18 11:24
了解!現在香港的教育的確沒有抱負。家長開始放棄了傳統的教育制度,轉而選擇IB的課程,有了小朋友才知道 ...

想讀IB,首先一定要有錢。日後IBDP考得好,入大學唔難,考得一般,要入本地大學可能難過DSE考生。
考得唔理想或最後學校唔俾考(唔係每間學校都會俾所有小學同初中都修讀IB既學生考IBDP),恐怕連留係香港讀AD/HD都唔得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-18 18:20
想讀IB,首先一定要有錢。日後IBDP考得好,入大學唔難,考得一般,要入本地大學可能難過DSE考生。
考得唔 ...

同意
IB真係需要彈藥...
因為一決定就要小學中學大學都要考慮
‹ 上一主題|下一主題