用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀課外活動⁠⁠⁠⁠
樓主: mama14
go

揀課外活動⁠⁠⁠⁠   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-9-11 09:29
閂埋門錄既YT,可能,已經蝕焯俾鬥緊公開賽中錄既YT~
請問乜嘢係 YT  ?

os_ecu 發表於 17-9-11 09:26
咁又幾特別, 你 post 上 youtube 條片有無後製都唔知, 同埋自己閂埋門嚟錄既表現同即場嚮老師面前表演對好 ...

所以話有無限想像空間。。。

又係鬥一番既時候。

os_ecu 發表於 17-9-11 09:31
剩係 "成績受小小影響咗", 呢句  我諗好多家長見到都怕怕了.

咁都有少少係佢個人因素既,性格使然,唔只一個老師話佢比較大意,前列學生唔錯佢會錯,前列學生都錯佢會岩既,無計啦。考緊呈分試前都仲比賽緊,只停考試果1-2星期,算係咁啦,始終佢唔係操書型。

os_ecu 發表於 17-9-11 09:29
Thanks.  

最後成功嘛 ?

收咗注册了但最後冇讀,放榜後返去叩自一門,自一收了,謝天謝地。

os_ecu 發表於 17-9-11 09:34
請問乜嘢係 YT  ?

懶寫,咪YouTube囉,我小朋友中學D高手音樂人,都有晒比賽中既片~

Yanamami 發表於 17-9-11 08:22
考津校成績—定行先,但考直资,尤是傳統直资,無伴碟就差左d, 有係有只靠成績入,但大部份係成績加体艺呢~我都唔赞成单用体艺入名校,但無体艺,淨係填表全部留白已好忐忑……有时或者学校会觉得体艺有成績而又唔影响学业,某个程度上反影个人能力。不过若力有不逮,自然应以学业為先~但去到学业完全唔得,但体艺頂瓜瓜,禁專心發展体艺又未嘗唔係好事~所以三类人有三类唔同做法。
的確神校, 或者勁既宜資佢真係會希望學生係 all-rounded. 齋讀書叻無其他瓣數如果同同一個level既學生比較就比較蝕底.

學校 admission 分開晒項目嚟俾分, 體藝留空晒佢想俾分都無從得俾.

盡量都發展一樣半樣, (唔太影嚮成績既大前題之下) 專注啲嚮呢一樣做少少成績出嚟  方為上策

mcl203 發表於 17-9-11 09:41
懶寫,咪YouTube囉,我小朋友中學D高手音樂人,都有晒比賽中既片~
明白, 校際比賽(校際音樂節之類) 九成唔俾錄影, 要有正常角度&收音既比賽片段真係有啲難度.

回覆樓主

大家唔好咁敏感,DBS只係俾option可以放段演奏嘅短片上youtube。我都只係去會所借間房錄影就放上網,並無任何加工。一樣要audition同面試。

Hellomimi112 發表於 17-9-11 09:40
收咗注册了但最後冇讀,放榜後返去叩自一門,自一收了,謝天謝地。
"低BS" 你都放棄, 叫其他漏夜趕科場既情何以堪呢 .

自一唔係喇叭QC既 level 睇怕都打動唔到你.

os_ecu 發表於 17-9-11 09:47
明白, 校際比賽(校際音樂節之類) 九成唔俾錄影, 要有正常角度&收音既比賽片段真係有啲難度.
...

人地果D唔係著校服既比賽/表演喎~

retriever 發表於 17-9-11 08:48
同意。不過我份人實際D,要睇埋值搏率。

學業成績向上爬較單簡,體藝有點無上限既感覺。

你做得很正確,值博率真的很重要。仔有同學中英數常裏有一半科目不合格,但仍target KC 、WY。結果派位唔知派咗去邊……

os_ecu 發表於 17-9-11 09:50
"低BS" 你都放棄, 叫其他漏夜趕科場既情何以堪呢 .

自一唔係喇叭QC既 level 睇怕都打動唔到你.

你判斷力相當可靠,的確係QC (/^▽^)/

little_yolky    發表於 17-9-11 11:07

mcl203 發表於 17-9-11 09:29
閂埋門錄既YT,可能,已經蝕焯俾鬥緊公開賽中錄既YT~
如果公開賽可以錄既話,絕對係。

os_ecu 發表於 17-9-11 09:31
剩係 "成績受小小影響咗", 呢句  我諗好多家長見到都怕怕了.
呢句真

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-10 00:56
真係唔好全部cut哂呀,我女上年自行其中一間,所有資料只睇小五及小六,份form寫到明無得搏懵,全部課外活 ...
放心, 我舊年睇過target中學份自行表, 係要填P4-P6 所以舊年已經攞晒全部需要既奬項。其實今年校際係有8-9成把握攞冠軍, 但就要花好多時間操練, 都係唔好搞了。今年仲要考中國舞同埋鋼琴, 所以唔好搞咁多, 開咗學一個月唔夠, 我已經幫佢cut咗兩個表演了。阿女唔係聰明既人, 影響成績就大鑊鳥。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-11 18:57

kennyklt 發表於 17-9-11 09:49
大家唔好咁敏感,DBS只係俾option可以放段演奏嘅短片上youtube。我都只係去會所借間房錄影就放上網,並無任 ...
無加工反而可能好啲,加咗工睇落太假。

mcl203 發表於 17-9-11 09:50
人地果D唔係著校服既比賽/表演喎~
有啲比賽真係唔准著校服。

王家爸爸 發表於 17-9-11 09:56
呢句真

若果我講多D,你可能會覺得只係小事一樁,最驚嚇都唔係跌果小小分數上,取平衡我收晒貨了~

kennyklt 發表於 17-9-11 09:49
大家唔好咁敏感,DBS只係俾option可以放段演奏嘅短片上youtube。我都只係去會所借間房錄影就放上網,並無任何加工。一樣要audition同面試
Sorry, 我諗多咗,

其實如果 requirement 有寫 even 係 optional, for DBS呢啲神校 九成人都會用心整條片交功課的.

mcl203 發表於 17-9-11 09:39
咁都有少少係佢個人因素既,性格使然,唔只一個老師話佢比較大意,前列學生唔錯佢會錯,前列學生都錯佢會岩既,無計啦。考緊呈分試前都仲比賽緊,只停考試果1-2星期,算係咁啦,始終佢唔係操書型。
有時呢啲要家長自己取拾, 個天枰邊一邊係重啲好難一概而論. 小朋友明明係有機會贏唔俾佢比賽又真係驚佢唔開心.
‹ 上一主題|下一主題