用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學分區傑出學生或卓越學生獎
go

小學分區傑出學生或卓越學生獎   [複製鏈接]

請問攞咗小學分區傑出學生或卓越學生獎對升中幫助大唔大?
   5    0    0    0

siden 發表於 17-9-10 13:30
作用一定大過8級鋼琴和普通奧数獎
真係謝謝回覆

kennyklt 發表於 17-9-10 13:43
呢個奬應該由校長推薦,獲獎生應該學業,操行同體/藝皆有傑出表現,升讀心儀中學冇難度,個傑出奬屬錦上添 ...
太好啦!咁要努力考好呈分試,希望keep住成績,謝謝回覆!阿仔五年級考全級第十一跌咗一名,但平均分同全級第三至五只爭零點幾,想自行時聽講有D勁嘅中學要級五或級三內先有機會面試,但中學又唔知平均只爭零點幾唔得面試>.<
希望咁攞到呢D獎面試機會會大D。因為自行想搵間進取D試吓,但希望起碼有機會面試唔好浪費其他面試機會。

gracelam 發表於 17-9-10 13:42
有幫助。 但最終係呈分試成績行先!!
真係要努力考好呈分試啦!謝謝回覆!

gracelam 發表於 17-9-10 14:37
如果呈二都keep到, 可以自行揀QC, LS之類, 個奬真係錦上添花!! 加油!!
謝謝回覆
其實佢好仲意QC, 只係三年級考過一次級三,其他一直都係大約考得級十至十一到,唔敢諗QC, 今次攞咗大獎又想試吓面試機會會唔會大D? 當然會繼續努力考好呈分,但又驚考極都係果個名次,甚至會跌因為好多同學都開始發力了。

b3410 發表於 17-9-10 14:57
男女校還是男校?男女校我覺得機會大D。因為通常小學女生成績好,男仔10名左右已經好好,可能前面冇幾個男 ...
阿仔間係男女校,仲係11月尾細仔,原來中學都會睇呢D?想請問多小小,阿仔係中大資優計劃學員&香港資優教育學院學員,中學又會唔會考慮呢D學生?

gracelam 發表於 17-9-10 15:12
操行有冇B+以上? 有就可以報埋。

因為都有資優生附加行為問題, 所以唔係間間中學接受。
阿仔操行年年A- 又係風紀,行為冇問題,仲有童軍有金紫莉章,只係擔心全港呈分排名唔夠前冇得面試,希望呢幾個獎學校可以考慮俾機會面試。

gracelam 發表於 17-9-10 15:29
咁叻仔, 應該都ok.
多謝回覆希望到時有面試機會已經好開心,(雖然知道成績可能唔夠名小叻!)

太好啦!話俾阿仔知要加油努力D入讀機會會大D,謝謝提供資訊

YmOra 發表於 17-9-10 18:13
好奇一問,"傑出學生獎"應該响小六學期中才頒發,為何你囝囝已獲這獎項,怕你誤會攪錯別的獎項呢?!另外,貴校 ...

今次係分區卓越領袖學生比賽,可能唔係全港傑出學生時間會唔同

YmOra    發表於 17-9-10 22:11

YmOra 發表於 17-9-10 20:26
Anniemun & Yanamami,我校級1嗰個多年嚟都只有讀書比較出色,無其他體藝獎項,所以學校都會推薦這類學生去攞 ...
學校早會時有叫三四年級同學講,話如果想學校推薦去比賽中,英,數,常,音樂,體育都要攞過獎,操行仲要A, 三四年班就要開始準備儲吓證書,唔好等到五年級想攞證書,比賽獎項,唔係想攞就有……

asweetmom 發表於 17-9-10 23:11
他們認為地區的不夠代表性,但參加了也要花時間準備,影響其他學習進度,不值得。
...

如果攞分區最高分榮譽大獎會唔會比全港傑出學生獎較代表性? 不過我覺得如果係全港性應該好難攞到獎。

Anniemun 發表於 17-9-10 17:45
皇仁不是全in, 但會比每區的尖子有面試機會,一般級三內,級三外又有面試機會一般是所謂特異功能隊,和傳統 ...

阿仔呢個暑假讀咗以下暑期課程 (證書), 請問可唔可以放Portfolio?  

跨範疇與跨學科課程(程度一):遊戲 X 數學(MATP1051) (讀緊)

Across Domains and Interdisciplinary Course(Level 1): Games X Maths

領導才能基礎工作坊:卓越的歷史領導者 (LEAP1151A)   (證書)

Introductory Workshop in Leadership:Distinguished Leaders in History

代數課程(程度一):中數學面面觀 - 代數 (MATP2211)   (證書)

Algebra Course (Level 1): Perspectives onJunior Secondary Mathematics-Algebra (MATP2211)

中文辯論基礎課程:思辯訓練入門 (CLLP1141)   (證書)

Introductory Course in Chinese Speaking:Chinese Debate

個人成長 Personal Growth and SocialDevelopment:

Let Us Shine! (PGSPWCC0063)   (證書)

資優天使服務學習計劃:授之以「予」  (證書)

Gifted Angels - Service Learning Project:Earn and Give

王家爸爸 發表於 17-9-11 11:16
咁勤力

開咗學佢又走咗去報物理課程, 我叫佢學埋呢個等呈完分再報讀其他課程, 因為10月尾學校要評估10月尾第二次呈分, 仲有要參加咗校際朗誦&弦樂團比賽又要練, 時間好緊湊怕冇時間温書>.<

"Online Learning Programme: Introduction to Physics (SCIO1002)

網上學習課程:物理入門 (SCIO1002)"

YmOra    發表於 17-9-11 17:57
王家爸爸    發表於 17-9-11 11:39

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 11:31

坦白講,級十一自行QC真的近乎無可能,特異功能另計。好簡 ...

其實知道係冇可能in 到QC , 所以佢一早轉咗九華 or華英 or迦密(其他未諗定) , 但今次攞咗獎又有前輩話如果keep成績到可以試QC, 如果阿仔可以追到級五的話我又妄想返可唔可以去試吓? (因為以前見D平均分只爭零點幾)

Anniemun 發表於 17-9-11 13:04
如果是我,我會放阿仔在學苑上的course 在 portfolio, 因為反映了同學對學習的熱誠。另外想提提你,阿仔上 ...
希望阿仔可追到級五前, 如果追到就試吓(雖然機會好微). 如果唔得唯有選擇其他學校或小心統一派位排位, 到時又要請教各位前輩了.
謝謝回覆!

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 13:19
呈分試的表現也大約是級十一嗎?
要知道呈分試一次一次計,自行只計兩次,如已經輸咗一半,我估機會都係微 ...
阿仔呈分試的表現也大約是級十一, 佢都係語文好,乖、斯文淡定同有禮貌的男仔, 只係排名唔係級三內 (就係知道平均只差零點幾先覺唔底, 唯有接受現實盡力考好D, 一早已經要寄望其他學校. 萬一追到先諗返試唔試吓? 謝謝回覆

Yanamami 發表於 17-9-11 14:03
自-搏高-線,自二好穩打稳扎咪得~
我哋有諗過真係追到級五會自行一博一博最多浪費咗個機會, 自二唔得就靠統一小心D選係九龍城區派到Band one 位機會多D. 統一派位時就要向你哋呢D好前輩請教!

BBKDWLAM 發表於 17-9-11 14:11

忠言逆耳,唔好介意。校內總排名係可以比第五名前,但是要 ...

QC阿仔學校少人報, 好似2012年先有一位讀QC, 呢幾年冇攞過師姐師兄前三的PreS1成績又真係好勉強 >.<  凈係知道舊年有師兄師組自行入到聖保羅男女,香港華仁, 女拔, 伊利沙伯唔級5內, 自行華英的其中一個級8.

asweetmom 發表於 17-9-11 23:42
為何他那麼熱衷報讀這些課程

佢有興趣學科學,物理喔, 因為學校冇得學,資優教育學院學又唔駛錢,即使課程係全英佢都照學, 不過要查字典.
‹ 上一主題|下一主題